Minh mat med Anna

I onsdags träffade jag Anna och provade en för oss ny restaurang, Minh mat, som är en liten vietnamesisk bistro i Vasastan (deras egen beskrivning). Den var väldigt populär och därmed fullproppad, samt att vi fick sitta bokad tid 18-20 och sen snällt fick lämna plats åt nästa sällskap. Men det räckte bra, vi tog en promenad efteråt, skönt att ”gå ner” maten lite och prata lite till.

Det är ju inte så lätt att få snygga bilder i mysbelysta restauranger...
Det är ju inte så lätt att få snygga bilder i mysbelysta restauranger…

Det var väldigt god mat och roligt att äta sånt man inte äter varje dag. Vi delade på två förrätter:

GỎI CUỐN CHAY Sommarrullar med tofu (eko), omogen mango, friterat rispapper, picklad vårlök, gurka, koriander, thaibasilika och mynta. Välj dipsås – vegansk nuoc cham med kålrabbi eller jordnötssås.

BÁNH ƯỚT CHAY Bánh ướt betyder bokstavligen ”våt kaka”. Det kan liknas vid rullar av crêpes, men är gjorda av färsk fermenterad ångad risnudeldeg med en fyllning av skogsöronsvamp. Bánh ướt kallas ofta bánh cuốn om den rullas istället för att vikas. Serveras med koriander, thaibasilika, mungböngroddar, rostad schalottenlök och vegansk nuoc cham med morot, daikon och kålrabbi.

Och två huvudrätter:

ĐẬU PHỤ UM NỒI ĐẤT Sötsur bräserad ekologisk tofu i lergryta med yuba, shiitake, kungsmussling, ostronskivling (eko), shimejisvamp, sojabönor, vattenkastanj, sojasås, toppat med rau ram och asiatisk basilika. Serveras med husets kim chi, sojasås spetsad med citrongräs och klibbigt ris ångkokt med kokosnötsmjölk.

XÔI TRĂNG RẰM Wok på kungsmussling, ostronskivling (eko), shimejisvamp, shiitake, yubasticks och vattenkastanj med friterade lotusrötter och rostad schalottenlök på en bädd av klibbigt ris ångkokt med kokosnötsmjölk. Friterade yubaknyten med tofu (eko), taro skogsöronsvamp och vårlök. Serveras med sojasås med ingefära, citrongräs och scharlottenlök.

Och två efterrätter:

BÁNH DA LỢN (VEGAN) Bánh da lợn betyder bokstavligen ”grisskinnskaka”, vilket refererar till den geltinliknade konsistensen och inte till innehållet. Namnet till trots är kakan helt vegansk. Smeten består av tapiokaoch rismjöl samt kokosnötsmjölk. Kakan ångkokas i lager med olika smak och färg (gult – mungbönor, lila – sötpotatis, grönt – pandanblad). Serveras med kokosnötssås och sesamfrön.

CHÈ HẠT É TRÁI CÂY THẬP CẨM (VEGAN) Pudding på thaibasilikafrön pudding och kokosnötssås med apelsinfiléer, gojibär, gojibärssyrup och rostade ekologiska kokosnötsflingor.

Vi drack också te. Jag tog ett kronärtskockste som faktiskt smakade riktigt mycket kronärtskocka, intressant. Och gott.

Namnam.

För- och huvudrätterna stod på en separat veganmeny, efterrätterna stod på vanliga men var veganmärkta. Det fanns en hel del att välja mellan för veganer och det gillade vi förstås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *