Hoppa till innehåll

Dagbok från Tobago – del 1 av 2

Lite mer om vad vi gjorde på vår underbara resa till Tobago:

On 9/1 – Flyga och mellanlanda i London
Jag hade ett uppdrag som mystery shopper på Landvetter och sedan flög vi därifrån till London. Vi hade så lång väntan (15 timmar och en kvart) mellan planen att vi hann åka in till stan och besöka min gamla stammispub Shakespeare’s Head vid Carnaby Street. Väskorna fick vi bära med oss, de gick inte att checka in hela vägen eftersom vi flög in till Heathrow och skulle flyga ut från Gatwick… Jättemysigt att se puben igen, även om jag saknade Shakespeare-citaten på väggarna och jukeboxen som inte längre fanns. Kul att visa puben för Jonas och givetvis smsade jag alla mina Londonflickor. :)

London stopover
Kul att nostalgibesöka puben

23:30 åkte vi buss från Victoria Coach Station ut till Gatwick där vi tillbringade en obekväm och sömnlös natt. Där fanns i alla fall ett dygnetruntöppet Caffè Nero (kedjan jag jobbade för när jag bodde i London!) som gav lite tröst och nostalgi.

To 10/1 – Ankomst efter 30 vakna timmar
Flygresan gick bra och vi var grymt nöjda med vår veganmat! Det var härligt att kliva ut i 29-gradig värme och mötas av vår värd Paul som körde oss till Hibiscus Heights och var väldigt trevlig. Vi var lite trötta efter att ha varit uppe i en sisådär 30 timmar, men efter att ha fräscat upp oss och bytt till mer lämpliga kläder (inte vinterkängor…) orkade vi gå ut och inspektera omgivningarna samt handla lite mat. Vi badade fötterna på vår strand och somnade sedan väldigt gott i den breda sängen när klockan var 21 och vi varit vakna i 40 timmar…

Fr 11/1 – Promenera i omgivningarna
Vi åt frukost på verandan och njöt av fåglar och söta ödlor. Gillian gav oss en rundtur uppe i stora huset som var jättefint! Vi tog en långpromenad via en radda stränder till Buccoo och handlade frukt i ett fruktstånd. Överallt såg vi fria höns och getter – en del bundna getter också. Tillbaka i Pleasant Prospect (området där vi bodde) testade vi roti, en väldigt typisk maträtt som man ser överallt på Tobago. Det är som ett tortillabröd fyllt med till exempel potatis- och kikärtsgryta, eller kött om man är lagd åt det hållet. Det var gott och förvånansvärt mättande!

Lö 12/1 – Huvudstaden Scarborough
Vi åkte till huvudstaden Scarborough med en tant i en taxibil inredd med porr-rött kitsch. Åt roti på en restaurang med en massa locals (de pratar konstigt!) och softade sen i botaniska trädgården. Handlade också lite mat från affärer som var lite större än vår lilla lokala butik och så undersökte vi marknaden efter spännande frukt, vilket vi inte hittade.

Scarborough Botanic Gardens
Jonas i botaniska trädgården

Scarborough Botanic Gardens
Jag gillade såklart att det fanns
en massa croton överallt

Tillbaka i Pleasant Prospect testade vi Grafton Beach och det var grymt härligt att bada i varma, stora vågor med perfekt sandbotten under. Till middag grillade vi sojakorvar – ja, det fanns faktiskt en hel del veganmat i affärerna! – ute på vår härliga veranda, drack välkomstvinet vi fått av Gillian och Paul och matade fåglor och ödlor med bröd. En ödla lyckades chockera oss genom att blåsa upp halsen till en boll. Vi avslutade kvällen stillsamt med att se en av filmerna som fanns i stugan – The Last King of Scotland.

Sö 13/1 – Stranden, fåglar och “söndagsskola”
Efter att ha köpt flip-flops i vår lilla butik badade vi länge på vår strand – vi som varit badkrukor de senaste åren trivdes verkligen som fiskar i vattnet. Vågorna var så stora att det var lite bökigt att ta sig i och ur, men vi klarade oss helskinnade…

Strax innan 4 var vi uppe vid Grafton Caledonia Bird Sanctuary där fågelmatning skulle ske. Fåglarna visste att det var dags, de satt redan och väntade vid matningsplatsen! Det var otroligt häftigt att se mängder av fåglar komma och äta – chachalaca, olika duvor, bananaquit, motmot, hackspettar, tanagers och många fler. Vi fastnade verkligen för fågelskådning, vilket var en ganska otippad hobby för oss. Vi fick låna en fågelbok av Gillian och den använde vi flitigt.

Blue-crowned motmot eating cheese
Motmot tycker om ost!

Hemma igen såg vi en film och åt mat för att sedan bege oss till Buccoo. Där är det nämligen Sunday School varje söndag och det är inte alls vad det låter som utan ett stort party med oljetunnemusikanter (steel pan) och allt. Vi drack rum punch på ett ganska hemskt uteställe och testade en märklig soppa, men vi hade hoppats på lite mer utbud av till exempel lokal mat.

Må 14/1 – Scarborough, Fort King George, Crown Point
Åkte till Scarborough igen och besökte Fort King George som överblickar staden och gav oss en fantastisk utsikt. Vi tog också en vända på muséet som ligger där uppe, det visade sig vara betydligt större än vi först trodde. När vi promenerat ner till staden igen letade vi mat och hamnade på Ciao Café där vi åt italieninspirerad cafémat och underbar glass.

View from Fort King George
Utsikt från fortet

Vi tänkte att vi skulle testa Tobagos bussystem, men gjorde bort oss lite… Det är spektakulärt billigt (sisådär 2 kr) att åka buss, men de går sällan och är alltid sena. Vi klev på på busstationen, vilket åtminstone i teorin gav oss en fördel i och med att bussarna ropas upp där, men de gör det ju på Tobago-engelska i ett dåligt högtalarsystem, så vi fattade ingenting. Efter att ha frågat på varenda buss som avgick vart den skulle kom det faktiskt en med rätt slutdestination och det bara 25 minuter efter att vi skulle ha åkt. Men det var förstås fel buss, insåg vi alldeles för sent… Inte för att det direkt gjorde någonting, vi fick oss lite sightseeing i turistområdet Crown Point som bonus. Där åt vi även middag på ett italienskt pizzaställe innan vi åkte hem och toksomnade, trötta efter dagens promenerande i hettan.

Ti 15/1 – Verandan och Mt Irvine Beach
Tog en lugn förmiddag på verandan med våra fåglar. Bläddrade broschyrer och funderade på vilka utflykter vi ville göra. Promenerade så småningom till den andra närbelägna stranden, Mt Irvine Beach, och fick sällskap av en hund som väldigt gärna ville smaka vår roti vi åt – men det fick han inte. Vi badade ända tills en gigantisk solskiva sänkt sig ner i vattnet vid horisonten. Vid sextiden går solen ner och då blir det ganska mörkt, men fortfarande varmt och skönt ute.

On 16/1 – Eco Hike, Ocean View Bar och Seahorse Inn
Vi åkte på Eco Hike! Det var bara vi och två guider som gav oss ut i regnskogen. Enligt broschyren var det en “hike along a rainforest riverbed” och det visade sig att det innebar att gå i floden! Vi fick se en massa fåglar, växter och imponerande tät regnskogsvegetation med en uppsjö av ljud. Vi lyckades tyvärr inte se någon manakin, men däremot några kolibrier, några gulstjärtade oropendola och många fler. Vi fick bada i ett vattenfall (härligt med sötvatten!) och i en pool som floden bildade. En härlig utflykt långt från civilisationen – vi såg inte en enda människa där ute i skogen.

Twin Rivers Hike
Regnskogsguiden visslar på fåglar

Hemma åt vi lunch och fick tillbaks tvätt från Sandra, vår underbara hushållerska. Det var väl också ungefär då som vi insåg att vi kunde sluta diska, för hon gjorde det åt oss… det kändes väldigt skumt i början, men man vande sig och det var härligt lyxigt!

Vi mixade egna piña coladas (Jonas var så lycklig för den billiga romen!) och drack på verandan och såg sedan solnedgången från den närbelägna Ocean View Bar. Där såg vi för första gången bruna pelikaner och när mörkret fallit fann vi oss omgivna av blinkande eldflugor. Drinkarna som blandades på baren var löjligt starka – det var bara några droppar apelsinjuice i min screwdriver och vi var ganska i gasen när vi promenerade ner längs den mörka och eldflugekantade vägen förbi stranden och mot den fashionabla restaurangen Seahorse Inn. Givetvis fanns inget vegetariskt på menyn, men vår servitör ska verkligen ha cred för att lyckas presentera ris och grönsaker på ett säljande sätt. Det var helt okej också och vi delade en flaska malbec-vin till det och åt dessutom efterrätt. Det blev en restaurangnota nästan på Sverige-nivå. :) Restaurangen hade ovanligt bra läge också, överblickande vågorna som slog in mot stranden.

Relaterade inlägg:
» Dagbok från Tobago – del 2 av 2

3 kommentarer

 1. Erik Norell Erik Norell

  Waow!

  Har sett fram mot att få läsa om bröllopsresan och jag är mäkta avundsjuk!

  Själv tillbringade jag onsdagkvällen med att hastigt insjukna i akut blodförgiftning som grundade sig i något som heter rosfeber (hudsjukdom), så jag hade det inte riktigt lika roligt dessa dagar *tihi*

  Kram från Linköping!

 2. Erik Norell Erik Norell

  Jojo, nu är jag uppe och igång igen – jobbar extra på sjukhuset och pluggar programmering (koda koda koda! :-) )

  /Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *