Hoppa till innehåll

Skuggan över stenbänken

När jag var hemma i Nyköping plockade jag med mig en del av min Maria Gripe-kollektion och började genast läsa Skuggan över stenbänken. Vilket kärt återseende! Jag har dåligt bokminne och minns egentligen inte mycket mer av skuggserien än den mysiga mystiken. Jag tror jag mindes att det fanns en tuff tjej (Carolin) och när huvudpersonen skulle berätta sitt avskydda namn kom jag ihåg innan jag läste det att hon hette Berta. Jag minns också en känsla jag fick av en miljö, men det var nog från andra boken. Ofta önskar jag att jag hade bättre bok- och filmminne, men till det positiva hör ju att jag kan läsa om och bli överraskad. Inte för att den här berättelsen egentligen är särskilt överraskande – upplösningen är egentligen ganska självklar, men det är ändå väldigt mysigt på vägen dit.

Det handlar alltså om en fin familj som får en ny jungfru, Carolin. Det är tidigt 1900-tal och Gripe väver in Titanic och Strindberg, samt givetvis tidsenliga miljöer och förhållanden. Berättaren är fjortonåriga Berta som avskyr sitt namn och tycker att det dömer henne till att bli en grå mus. Carolin kommer som en frisk fläkt in i deras liv, helt olik deras tidigare försynta jungfrur. Hushållerskan Svea blir allt annat än förtjust, men barnen fullkomligt avgudar henne. Samtidigt blir de inte kloka på henne. Vad är det hon döljer för dem?

Jätteroligt att läsa om! Jag har börjat med andra delen nu också, plus att jag lyssnar på Tordyveln flyger i skymningen som ljudbok. Maria Gripe är underbar! Eller var, får man väl säga nu.

BokinfoTitel: Skuggan över stenbänken
Författare: Gripe, Maria
ISBN: 9148517046
Publicerat iBöckerVardagsliv

4 kommentarer

 1. Ika Ika

  Åh, skuggserien… Jag har läst den, läst den och läst den. Jag har t.o.m. skrivit en litteraturvetenskaplig uppsats om den. :) Superintressanta böcer, fast den fjärde, Skugg-gömman, har jag bara orkat genom en gång. Det blev så segt när man bytte till Carolines perspektiv. Visste du förresten att Skuggornas barn finns i två versioner?

 2. Helena Helena

  Jo, jag minns att Skugg-gömman kändes seg jämfört med de andra. Hade ingen aning om de två versionerna av Skuggornas barn… jag får fråga dig om dem när jag läst den!

  Kollade förresten på baksidan av min nu. Där står, undertecknat Berta, att hon inte var lika säker på allt efter att ha läst Carolins bok och att hon därför skrivit om den. Har det med saken att göra kanske?

  Jag blir lite nyfiken på din uppsats också, kanske kan få se den sen när jag läst klart serien?

 3. Egentligen vill jag inte alls kommentera just denna bok. Jag bara tänker att du som skriver så mycket om böcker borde uppmärksamma nedläggningen av en bok för alla.

  Om du inte känner till det hela kan du gå in på deras hemsida. (Jag har också skrivt en liten notis om det hela på min sida som jag skickar med i denna kommentar.)

  Tack för en trevlig blogg förresten

  Farbror Björn

 4. Ika Ika

  Haha, min uppsats skrevs under mitt andra eller tredje studieår, så det känns som om risken är stor att jag skäms ögonen ur mig redan vid en egen omläsning. :)

  Du har helt rätt i att baksidestexten har med saken att göra. I korta drag har det gått till så här: Maria Gripes spanska förlag tyckte att Skuggornas barn var för lång, och ville korta ner den. Gripe gick med på detta, under förutsättning att hon själv fick förkorta boken, vilket hon också gjorde. Av okänd anledning fick det svenska förlaget sedan för sig att ge ut den korta versionen. Det kunde ju tyckas lite märkligt att samma bok föreligger i två versioner, i synnerhet när texten ganska långt försöker skapa illusionen av att det är Berta och inte författaren som berättar. Alltså tillkom Bertas lilla inlägg om att hon tänkt över saker efter Carolins bok, och nu ville berätta om händelserna en gång till. Fast, och det här gjorde jag stor grej av i min uppsats, det här funkar ändå inte eftersom även breven i boken har skrivits om. I vilket fall som väckte det här lärarens intresse så pass att hon i slutskedet av kursen började tala om bokserien inte som en serie bestående av fyra delar, utan som en serie bestående av fem delar, där hon placerade “Skuggornas barn 2” efter Skugg-gömman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *