Hoppa till innehåll

Namn i romaner

Jag har precis börjat läsa Den sjätte natten av Annika Bryn, där det figurerar både en Davidsson och två Danielsson. Detta fick mig att åter fundera på namnval, som jag tänkt en del på tidigare. Jag läste ett bra tips någonstans, nämligen att man ska välja namn som är olika varandra, för att man inte ska blanda ihop karaktärerna. Jag märkte själv att detta är lätt att göra i Låt den rätte komma in där det, om jag inte minns fel, finns både Johan, Jonny och Tommy. Namnen kanske inte låter särskilt lika, men innan man bekantat sig med karaktärerna kan det räcka för att skapa förvirring.

När jag började skriva min roman kom jag på mig själv med att välja namn med tydliga v och e: Lovisa, Victor, Viola, Evald, Eva, Edvin. Inte så varierande, eller hur? Det bara blev så, helt oreflekterat. Lovisa, Victor och Evald heter fortfarande samma och jag tror inte att man kommer blanda ihop dem. Viola heter numera Tina, Eva heter Fatima och Edvin… oj, det minns jag faktiskt inte. Jag fick skriva upp det på min att-göra-lista, att kolla vilket namn jag egentligen använder. Dessutom finns en Elsa, så det är nog väldigt bra att jag tagit bort Eva… Annica och Leif är två andra viktiga personer med förhållandevis “egna” namn.

I mitt nya projekt heter förresten personerna Camilla, Jessica och Aina än så länge…

Vad jag vill komma fram till:

Skrivtips: Välj olika namn till romanfigurer!

7 kommentarer

 1. Låt se nu. I min roman har jag Stefan, Mats, Akina, Jeanette, och (kollar) Rasmus. Dessutom Sten, Hertha, Carl och (kollar igen) Gustaf. Mitt namnminne är som synes inget vidare.

 2. Helena Helena

  Du får väl fundera över om det finns någon risk att man blandar ihop Sten och Stefan. :)

 3. ab ab

  Du har så rätt, så rätt…. jag vet faktiskt inte hur det blev så där med Davidsson och Danielsson. Hoppas du kan skilja på dem ändå!

 4. Helena Helena

  ab: Roligt att du kikade in och kommenterade! Jag vill gärna förtydliga att jag precis börjat läsa. Än har jag inte stött på något ställe där jag faktiskt förvirrats av namnens likhet (jag tror inte ens att Margareta Davidsson nämnts vid namn ännu). Funderingen uppstod egentligen av baksidestexten. Jag blev verkligen paff själv när jag insåg att jag oreflekterat valde så lika namn till min berättelse.

 5. Jag har en Melissa, en Mallial och en karl som heter Megosin i efternamn i min roman. Ni kan nog räkna ut hur många gånger jag har skrivit fel på de namnen, även om de för mig verkligen låter olika.

  Å andra sidan är jag riktigt jävlig mot mina framtida läsare och använder samma förnamn på diverse förbiskymtande personer, enligt principen att vissa namn faktiskt är vanliga och man ofta känner flera stycken som heter så. SKulle inte göra det på huvudpersoner, dock. Och ingen har både samma efternamn och förnamn, det vore lite väl elakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *