Någon sorts plan för bokutmaningen?

Nu har jag bockat av 57 av 101 kriterier i den episka läsutmaningen. Det börjar ju bli lite svårare nu och jag tror till exempel inte att jag kommer att kunna bocka av någon alls med nästa bokcirkelbok… eller kanske, vi får se.

Jag läser ju inte bara böcker som passar in, men det är klart att jag klurar så smått ibland på böcker som gör det. Här är de kvarvarande punkterna och vad jag funderar på att läsa (kommer uppdateras):

KriteriumFunderingStatus
12. En pjäs.Fröken Julie av August Strindberg.I läshögen
15. En antologi.se 24
16. En bilderbok.Jag har såklart läst hur många bilderböcker som helst under den här tiden, ändå har jag inte bockat av denna… Jag klurar på vilken jag ska kombinera den med, har två kandidater… 19. En foliant eller 84. En bok du redan läst mer än två gånger.
17. En ljudbok.Jag har inte tänkt ut någon specifik, men jag spanar emellanåt på olika ljudbokstjänster. De har ju i regel gratis provtid jag kan utnyttja. Och sen är det väl bara att ta någon bok jag är sugen på och som helst passar in på en punkt till.
18. En biografi eller memoar. se 45

Funderar också på att läsa Bodil Malmstens Mitt första liv.
19. En foliant Den här definitionen har jag hittat: ”På bibliotek sorteras idag en bok som foliant om den har en höjd på minst 26 cm.” Enklast här vore ju 16. En bilderbok. Men det vore bra att hitta något annat, så kan jag kombinera den med 84 i stället. Frågan är bara vad…
24. En mikrohistoria. Här fick jag lära mig något nytt: ”Mikrohistoria är en historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen.” Wikipedia nämner Leda vid livet av Birgitta Odén. Den har undertiteln ”fyra mikrohistoriska essäer om självmordets historia”, så den borde kunna bocka av nr 15 också.
25. En bok som är minst 1000 år gammal.Jag funderar, efter tips från Ingela (som gav mig läsutmaningen), på Sun Zis krigskonst. Det är kanske inte en bok jag hade läst annars, men… En fin bonus är att den även bockar av 46. En bok av en författare från ett land som inte finns, eftersom författaren var från det forntida riket Wu.
29. En trilogi (som var menad som trilogi redan från början).Här sätter jag sista boken i en trilogi, tänker jag. Och jag har ju faktiskt läst första och andra boken om Magnus Chase, så det skulle passa fint med den tredje avslutande The Ship of the Dead. Av Rick Riordan. Fast… jag inser nu att jag läste första delen innan jag påbörjade utmaningen så det är kanske fusk… Hmm, får klura.
Inser att böckerna om Liv är en trilogi. Jag ska ju ge dem en ny chans, får se om jag pallar… Det blir i så fall den tredje boken Liv till varje pris jag sätter här.
31. En bok på över 1000 sidor.Jag håller just nu på med It av Stephen King!Pågående
32. En bok för vilken författaren vunnit en Hugo.Kanske läser om gamla favoriten Flowers for Algernon (även Nebula på nr 33). Alternativt Ender’s Game, som också vunnit båda.
33. En bok för vilken författaren vunnit en Nebula.se 32
34. En bok för vilken författaren vunnit Bookerpriset. Kanske The Remains of the Day/Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Eller The Gathering av Anne Enright. Se även 42.
38. En bok av en författare född samma år som du. Någon, t.ex. Udda av Sara Lövestam, eller Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari.
40. En bok skriven av en författare från Afrika. I läshögen nu: Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie. Hon kommer från Nigeria men har pluggat i USA och bor tydligen växelvis i USA och Nigeria… men det får väl räknas.
I läshögen
42. En bok skriven av en författare från Latinamerika.Kanske något av Nobelpristagaren V.S. Naipaul? Har även vunnit Bookerpriset för In a free state, så är kombinerbart. Annars kanske något av Isabel Allende.
45. En bok av en författare med samma förnamn som din mamma eller pappa.Jag funderar så smått på Jag lever fast jag är född av Georg Sessler. Det är även en biografi (18) och den utspelar sig under andra världskriget (67). Kan inte sätta den på alla tre förstås.
46. En bok av en författare från ett land som inte finns.se 25
49. En bok som du väljer enbart på grund av omslaget. Här får jag nog bara gå till biblioteket och hitta något…
52. En bok med en siffra i titeln. Funderar på 11/22/63 av Stephen King. Funkar även för 78.
56. En bok Jan på Uppsala English Bookshop (eller en annan pålitlig bokhandlare i en bokaffär nära dig) har rekommenderat. Jag har lusläst deras Facebook och hittade faktiskt att Jan kallade denna en personlig favorit 2017: The Force av Don Winslow. Så kanske den då… Passar även 68!
57. En bok Christer på Uppsala English Bookshop (eller en annan pålitlig bokhandlare i en bokaffär nära dig) har rekommenderat. Jag har tyvärr inte sett något motsvarande (se 56) för Christer… så vi får väl se hur jag gör. Har ingen annan bokhandlare i åtanke, men det är klart att man kan ta någon slumpmässig som verkar bra också. Har sett flera trevliga rekommendationslappar på Akademibokhandeln vid Plattan av någon som hette… kanske Sibel? Får kanske gå dit igen och se om det finns fler rekommendationer av samma person.
59. En bok din mamma gillar. I läshögen just nu: Vargarnas tid av Elisabet Nemert, som jag lånat av mamma efter att hon rekommenderat den. Även 67.
I läshögen
61. En bok du lånat för länge sedan men ännu inte läst. En variant är ju att 59 blir denna. :) Får se hur länge det dröjer och vad jag med gott samvete kan kalla länge… Annars funderar jag på att ta Elena Ferrantes Hennes nya namn, som jag lånade från biblioteket för flera månader sedan men aldrig hann läsa (så den är tillbakalämnad, men det står ju inget om att den måste vara kontinuerligt lånad, eller…?).
66. En bok som utspelar sig under första världskriget. Kanske Sophies historia av Jojo Moyes.
67. En bok som utspelar sig under andra världskriget. se 45
eller 59

Har även tänkt på Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.

68. En bok som utspelar sig i New York. Kanske En andra chans av Jojo Moyes, men då måste jag läsa Arvet efter dig först också (har läst första boken Livet efter dig).
Ah! Insåg just att även The Force, som jag satt på nr 56, utspelar sig i NY. Perfekt!
69. En bok med en drake. Har inte direkt funderat på denna än. Drakviskaren av Lovisa Wistrand? Eller Drakens ögon av Stephen King?
70. En bok som utspelar sig till sjöss. Kanske S/Y Glädjen av Inger Alfvén.
71. En bok om spöken. Celestine av Olga Ravn och Främlingen i huset av Sarah Waters var två som dök upp när jag googlade nu.

Eller se 96.
72. En bok där huvudpersonen inte är människa. Watership Down av Richard Adams handlar om kaniner.
75. En bok med ett vilt djur. Frost av Maggie Stiefwater (varg) hittade jag när jag sökte nu. Det knepiga med att söka på böcker med vilda djur är att djuren ofta används bildligt menat i boktitlar…
78. En bok med en tidsresa. se 52
Har även tänkt på Diana Gabaldons Outlander.
79. En bok du tidigare börjat läsa, men inte läste klart. Jag läser ju nästan alltid klart det jag påbörjar, men jag har faktiskt ett par stycken jag inte alls fastnade för: Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson och Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Jag kanske är mest motiverad att ge den senare ett nytt försök, eftersom så många gillar den.
Pågående (Att föda ett barn som ljudbok)
81. En bok du ägt i mer än tio år men ännu inte läst. Den här var svår. Och lite elak, för om man inte har någon måste man vänta i tio år på att få slutföra utmaningen..! Mitt problem är ju att jag inte vet säkert, men jag tror inte att jag läst Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett, som stått i min bokhylla hemhemma i Nyköping i evigheter. Jag har plockat hit den nu i alla fall, så jag ska läsa den och hoppas på att jag inte känner igen den.
I läshögen
82. En bok du läste, eller borde ha läst, i skolan. Kanske Candide av Voltaire. Passar även 95.
83. En bok du tidigare läst och inte gillat. Ibland är den här utmaningen lite knäpp… varför i hela fridens namn skulle jag vilja läsa om den då? Men om jag bestämmer att det är okej att kombinera denna med nr 79 så ska det väl gå bra. Om jag tar mig igenom någon av dem…
Pågående (Att föda ett barn som ljudbok)
84. En bok du redan läst mer än två gånger. Enklast är ju om jag kan kombinera denna med 16. En bilderbok. Vet inte hur många böcker jag överhuvudtaget läst mer än två gånger. Kan inte komma på någon jag är helt säker på. Troligen Gilbert Grape i alla fall (svenska + engelska + troligtvis omläsning av minst den ena?), så kanske den. Men tycker att den här punkten är lite dum också. Jag vill i regel inte läsa en bok fyra eller fler gånger.
85. En bok du läste när du var i 7-10-årsåldern. Fem söker en skatt av Enid Blyton vore kul! Möjligen har jag läst den mer än två gånger också (se 84), men jag kan inte svära på det.
87. En bok du ångrar att du köpt. Jorden sjunger i B-dur av Mari Strachan eller Mina två mammor av Joshilyn Jackson. Utgallrade biblioteksböcker jag köpte i Mörbylånga i somras för att jag tänkte att jag skulle behöva lite mer att läsa… men det råder ju aldrig brist på saker att läsa, så det är dumt att köpa på sig slumpmässiga böcker bara sådär… Jag har alltså inget emot böckerna specifikt, men det känns lite dumt att de blivit hyllvärmare bara.
I läshögen
94. En bok som bygger på en film, tv-serie eller ett dataspel. Lite knepigt. Kanske skulle ta The Elder Scrolls: The Infernal City av Greg Keyes, eftersom jag spelat Morrowind, Oblivion och Skyrim.
95. En bok som är skriven på 1700-talet. se 82
96. En bok som är skriven på 1800-talet. Skulle gärna läsa något mer av Jane Austen. Osäker på om jag läst fler än de jag skrivit om (Sense and sensibility, Persuation, Pride and prejudice). Emma eller Northanger Abbey kanske.

Eller en tidig Selma Lagerlöf. En herrgårdssägen, till exempel.

Eller! Spöket på Canterville av Oscar Wilde vore kul också (såg filmen massor som liten). Den passar ju dessutom även in på 71. En bok om spöken.

Ah! Eller Fröken Julie som jag ändå ska läsa för nr 12.

I läshögen (Fröken Julie)
Relaterade inlägg:

2 thoughts on “Någon sorts plan för bokutmaningen?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *