Min nya dator Lenovo ThinkPad Yoga 14

Jag har köpt dator! Har länge känt att min gamla stationära gigantoburk med Windows Vista lämnat ett och annat att önska. Nu kör jag laptop i stället. Närmare bestämt Lenovo ThinkPad Yoga 14, med tillhörande OneLink Pro Dock. Den senare är en dockningsmojäng som gör att jag bara behöver ansluta datorn med en sladd till ström, skärm, tangentbord, mus, nätverk och övrig kringutrustning.

Lenovo Yoga 14

Datorn har pekskärm och går att fälla i alla möjliga lägen. Trevligt att kunna låtsas att den är en (något klumpig) surfplatta.

Helt lätt var det sannerligen inte att välja dator. Jag hade en annan hemma först, nämligen HP Spectre x360. De är ganska lika, men HP:n är nättare och cirka tusen gånger snyggare. Den föll främst på att den inte har en docka. Jag trodde att jag hade hittat en universell usb-dockningsstation, men det visade sig att den inte höll måttet. Laddade inte datorn, trots att det stod i produktbeskrivningen på producentens svenska webbplats… Tyckte även att datorn blev väldigt het.

Yogan blir nog bra, hoppas jag. Det största problemet jag haft är att wifi-hastigheten blir väääldigt dålig inne i kontoret (dvs där jag oftast sitter med den och där all kringutrustning är). Vi har ju bara ett nätverksuttag, vid tv:n i vardagsrummet. Där sitter routern som skickar ut trådlösa signalen och den försvagas något enormt till kontoret. Men det går att lösa, det får bli ett eget inlägg.

Det här var mina önskemål:

 • Dockningsbar dator. Inte helt enkelt, visade det sig. Helst ville jag ha en sån som man bara ställer datorn i, som jag har på jobbet. Det är i princip bara HP som har vettiga såna. Men inte just den HP:n jag testade, förstås… Annars finns varianter som inte laddar datorn, mer portreplikatorer än dockningsstationer. Men Lenovo har alltså en OneLink dockmojäng som gör det jag vill, fast med en sladd. Helt ok. Den förser även datorn med en nätverksport, vilket jag inte fäste någon vikt vid först, men som skulle visa sig användbart.
 • Nätt dator. Ingen mini, 14 tum kändes lagom. Inte för klumpig bara. < 2kg.
 • Windows 8.1 med pekskärm. Gärna fällbar skärm.
 • Lagringsutrymme för alla foton, filmer och dokument. Knepigt detta. Jag ville helst ha SSD-disk och de är för små allihop. Finns även hybridvarianter, med en system-SSD och “vanlig” datadisk, men ingen som kändes aktuell. Det landade i dator med 500GB SSD + extern disk 1TB. Den externa disken används till backup, men också som primär lagring till filmkatalogen, alltså våra videokamerafilmer (en ganska statisk samling de senaste åren…). Allt backupas dessutom till Dropbox (inbyggd feature i backupprogrammet som medföljde disken, men jag var tvungen att köpa Dropbox Pro också förstås för att få 1TB lagring).
 • Gärna bra grafikkort. Är inte precis någon storspelare, men har spelat The Sims 4 lite på sistone.
 • Bra spec i övrigt. :)

2 kommentarer

 1. Hej, är du nöjd med Thinkpad:en? Funderar på samma modell fast i 15″. Hur är skärmen?

  Svara

 2. Jodå. Men jag har mest använt den “stationärt” med extern skärm hittills, så jag kanske inte är riktigt rätt person att utvärdera skärmen. :)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.