Hoppa till innehåll

Tentan avklarad!

Sådär, nu har jag tentat 5 poäng japanska. Tvivlar inte på att jag tog den, men visst dök det upp ett par överraskningar. Märkligt nog hade jag ”glömt bort” att repetera katakana, vilket nog behövts… Jag kunde för allt i världen inte komma ihåg att ne ser ut så här:


…men jag kom såklart på det strax efter att jag lämnat tentan. Nåväl, det var bara en del av ett ord jag behövde skriva, bijinesu (business).

De största problemen med katakanan var inte tecknen i sig utan konstiga japanifieringar. I en uppgift skulle vi översätta från japanska medelst katakana till svenska. Jag bokstaverade O-RA-N-DA och satt förbryllad i många minuter. Slog upp det hemma och det visade sig att det var Holland. Det tyckte inte jag var uppenbart… men jag gissade ganska nära, nämligen på Öland! :)

Chokoreeto var inte hur jag skulle ha gissat att man skriver choklad, men så är det visst och den tog jag i alla fall.

Det var också ganska klurigt att ”katakanisera” namn på geografiska platser. Hur lätt är det att veta hur man skriver ”Mexico” när man bara får använda dessa stavelser? Me-ki-chi-ko ska det tydligen vara, men jag hamnade bara ganska nära det.

Stockholm fick jag nog till om jag minns rätt, det ska vara Sutokkuhorumu

Sen missade jag att outside heter soko också…

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *