Ava 5½ år – och om att vara född i november

Idag blev Ava fem och ett halvt år gammal! Hon fick faktiskt en present, till och med. :)

Det är märkligt det där med ålder och barngrupper. Avas förskolegrupp har kollektivt kallats sexåringar från det att Ava fyllde fem, ungefär (när de äldsta snart skulle fylla sex). Det har känts lite konstigt, lite stressat. Och varje gång någon frågar Ava hur gammal hon är säger hon att hon är BARA fem. Hon är ju nästan ett år yngre än de äldsta i gruppen och jag tycker nog att det märks en viss skillnad både i storlek och mognad, även om mycket hänger på individen också.

Forskning inom området tyder på att barn födda tidigt på året har fördelar gentemot sina yngre årskullskamrater. De äldre barnen är mognare och mer redo för de utmaningar de ställs för. Den största skillnaden märks inom idrotten, men även skolresultat påverkas. Sen finns det andra små vardagsorättvisor också: de yngre får snällt vänta när de äldre får börja köra moppe, övningsköra, rösta m.m. Och tydligen är tandvård gratis till och med det år man fyller 19!

Jag och Jonas är ju födda i juli, så vi är varken födda tidigt eller sent, men både Ava och Sander är novemberbarn. Lyckligtvis finns det en fördel med det, tydligen tjänar novemberbarn mest pengar! Men jag vet inte, en äldre artikel säger precis tvärt om…

Artiklar om detta:
» Bara vinnarskallar tar sig förbi vårbarn (SvD)
» Vårbarnen är vinnare (Sydsvenskan)
» Novemberbarn tjänar mest (DN)

En kommentar

  1. Ja, det är surt det där! Mina barn är ju oktoberbarn, så de delar problemet även om de är födda några veckor tidigare. Min man är född 17 december och han var länge väldigt bitter över alla orättvisor det medförde. De positiva sakerna gällde ofta från födelsedagen medan de negativa gällde från samma år. (jag är ju född i maj så jag lider inte av det).

    Jag har också märkt skillnad i utvecklingen på mina barn i jämförelse med barn födda samma år, det har ju varit stor skillnad på de som fyller 3 år i februari och Stella som fyller 3 i oktober. Och även när Molly blivit äldre har det märks viss skillnad.

    Men vi får väl hoppas på högre lön för dina novemberbarn iaf, något ska de ha! :-)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.