Hoppa till innehåll

Bakrapport vegansk, glutenfri och sojafri chokladtårta med Bubs-fluff

Som jag sa i min senaste bakrapport vill jag gärna dokumentera sånt jag bakar och förhoppningsvis kanske befästa lite lärdomar och sådär. Alltså kommer här en redovisning av tårtan jag bakade till barnens vuxenkalas som var idag. Pga familjemedlemmar som är känsliga för olika saker behöver vuxenkalastårtan vara glutenfri och sojafri – och så vegansk förstås, men det är ju business as usual.

På Sanders födelsedag åt vi en klassisk gräddtårta med bär som blev väldigt lyckad – hmm, den borde jag kanske också ha skrivit bakrapport om – så jag lekte med tanken på att försöka mig på en sån utan gluten och soja. Men när jag kollade med min bakguru Karolina Tegelaar vilket recept som var bäst till ljus glutenfri tårtbotten tyckte hon att jag skulle baka chokladbotten i stället, så då fegade jag ur och körde på ett säkert kort. Jag har nämligen bakat hennes chokladtårtbotten tidigare och fått det ganska bra (jag är känslig för den torrt pulvriga känslan jag får av glutenfria bakverk, men detta recept + en massa tårtfyllning som maskerar pulvrigheten blir ok). Plus att grädden ju är rätt viktig i en sån tårta och vi gillar sojagrädde…

Beståndsdelar

  • Chokladtårtbotten från Stora boken om naturligt glutenfri bakning av Karolina Tegelaar. Bra recept, helt ok för att vara glutenfritt och kakan blir väldigt lätthanterlig, inga problem att dela i lager och flytta runt på dem sen.
  • Bubs-fluff gjort på Bubs-skum-ovaler med banankolasmak och havregrädde.
  • Chokladmousse gjord på mörk choklad och havregrädde – både som fyllning och spackling (recept från Tårtor utan ägg och mjölk av Karolina Tegelaar).
  • Droppganache gjord på mörk choklad och mjölkfritt margarin (recept från Tårtor utan ägg och mjölk av Karolina Tegelaar).
  • Kikärtsmaränger som dekoration, mycket för att jag visste att Sander skulle gilla dem mer än tårtan. :) Recept från Karolina Tegelaars Facebook-sida Kakboken utan ägg och mjölk.
  • Lite hallon och blåbär uppepå, men fick inte plats så mycket, hehe. 10 + 6 tårtljus var obligatoriskt. Det gör det lite svårt att dekorera. :)

Tidplan

Jag brukar ju ofta fördela momenten över flera dagar, men den här gången behövde jag göra nästan allt dagen innan kalaset (lördag).

fredagkvällen förberedde jag Bubs-fluffet, som behöver kylas över natten (eller, länge i alla fall). Dvs klippte Bubs i småbitar och blandade i havregrädde i en kastrull på spisen.

Jag gjorde också kikärtsmaränger. Det är rätt enkelt egentligen. Bara vispa ihop kikärtsspad, vinsyra (kan vara olika sura grejer i olika recept) och strösocker och sen klutta ut på plåt med bakplåtspapper. Den här gången testade jag med färg för första gången och det var lite nervöst. Men det gick jättebra både att blanda färg jämnt i smeten och att göra färgstreck i spritspåsen och få rolig effekt av det. Jag spritsade lite rosor + testade också att göra marängspöken, dvs högre maränger, eftersom jag funderar på det till Sanders kalas. De flesta sjönk ihop, men jag tänker att om jag gör en hel sats med bara såna kanske det går att få några snygga…

Så jag hade ju det mesta kvar till lördagen (dagen innan kalaset). Bakade tårtbotten och lät den svalna någorlunda. Delade i tre lager. Vispade upp Bubs-fluffet – behövde tillsätta mer grädde och det var inga problem. Gjorde chokladmousse. Fyllde tårtan – här märkte jag ju tydligt vad fördelen är med att använda tårtringen som jag brukar och sedan kyla alltihop innan spackling. Det blev lite svajigt, men det gick ändå ganska bra. Fyllningarna var skapligt fasta. Chokladmoussen stelnade lite för fort, så det blev inte vidare slätt. Fick bara ge upp till slut när alla försök att göra det snyggare gjorde att det blev fulare i stället… Sen blev det en paus med tårtan i kylen och senare på kvällen gjorde jag droppganachen. Den stelnade OCKSÅ för fort, men det blev ok. Jag testade att spritsa ganachen för att få mer kontroll på dropparna och det gick ganska bra, men var som sagt lite för stelnat. Ganachen flöt inte ut självmant på toppen utan jag fick bre ut den, så det blev inte superslätt. Men tidigare har jag haft motsatt problem, att det blivit för rinnigt, och detta var bättre.

Eftersom jag hade dekorationer av maräng väntade jag med att dekorera till precis innan servering på söndagen. De blir ju så lätt fuktiga/sega. Jag tyckte de var ganska torra när jag lade undan dem på kvällen, men när jag tog fram dem var de stora sega i mitten (hm, jo, jag smakade). De var torra när jag lade dem på tårtan, men efter att ha varit framme en stund var de kletiga! Men de slank ner i framför allt Sander ändå… :D

Tyvärr innebär ju sista-sekunden-dekoration att man inte riktigt har tillfälle att fota ordentligt, så mina bilder av slutresultatet är inget vidare.

Grädden

Jag brukar ju använda sojagrädde och det är Alpros sojavispgrädde vi tycker är godast att äta som den är. Men jag var väldigt nöjd med att göra fluff och mousse på Plantis havregrädde! (Obs, den funkar troligtvis inte för någon som är hyperkänslig för spår av gluten, pga att havreprodukter högst troligt är kontaminerade om de inte odlats och hanterats i skyddad miljö.) Tummen upp för den!

Slutkommentar

Idén om maräng på tårtan kom från de marängkransar jag har sett postas i tårtgrupper på Facebook. Jag vågade inte försöka göra en krans, det kändes svårt att få hela snygg och hållbar, men det vore ju en kul grej att testa en annan gång! Egentligen är väl inte maräng en stor personlig favorit, då det mest är så otroligt sött, men det är kul och Sander gillar det, så det lär bli mer marängbak framöver.

När alla 10 ätit klart var halva tårtan kvar. Undrar om det skulle räcka att baka i mina små formar? Är alltid så rädd att göra för lite, men det blir snarare för mycket.

Publicerat iVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *