Hoppa till innehåll

Polly and the Pirates

Nu har jag läst första delen av Polly and the Pirates, skriven och ritad av Ted Naifeh.

Polly Pringle är en proper flicka som går på Mistress Lovejoys fina internatskola. Pollys bästa kompis Anastasia drömmer om att äventyra och se världen utanför skolan, men Polly är nöjd med sitt liv. Trots detta blir det hon som råkar ut för både det ena och andra, eftersom ett gäng pirater är ute efter henne. Det visar sig nämligen att Pollys mamma, som dog när hon var liten, var en berömd piratkapten och hennes besättning hoppas att Polly trots sitt stillsamma yttre ärvt en hel del av hennes mod och djärvhet. Polly hamnar mitt emellan två piratbesättningar som kämpar om samma skatt – hennes mammas förlorade skatt – och tvingas ta ställning.

Jag tycker att första delen är bättre än baksidestexten antyder. Den låter lite småtöntig, men berättelsen är faktiskt bra, charmig och rentav spännande. Jag tyckte det var väldigt kul att läsa den! En mysig piratsaga med alla element som behövs; piratskepp, hattar, svärd, skattkartor, hemliga grottor…

Stilen är omväxlande: vissa delar är grymt snygga, medan andra detaljer är ganska tattiga. Händer är ju en svår sak att teckna och Naifeh har inte slösat onödig tid på dem. De ser genomgående ut som på bilden intill.

Jag gillar verkligen de mysigt plottriga miljöerna, tättbebyggda kullar och hamnar fulla med skepp. Figurerna är hemskt söta, särskilt piraten Scrimshaw (högst upp till vänster, samt uppochned i andra bilden).

Det är också riktigt kul att för en gångs skull få se en djärv kvinnlig hjältinna som inte framställs som sexobjekt. Visserligen är Polly såpass ung att sånt vore rent vidrigt, men det tål att nämnas ändå.

Berättelsen slutar på ett sånt sätt att jag kan föreställa mig flera tänkbara sätt att gå vidare, samtidigt som den fungerar bra att läsa fristående. Jag ser fram emot att så småningom läsa vidare i de övriga fem delar som finns om Polly. Dessutom har jag blivit nyfiken på Naifehs övriga verk, Courtney Crumrin till exempel.

På nätet hittade jag förresten en färglagd sida på franska, fast min bok är svartvit. Vore läckert att läsa hela i färg! Det vore också tufft att läsa serier på franska – måste köpa några när vi är i Paris över nyår!

2 kommentarer

  1. Ika Ika

    Tycker att serien verkar vara snyggt tecknad i övrigt, men har verkligen svårt för de förenklade händerna. Jag tycker att de stör bildupplevelsen i och med att de inte alls följer stilen hos det jag har sett av de andra bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *