Hoppa till innehåll

Provsmakat: Vita teer

Jag fick två goda teer av Jonas i julklapp, båda vitt te. Att ett te är vitt innebär att det är relativt obehandlat, till skillnad från grönt te som behandlas lite och svart te som behandlas mycket (väldigt förenklat, te är ju en hel vetenskap). Det innebär att teet verkligen ser ut som torkade blad och att det har kvar mycket antioxidanter och annat nyttigt. Det är väldigt luftigt, så om du ber om ett hekto vitt te blir det mycket – kanske tre gånger så stor volym som svart te.

Idealisk vattentemperatur för vitt te är 70° – 80°. Vid den temperaturen ser man de första små bubblorna i vattnet, så man kan lära sig att se när det är rätt. Tumregeln är “ju mörkare te desto varmare vatten”.

Pai Mu Tan
Ett kinesiskt, rent vitt te.
(alternativ transkribering: Bai Mu Dan)
Lätt men god smak. Jag tycker om att lägga bladen direkt i muggen och hälla över vatten. Får jag något blad i munnen tuggar jag helt enkelt i mig det. Gott!

Lust och fägring
Vitt te smaksatt med safflor, rosenblad, ringblomma, jordgubb, citron och grädde.
Den här blandningen tycker jag riktigt bra om! Det är lagom mycket smak och känns fräscht. Jag gör som med Pai Mu Tan, lägger den i botten och häller på vatten, fast eftersom det är så mycket småfnul i blir det ganska mycket som flyter upp till ytan.

Goda teer båda två! Jag har mer teer att skriva om, fast nu ska jag programmera lite.

Förresten har Ika också börjat skriva om te.

2 kommentarer

  1. Nu måste jag ju prova att göra Pai Mu Tan direkt i muggen, bara för att du skrev så där. Jag har faktiskt lite grann står i en burk i köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *