Någon sorts plan för läsutmaningen

KriteriumFunderingStatus
15. En antologi.se 24
24. En mikrohistoria. Här fick jag lära mig något nytt: ”Mikrohistoria är en historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen.” Wikipedia nämner Leda vid livet av Birgitta Odén. Den har undertiteln ”fyra mikrohistoriska essäer om självmordets historia”, så den borde kunna bocka av nr 15 också.
29. En trilogi (som var menad som trilogi redan från början).Böckerna om Maj! Det blir i så fall den tredje boken Liv till varje pris jag sätter här.
31. En bok på över 1000 sidor.Pågående (It)
32. En bok för vilken författaren vunnit en Hugo.Kanske läser om gamla favoriten Flowers for Algernon (även Nebula på nr 33). Alternativt Ender’s Game, som också vunnit båda.
33. En bok för vilken författaren vunnit en Nebula.se 32
34. En bok för vilken författaren vunnit Bookerpriset. Kanske The Remains of the Day/Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Eller The Gathering av Anne Enright. Se även 42.
38. En bok av en författare född samma år som du. Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Någon, t.ex. Udda eller Tillbaka till henne ellerGrejen med verb av Sara Lövestam

Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari
40. En bok skriven av en författare från Afrika. I läshögen (Purple Hibiscus)
42. En bok skriven av en författare från Latinamerika.Kanske något av Nobelpristagaren V.S. Naipaul? Har även vunnit Bookerpriset för In a free state, så är kombinerbart. Annars kanske något av Isabel Allende.
45. En bok av en författare med samma förnamn som din mamma eller pappa.Jag funderar så smått på Jag lever fast jag är född av Georg Sessler. Det är även en biografi (18) och den utspelar sig under andra världskriget (67). Kan inte sätta den på alla tre förstås.

Andra författare jag hittat:

Astrid:
Astrid Seeberger
Astrid Flemberg-Alcalá
Astrid Trotzig
Astrid Hasselrot
Astrid Rosenfeld

Georg:
Beträffande pappa hittar jag egentligen bara Georg Sessler som verkar rimlig. Om jag tillåter mig att godkänna George, som pappa brukar kalla sig i engelskspråkiga sammanhang får vi förstås t.ex.
George Orwell (1984!)
George R. R. Martin
George Eliot
mfl...

49. En bok som du väljer enbart på grund av omslaget. I läshögen: Teodlarens hustru
52. En bok med en siffra i titeln. Hade alternativ 11/22/63 av Stephen King och 1984 av George Orwell.I läshögen: 3096 dagar av Natascha Kampusch
56. En bok Jan på Uppsala English Bookshop (eller en annan pålitlig bokhandlare i en bokaffär nära dig) har rekommenderat. Jag har lusläst deras Facebook och hittade faktiskt att Jan kallade denna en personlig favorit 2017: The Force av Don Winslow. Så kanske den då… Passar även 68!
57. En bok Christer på Uppsala English Bookshop (eller en annan pålitlig bokhandlare i en bokaffär nära dig) har rekommenderat. Jag har tyvärr inte sett något motsvarande (se 56) för Christer… så vi får väl se hur jag gör. Har ingen annan bokhandlare i åtanke, men det är klart att man kan ta någon slumpmässig som verkar bra också. Har sett flera trevliga rekommendationslappar på Akademibokhandeln vid Plattan av någon som hette… kanske Sibel? Får kanske gå dit igen och se om det finns fler rekommendationer av samma person.
Har skapat en lista av Sibel-rekommendationer:

Själarnas ö - Johanna Holmström
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt - Gail Honeyman
Natt bland hästar - Djuna Barnes
En mors bekännelse - Kelly Rimmer
Små stora saker - Jodi Picoult
Vaggvisa - Leïla Slimani
Stanna hos mig - Ayòbámi Adébáyò
En äkta man - Dennis Lehane
Tiden är inte än - Elin Boardy
Problemet med får och getter - Joanna Cannon
Ljuset vi inte ser - Anthony Doerr
Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang
Kvinnan på tåget - Paula Hawkins
Livet efter dig - Jojo Moyes
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv - Tom Malmquist
The hate u give - Angie Thomas
Syndätarens dotter - Melinda Salisbury
Stoner - John Williams
Baserad på en sann historia - Delphine de Vigan
Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón
Mitt namn är Lucy Barton - Elizabeth Strout

:)
59. En bok din mamma gillar. I läshögen just nu: Vargarnas tid av Elisabet Nemert, som jag lånat av mamma efter att hon rekommenderat den. Även 67.
I läshögen: Vargarnas tid
61. En bok du lånat för länge sedan men ännu inte läst. En variant är ju att 59 blir denna. :) Får se hur länge det dröjer och vad jag med gott samvete kan kalla länge… Annars funderar jag på att ta Elena Ferrantes Hennes nya namn, som jag lånade från biblioteket för flera månader sedan men aldrig hann läsa (så den är tillbakalämnad, men det står ju inget om att den måste vara kontinuerligt lånad, eller…?).
66. En bok som utspelar sig under första världskriget. Kanske Sophies historia av Jojo Moyes.
67. En bok som utspelar sig under andra världskriget. se 45
eller 59

Har även tänkt på Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.

68. En bok som utspelar sig i New York. The Force som även finns på nr 56.
69. En bok med en drake. Har inte direkt funderat på denna än. Drakviskaren av Lovisa Wistrand? Eller Drakens ögon av Stephen King?
70. En bok som utspelar sig till sjöss. Kanske S/Y Glädjen av Inger Alfvén.
71. En bok om spöken. Alt: Celestine av Olga Ravn och Främlingen i huset av Sarah Waters var två som dök upp när jag googlade nu.
Pågående: It borde kunna räknas?
75. En bok med ett vilt djur. Frost av Maggie Stiefwater (varg) hittade jag när jag sökte nu. Det knepiga med att söka på böcker med vilda djur är att djuren ofta används bildligt menat i boktitlar…
81. En bok du ägt i mer än tio år men ännu inte läst. I läshögen (Den hemliga trädgården)
82. En bok du läste, eller borde ha läst, i skolan. Kanske Candide av Voltaire. Passar även 95.
83. En bok du tidigare läst och inte gillat. Jag vill komma på någon som jag kanske läste i skolan eller något, inte var så imponerad av, men tror att jag skulle gilla idag. Men VAD?
87. En bok du ångrar att du köpt. Jorden sjunger i B-dur av Mari Strachan eller Mina två mammor av Joshilyn Jackson. Utgallrade biblioteksböcker jag köpte i Mörbylånga i somras för att jag tänkte att jag skulle behöva lite mer att läsa… men det råder ju aldrig brist på saker att läsa, så det är dumt att köpa på sig slumpmässiga böcker bara sådär… Jag har alltså inget emot böckerna specifikt, men det känns lite dumt att de blivit hyllvärmare bara.
I läshögen
94. En bok som bygger på en film, tv-serie eller ett dataspel. Lite knepigt. Kanske skulle ta The Elder Scrolls: The Infernal City av Greg Keyes, eftersom jag spelat Morrowind, Oblivion och Skyrim.
95. En bok som är skriven på 1700-talet. se 82