Någon sorts plan för läsutmaningen

KriteriumFunderingStatus
15. En antologi.Ska nog läsa den Jonas medverkat i, tror inte jag läst hela. Den siste veterinären och andra berättelser från framtidens Bondesverige.
24. En mikrohistoria. Här fick jag lära mig något nytt: ”Mikrohistoria är en historievetenskaplig genre som tar avstamp i det individuella människoödet eller den lokala miljön, men som är intressant även utanför den lokala kretsen.” Wikipedia nämner Leda vid livet av Birgitta Odén. Funderar också på Att stilla herrevrede av Bengt Ankarloo.
29. En trilogi (som var menad som trilogi redan från början).Böckerna om Maj! Det blir i så fall den tredje boken Liv till varje pris jag sätter här.
32. En bok för vilken författaren vunnit en Hugo.Kanske läser om gamla favoriten Flowers for Algernon (även Nebula på nr 33). Alternativt Ender’s Game, som också vunnit båda.
33. En bok för vilken författaren vunnit en Nebula.se 32
34. En bok för vilken författaren vunnit Bookerpriset. se 42

Eller kanske The Remains of the Day/Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Eller The Gathering av Anne Enright. Se även 42.
40. En bok skriven av en författare från Afrika. I läshögen (Purple Hibiscus)
42. En bok skriven av en författare från Latinamerika.Kanske något av Nobelpristagaren V.S. Naipaul? Har även vunnit Bookerpriset för In a free state, så är kombinerbart. Annars kanske något av Isabel Allende.
45. En bok av en författare med samma förnamn som din mamma eller pappa.Jag funderar så smått på Jag lever fast jag är född av Georg Sessler. Det är även en biografi (18) och den utspelar sig under andra världskriget (67). Kan inte sätta den på alla tre förstås.

Andra författare jag hittat:

Astrid:
Astrid Seeberger
Astrid Flemberg-Alcalá
Astrid Trotzig
Astrid Hasselrot
Astrid Rosenfeld

Georg:
Beträffande pappa hittar jag egentligen bara Georg Sessler som verkar rimlig. Om jag tillåter mig att godkänna George, som pappa brukar kalla sig i engelskspråkiga sammanhang får vi förstås t.ex.
George Orwell (1984!)
George R. R. Martin
George Eliot
mfl...

49. En bok som du väljer enbart på grund av omslaget. I läshögen: Teodlarens hustru
56. En bok Jan på Uppsala English Bookshop (eller en annan pålitlig bokhandlare i en bokaffär nära dig) har rekommenderat. Jag har lusläst deras Facebook och hittade faktiskt att Jan kallade denna en personlig favorit 2017: The Force av Don Winslow. Så kanske den då… Passar även 68!
59. En bok din mamma gillar. I läshögen just nu: Vargarnas tid av Elisabet Nemert, som jag lånat av mamma efter att hon rekommenderat den. Även 67.
I läshögen: Vargarnas tid
61. En bok du lånat för länge sedan men ännu inte läst. En variant är ju att 59 blir denna. :) Får se hur länge det dröjer och vad jag med gott samvete kan kalla länge… Annars funderar jag på att ta Elena Ferrantes Hennes nya namn, som jag lånade från biblioteket för flera månader sedan men aldrig hann läsa (så den är tillbakalämnad, men det står ju inget om att den måste vara kontinuerligt lånad, eller…?).
66. En bok som utspelar sig under första världskriget. Kanske Sophies historia av Jojo Moyes.
67. En bok som utspelar sig under andra världskriget. se 45
eller 59

Har även tänkt på Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.

68. En bok som utspelar sig i New York. The Force som även finns på nr 56.
69. En bok med en drake. Har inte direkt funderat på denna än. Drakviskaren av Lovisa Wistrand? Eller Drakens ögon av Stephen King?
75. En bok med ett vilt djur. Frost av Maggie Stiefwater (varg) hittade jag när jag sökte nu. Det knepiga med att söka på böcker med vilda djur är att djuren ofta används bildligt menat i boktitlar…
81. En bok du ägt i mer än tio år men ännu inte läst. I läshögen (Den hemliga trädgården)
83. En bok du tidigare läst och inte gillat. Morvern Callar?
87. En bok du ångrar att du köpt. Jorden sjunger i B-dur av Mari Strachan eller Mina två mammor av Joshilyn Jackson. Utgallrade biblioteksböcker jag köpte i Mörbylånga i somras för att jag tänkte att jag skulle behöva lite mer att läsa… men det råder ju aldrig brist på saker att läsa, så det är dumt att köpa på sig slumpmässiga böcker bara sådär… Jag har alltså inget emot böckerna specifikt, men det känns lite dumt att de blivit hyllvärmare bara.
I läshögen
94. En bok som bygger på en film, tv-serie eller ett dataspel. Lite knepigt. Kanske skulle ta The Elder Scrolls: The Infernal City av Greg Keyes, eftersom jag spelat Morrowind, Oblivion och Skyrim.

Insåg att Jonas har en passande bok i vår bokhylla också: The Princess, The Scoundrel, and the Farm Boy - An original retelling of Star Wars: A New Hope.

Frågan är vad jag vill läsa...