Hoppa till innehåll

Ordbrodösen av Anna Arvidsson – riktigt spännande

Alba har vuxit upp hos sin mormor och morfar i en bruksort i Värmland med vetskapen att hon på sin 18-årsdag kommer att få kraften som alla kvinnor i hennes släkt ärver. Hon kommer att bli ordbrodös och få förmågan att styra andra människor med skrivna ord.

Det är bara det att hon inte klarar inträdesprovet, som egentligen mest ska vara en formalitet och en bekräftelse på det man redan vet. Det är inte meningen att man ska kugga! Läs inte mer nu om du inte vill veta mer om boken än vad man kan förstå av dess baksida.

Alba hålls utanför, men släkten börjar genast nysta i vilket av villkoren som inte är uppfyllt. För att bli ordbrodös ska man: vara kvinna, vara biologisk dotter till en ordbrodös, ha fyllt 18 år, inte ha fött barn före 18-årsdagen och inte ha några bröder. Alba uppfyller självklart alla villkor. Det enda som möjligen skulle kunna vara ouppfyllt innebär att Albas mamma, som dog när Alba var liten, har dolt en stor hemlighet…

I stället för att som planerat följa med en ordbrodös under ett utbildningsår skickas Alba till Lo, en kvinna i Stockholm som också ska ha berövats sin rättmätiga kraft. Men det visar sig snart att Lo har hemligheter för släkten och Alba får en helt annan sorts hjälp än släkten avsett. De kommer fram till samma slutsats som släkten och inser att Albas okända bror svävar i livsfara, eftersom det finns de som är beredda att göra vad som helst för att kraften ska leva vidare.

Ordbrodösen är Anna Arvidssons debutroman och den klassas som ungdomsbok. Jag läser ju mer än gärna bra ungdomsböcker och detta är definitivt en sån. Det blir ruggigt spännande! Det är så spännande att jag nästan glömmer bort att störa mig på att en riktigt viktig grej löser sig på ett osannolikt sätt… Det gör inget. Jag bara slukar allt. Kunde inte sluta läsa för något så banalt som att jag egentligen behövde sova, var bara tvungen att läsa klart trots att det blev sent.

Episka bokutmaningen:
I den episka bokutmaningen uppfyller denna bok följande och de valda är fetmarkerade.

1. En bok av en svensk författare.
9. En Young Adult-bok.
22. En debutroman.
28. En bok som är utgiven under de senaste tolv månaderna.
39. En bok skriven av en författare från samma landskap som du.
55. En bok som har guldbokstäver på omslaget.
63. En bok berättad ur kvinnlig synvinkel.
64. En bok som är skriven i jagform.
74. En bok som utspelar sig i en stad där du har bott.
89. En bok du lånar på bibblan. (upptagen)

BokinfoTitel: Ordbrodösen
Författare: Arvidsson, Anna
Publicerat iBöcker

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *