Hoppa till innehåll

Android Only, dag 1

Nu är första dagen av Android Only över och jag sitter och softar på mitt snygga hotellrum. Det blev en lång dag: upp 04:15 imorse (efter att ha blivit väckt ett antal gånger under den korta natten), hålligång hela dagen och så kom jag till rummet klockan 20.

Det är ett schema för alla konferensdeltagare, så på gott och ont behöver man inte fundera över vilka sessioner man ska gå på. Det enda valet idag var vilken (om någon) av kvällsworkshoparna man skulle besöka.

Android Only, dag 1
Dagen i bilder

Det här har jag lyssnat på idag:

Custom UI Components – Johan Nilsson, Voddler
Det här var faktiskt dagens mest verklighetsnära föreläsning för mig, den jag kände att jamen okej, det här skulle jag kunna peta in i min app nu med en gång om jag ville. Det handlade om att skapa egna vyklasser, vilket lustigt nog min Android-kollega M pratade om för bara några dagar sedan. Passade alldeles utmärkt att få en lättfattad genomgång av hur det funkar.

Advanced 3D Rendering on Android – Fredrik Erlandsson & Martin Rolén, SouthEnd/Tactel
Avancerad spelprogrammering känns ganska långt från min vardag, men det var kul att se snygga exempel på deras Desert Winds för Xperia Play.

Under the hood: Android™ graphics – Mathias Palmqvist, Sony Ericsson
Okej, det här var lite för djupt för mig…

Indoor positioning of smartphones – Frank Schuil, Qubulus
GPS funkar inget vidare inomhus och wifi triangulation har dålig noggrannhet, men Qubulus har en lösning: QPS! De har t.ex. gjort appar för att navigera via karta i shoppingcentrum, genom att man först väljer ut en massa mätpunkter i lokalerna som sedan används som referens. Det man mäter är t.ex. signalstyrka från wifi, 3g, gsm m.m. Sen kan man gå runt och se precis var man är och appen fattar när man åker upp eller ner en våning i rulltrappan och anpassar kartan därefter.

LUNCH Det vegetariska alternativet, en bönburrito, var veganskt. Topp! Jag satt mittemot en vegetarian och inte vem som helst, utan Johan Nilsson som höll dagens första presentation. Han var även med och kodade under workshopen i slutet av dagen. Blev nästan lite starstruck när det kom fram att det är han som kodat STHLM Traveling, som jag har i telefonen och har använt… :)

Couchbase – Dale Harvey, Couchbase
Om databasen CouchDB…

Unhosted web – Michiel de Jong, Unhosted
Web 2.0 bygger på att vi lämnar vårt data i händerna på de stora internetföretagen. Webappar kräver rejäla serverparker och bara den som kan lägga en massa pengar kan tillhandahålla dem. Användarna vill inte betala, så därför accepterar vi både reklam och att aktörerna får använda vårt data på olika sätt för att tjäna pengar, inklusive genom att spionera på oss. “Unhosted is a bugfix for [web] version 2.0”, säger Michiel de Jong, en riktig eldsjäl som hoppat av sitt riktiga jobb för att satsa helhjärtat på en lösning där användaren själv väljer var datat ska lagras. Detta ger dig kontrollen över ditt eget data och du kan låta flera appar agera mot samma data.

Audio for Android – Martin Roth, Reality Jockey
Om reactive music, musik som anpassar sig efter omgivningen, till exempel genom att bli snabbare och mer intensiv om man börjar springa efter bussen. Precis som den avancerade grafiken kändes detta ganska långt från vad jag pysslar med, men Martin Roth var riktigt trevlig att lyssna på och hade roliga och högljudda demos. :)

Arduino – David Cuartielles, Arduino
Oj, vad han snackade, när han väl kom igång… men jag tog ärligt talat inte in särskilt mycket. Jag förstod nog ungefär lika mycket efter presentationen som innan, nämligen att det finns nåt som heter en Arduino board och att det är open source-hårdvara.

MIDDAG Rödbetsbiffar, potatis, god sallad. Inte alls dumt.

WORKSHOP Man fick välja mellan Unhosted och Arduino och för mig blev valet självklart Unhosted. Vi fick koda lite på en testapp kopplad till en unhostedtjänst.

En bra dag! Jag har väldigt ont i halsen, men är lyckligtvis klar i huvudet och befriad från snörvel och rinn. Hostar en del, men tycker än så länge att jag kommit ganska lindrigt undan ändå.

» Fler bilder på Flickr

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *