Hur fungerar egentligen en ritplatta?

Nu har jag bekantat mig tillräckligt med min nya leksak Wacom Graphire4 för att åtminstone kunna räta ut några av de frågetecken som snurrade runt i mitt huvud när jag först började kolla upp ritplattor. Jag kan givetvis inte uttala mig om alla ritplattor, men så här fungerar min i alla fall:

Vad är en ritplatta?
En ritplatta har en yta som man kan rita/skriva på med en speciell “penna” och så dyker det upp på skärmen. Känns mycket mer naturligt än att använda en mus och man får mycket bättre kontroll.

Storlek:
Hela plattan är nästan kvadratisk, ca 20×20 cm. Ritytan är ca 12,7×9,3 cm, alltså något mindre än A6 (105×148 mm säger Wikipedia), som det hette att den skulle vara. Nåja. Vill man ha större yta än så här får man räkna med fyrsiffriga belopp och nej, jag tycker inte att den känns jätteliten. Den måste ju få plats på datorbordet också!

Hur används pennan?
Pennan fungerar nästan som en mus! Drar man den nära ritplattans yta utan att vidröra den flyttar man markören över skärmen. Trycker man ner spetsen på plattan så ritar man, alternativt trycker på saker i menyer och så. Min penna har två programmerbara knappar, jag har dem till dubbelklick respektive högerklick (det var förinställt). Du behöver alltså inte växla mellan penna och mus, men du kan göra det.

Pennan har en smått fjädrande spets, vilket gör att det kan spela roll hur hårt du trycker. Använder du en airbrush, eller annan varierbar pensel, ger detta en väldigt skön känsla! Det funkar ungefär på samma sätt som med musen, fast smidigare. Använder du ett vanligt ritverktyg spelar inte trycket in, då blir linjen helt enkelt som du har ställt in.

Pennans “andra del” är ett sudd, precis som på riktiga blyertspennor! Men det fungerar inte i alla program – dock i det medföljande Corel Painter Essentials.

Både pennans och suddets tryckkänslighet går att ställa in i ritplatteinställningarna, tillsammans med lite annat jox.

Liten rityta, stor skärm… hur går det till?
Det finns två lägen man kan köra plattan i: relativ positionering som en mus eller absolut positionering, där varje punkt på plattan motsvarar en specifik punkt på skärmen.

Relativ positionering
Trots att det är denna metod som är mest välbekant, från att använda mus, så kändes den konstigast! Jag har bara testat ytterst lite, men jag tyckte att markören plötsligt flyttade på sig ibland och blev väldigt förvirrad… fast det är väl bara jag som inte kan. :) Jag tyckte även att det var lite jobbigt att behöva dra runt pekaren en massa för att hamna på rätt ställe. Ni vet, så där som det kan bli med musen när den är i utkanten av musmattan, men markören är i mitten av skärmen och man måste lyfta tillbaka musen.

Absolut positionering
Denna metod var förinställd på plattan och faktiskt den som känns lättast att lära sig. Det går att ställa in olika sätt plattan ska mappas till skärmen, så jag antar att om man t.ex. alltid ritar i ett visst fönster kan man mappa plattan till fönstret i stället för hela skärmen (jag har inte testat) för att utnyttja ytan lite bättre.

Att en så liten yta mappas till en hel skärm gör förstås att man ritar smått och det blir stort. Men det känns inte så konstigt som man skulle kunna tro.

Mer om plattan
Min platta har ett avtagbart plasthölje, som alltid ska vara på när man ritar, men jag antar att det dels ska vara utbytbart och dels kan man tydligen lägga in en bild under plasten och kalkylera av den! Har inte testat, men det verkar ju tufft – både för egna skisser (slippa scanna!) och bilder man vill rita av.

Plattan har ett pennfack och två programmerbara knappar och en “scrollstång”, så det finns musfunktionalitet i den också! Än så länge har jag inte använt det.

Hur lätt/svårt är det att använda ritplattan?
Det är inte lätt… Jag har ju precis börjat nu, men jag vill i alla fall påstå att jag har hunnit bli mer bekväm med den på bara några timmar. Men det är nog en bit kvar… Det blir lite skakigt, men mycket finare än om man använder musen! Största fördelen gentemot musen är att det är mycket skönare att använda pennan – jag brukar alltid tröttna väldigt fort när jag försöker rita med musen, men nu är det precis som att använda en penna. Ett bra knep för att skakigheten inte ska synas i slutresultatet är nog att rita ganska stort och sen förminska…

Svar på Julias fråga nedan:
Inte alls någon dum fråga, det är klart att det känns konstigt i början. Men jag tror att man helt enkelt måste vänja sig eftersom det faktiskt är mycket bättre att titta på resultatet än på plattan. Men det ÄR inte så svårt som man kan tro, du ser ju hela tiden markören på skärmen, så du vet var du är någonstans. Det är som att rita med mus, fast med bra kontroll (när du vant dig lite..). Jag tror att ett blyertsstift på pennan mot ett papper mer skulle stjälpa än hjälpa faktiskt, för det är liksom grejen med ritplattan att lära sig rita på det sättet.

Jag tror man blir överraskad av resultatet på skärmen om man tittar på plattan och jag kan nämna ett par anledningar:

– Såvida man inte är dunderrik och har mycket plats vid datorn har man köpt en ganska liten ritplatta och skärmen är mycket större. Det som ser bra ut smått i blyerts kanske inte gör det stort, så man vill nog ha direktkontroll av det stora.

– Du använder inte HELA plattan och det kan vara svårt att titta ner på den samtidigt som du håller koll på att du inte försöker rita på verktygsfälten eller något. :)

– Du använder förmodligen ofta penslar som inte ser ut som din blyertspenna utan kanske är tjockare, då blir det kanske jättegeggigt på skärmen om du tittar på plattan…

– Vad händer om du behöver sudda? :)

Okej, jag förstår att du inte menar att man ska rita precis allting och titta ner i pappret, men jag tror att man fort vänjer sig vid att rita grundläggande former och sånt också. Kan man rita bra på papper är det nog inte så svårt med övergången, men själv är jag inte ens bekväm på papper, så jag ska verkligen lära mig att både rita överhuvudtaget och att använda plattan…

Det finns ju skärmar som man kan lägga platt på bordet och rita på, men de jag har sett har väl kostat 30000 eller så (jag har inte alls kollat alla, men…). Det är nog lätt att tänka att det skulle vara så enormt mycket bättre, men jag tror att man efter lite övning trivs väldigt bra med en traditionell platta också. Visst skulle det säkert vara bra med en sån, men… jag tyckte att 950 kr räckte att betala. :)

Om nån vill veta nåt mer, eller kommer på nåt jag borde ha sagt, säg bara till!

4 kommentarer

 1. Jag funderar på hur mycket svårare det är när resultatet av det man ritar kommer upp på skärmen långt borta från pennspetsen än när man ritar med till exempel en blyertspenna på papper.

  Vore det inte till hjälp om pennspetsen hade ett blyertsstift och plattan hade ett papper ovanpå sig eller om plattan på något elektroniskt sätt kunde visa upp det man ritade direkt där?

  Svara

 2. Hej!

  Jag fyller snart 13år och tittar vad jag skulle villja ha i present. Så kom jag in på detta men fattar inte riktigt liksom vad gör man? Ritar man bara på plattan och ser allt där eller ritar man på plattan och allt kommer upp i datan men man ser inte det man ritar på plattan? (Förlåt om jag skriver svårläst..) Elle ritplattan kanske bara är för jobb?!?!

  Svara

 3. Man ritar på plattan och ser på datorn. Det är lite trixigt och tar helt klart en stund att vänja sig vid. Jag gjorde det nog aldrig riktigt, eller så handlade det mest om att jag inte var riktigt så hängiven att lära mig rita ändå. :)

  Det finns nog förresten ritplattor man ser något på också, men åtminstone när jag köpte min (detta var alltså 2005…) så var de betydligt dyrare.

  Svara

 4. Jag använder mig oxå uteslutande av en XP-PEN Star G640 https://www.xp-pen.com/product/51.html i A6 storlek när jag redigerigerar foton… and I love it! Har haft min sedan 3 år tillbaka och det går otroligt mycket snabbare att retuscha, frilägga, bearbeta när man har penna eftersom man direkt kan vara mer nogrann. Blir lite som att teckna istället för att hålla på o klicka

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *