Läste i Språktidningen om SÖ-stilen…

Språktidningen (nr 2, 2009) gav mig en intressant aha-upplevelse. I artikeln “Skrivstilen som havererade” skriver Mats Karlsson om den misslyckade skrivstilsreformen som genomfördes i skolan 1975. Plötsligt tvingades alla lärare predika denna hemska stil:

SÖ-stilen (Språktidningen)
SÖ-stilen, bild från Språktidningen

Framsidestexten om artikeln fångade intresset direkt: “Därför skriver du så fult! En hel generation gick vilse i skrivstilen.” Artikeln handlar sedan om hur dumt och svårt det var att försöka introducera en onaturlig och trist handstil utan bindning mellan djupgående konsonanter och intilliggande bokstäver. Motståndet var stort och tydligen släpptes kravet att lära ut denna stil 1985.

Varför härjar jag om det här nu då? Jo, för att jag tvingades skriva så här i skolan när jag gick i mellanstadiet och jag hatade det. Det gick så långsamt och var så förbaskat trist! Man fick inte ens välja storlek själv eftersom man skulle skriva på papper med förtryckta rader – baslinje, mittlinje och topplinje. Man var tvungen att skriva jättestort! Det var långt efter 1985, närmare bestämt 1990-1993. Ingela, som kom till klassen i fyran, skrev med en fin, gammaldags skrivstil som jag avundades. Jag minns att jag vid något tillfälle efter mycket tjat fick skriva en uppsats eller flera med valfri stil, men jag fick ju aldrig lära mig någon vettig skrivstil, så det blev knappast särskilt lyckat det heller.

Idag skriver jag med något mellanting till textning och skrivstil. Det vill säga, jag textar egentligen, men är för lat för att lyfta pennan om det inte behövs. Så här kan det se ut:

Handstilsprov
Handstilsprov från föreläsningsanteckningar

Undrar om jag ska skylla på SÖ-stilen..? :)

6 kommentarer

 1. Jag skriver också så där och lärde mig detta i skoaln 1990 (och framåt). Jag tjatade mig dock till att få lära mig den gammeldags stilen också. Jag tror det var valfritt i skolan vad man lärde ut från 1985 och framåt – men jag kan ha fel. (På min skola bytte de tillbaka till gammeldags skrivstil 91 eller 92).

  Svara

 2. Jag fick lära mig den gamla sortens skrivstil, vilket jag knappast har nån nytta av idag. Jag använder ALDRIG den stilen längre, utan skriver “vanligt” (alltså textat, inte skrivstil). Jag har aldrig riktigt fattat varför man ska ha skrivstil till egentligen… jag tycker inte det går fortare direkt… Jag kan hålla med om att det är fint men samtidigt kan det vara svårt att läsa ibland. Skönt att vara vuxen och få skriva hur man vill :-) Och jag tycker du har en fin handstil, Helena!

  Svara

 3. fast jag gillade den där konstiga stilen, och tycker nog fortfarande att den är rätt snygg. I mellanstadiet körde jag dock dubbelt, och skrev gammaldags skrivstil också. Nu är det mest en blandning.

  Svara

 4. Det är alldeles uppenbart ett problem att inte ha fått lära sig en traditionell skrivstil. Om man inte själv kan skriva den, blir det även svårare att läsa den. Jag märker att mina elever på högstadiet får problem så snabbt bokstäverna hänger ihop. (Jag är också straffad med SÖ-stilen, men har gått mot äldre skrivstil under senare år.)

  Svara

 5. Skönt att få en förklaring varför man skriver som en kratta. Känner igen mig i allt i denna text, sida upp och sida ner med tråkigt tragglande av bokstäver. Jag gav upp och därför kan jag inte skriva idag för hand, är en av dem som tackar datorreformen…

  Svara

 6. jag började skolan 2003 och jag kunde då redan läsa och skriva, jg ville direkt lära mig skrivstil, men fick vänta ett år! (jag snackar om skrivstilen som skrevs i slutet av 1800-talet och är vald av flesta skolor)
  jag är ganska lättlärd och lärde mig skrivstilen direkt, men det var förbjudet att ändra på den.
  i femman fick vi en ny lärare som direkt gav oss små häften så att de som inte kan skrivstil ska lära sig. jag tyckte det var så himla tråkigt, jag började tappa intresse för den gamla svenska stilen och sökte på datorn efter stilar, efter att ha övat på flera kokade jag ihop en egen stil, den har utvecklats mycket under de senaste 3 åren och nu skriver jag finast i klassen utan att anstränga mig! jg tycker det är synd att skolöverstyrelsen berövade er dessa chanser, jag älskar snirkliga handstilar, min är så snirklig att jag får klagomål ibland att jag skriver oläsligt, men det är få som tycker det.
  jag skulle kunna skicka ett alfabet på min stil så kan du öva in det hela, jag tycker det är synd att svenska elever nu för tiden inte har någon personlig handstil, handstilen säger mycket om vem personen är, jag sätter mycket värde på det.
  juste, när jag textar kan man säga att jag använder SÖ-stilen, för jag binder bokstäverna på exakt samma sätt som bilden visar :P

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.