Roomba suger!

Vi gav oss själva en tidig julklapp i form av en Roomba dammsugarrobot från iRobot. En jobbarkompis till Jonas hade med sig en sån till jobbet och förevisade den, varpå nästan samtliga närvarande köpte egna… och däribland alltså även Jonas. Och jag förstår varför de blev imponerade, det är faktiskt en riktigt bra pryl!

Roomba
Vår kära Roomba

Vårt dammsugarbehov har ökat drastiskt på sistone. Varje gång vi varit ute med vagnen drar vi in den i köket och det följer med en herrans massa grus, löv och annat skräp. Givetvis fattade vi direkt att vi borde dammsuga, men det hann vi ju aldrig, så i stället gick vi omkring och trampade på småsten i varenda steg och snart var till och med sängen full med skräp (med en extra skräpig hög bredvid sängen där man åtminstone försökt borsta av fötterna litegrann mot varandra innan man klev i).

Lösningen: Roomba! Ja, för den funkar verkligen! Nu har vi fantastiskt skräpfria golv!

Tanken med Roomban är att man ska köra den ofta. Den tar ganska god tid på sig att bli klar med ett rum, eftersom den kör runt slumpmässigt tills den är nöjd. I början sparar man ingen tid eftersom man följer efter den och tittar på den, både av ren fascination och av rädsla för att den ska göra något dumt. Men sen..! Åh!

Det är nog svårt att helt överlåta dammsugandet till Roomban, eftersom det trots allt finns vissa ställen den inte kommer åt. Men det känns helt okej att kompletteringssuga någon vrå någon gång ibland, den tar trots allt det allra mesta. Och jäklars vad rent det måste bli, för den hittar alltid en hel massa damm och elände!

Man måste Roomba-säkra sitt hem lite också. Vi kan inte låta den gå fritt i vardagsrummet ännu, eftersom det ligger en massa sladdar överallt och vi har dyra hemmabiogrejer ståendes temporärt på alldeles för lätta och vingliga pallar. Men vi måste ju ändå barnsäkra vårt hem snart och då måste vi fixa precis de grejerna.

Några bra saker Roomba gör:

 • Den bromsar in när den närmar sig väggar och prylar, så att smällen inte blir så hård (fast smala bordsben och sånt kan den missa).
 • Den fattar att den inte ska åka ner för trappan.
 • Det följer med “fyrar” som man kan använda för att hindra Roomban att gå till vissa ställen.
 • När den hittar ett särskilt skräpigt område blinkar en blå lampa och den kör runt där lite extra.
 • Man kan schemalägga den att gå t.ex. varje dag och när den är klar kör den själv tillbaks till laddningsstationen.
 • Den är oftast imponerande bra på att klara hinder, trösklar och annat knöligt.
 • Den lugnar Ava! Ett jättebra knep när hon inte somnar som hon borde är att starta Roomban och gå runt med henne i bärselen… då slocknar hon direkt. :)

Några mindre bra saker Roomba gör:

 • Ibland kommer den inte upp på badrumsmattan, utan knuffar runt den i stället.
 • Den kommer inte in där det är för trångt.
 • Kommer den in under en av våra köksstolar på ett visst sätt kör den iväg med den…

Jag är i alla fall vansinnigt imponerad och förstår inte hur vi kunde klara oss utan Roomba förut…

4 kommentarer

 1. När jag flyttar tillbaka till Sverige vill jag också ha en sån!! Jag såg dem i en affär här när jag julshoppade, men eftersom jag inte blir kvar här så länge känns det onödigt. Men väl hemma så…

  Svara

 2. Hej! Är oxå funderingar på en liknande. En fundering om det ligger något på golvet som är för stort för att dammsuga upp, finns det risk att roboten drar runt på det hela dagen eller kör den runt den saken då. Är lite rädd att mina trägolv ska bli nerrepade ;-).
  /Anna

  Svara

 3. Jag tror inte att risken är så stor att den släpar runt på något särskilt länge, risken är nog större att den inte dammsuger klart pga kört fast. Det händer oss ibland, när t.ex. en sladd eller något ligger ivägen. Stort grus brukar den suga upp rätt bra faktiskt. Kan väl möjligtvis missa något sånt, men vi har inte varit med om att den dragit runt med det. Men visst, vi brukar “förstäda” lite, som i att plocka upp alla leksakspryttlar och sånt som ligger på golvet. Har inte blivit av att vi kört med schemaläggning, utan vi startar den alltid själva.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *