Hoppa till innehåll

Summering av läsning 2018 + uppdaterad historik

Jag ångrade mig efter att jag gjort inlägget med summering av läsning 2018 och tar därför bort det och ersätter med det här inlägget. Jag ska visst räkna in barn- och ungdomsböcker! Inte bilderböcker, men allt från de enklaste kapitelböckerna till YA förtjänar att vara med i statistiken, har jag bestämt mig för.

Och därför var jag ju tvungen att ta fram nya siffror för tidigare år, för att inte jämföra päron med äpplen, liksom. Här är min nya läsgraf för 2000-2018:

Jag har delat upp i kategorierna Vuxenböcker, Barn- & ungdomsböcker, Bilderböcker och Serier. Den enda som inte ingår i TOTALT är Bilderböcker.

Serier är ju en lustig liten kategori. Jag läste en hel del 2005-2006, men sen har det i stort sett fallit bort. Jag ville räkna in dem i totalen, men ändå särskilja dem. En del av dem är väldigt enkla, andra rejäla mastodontverk (som From Hell, inte alls någon lätt läsning bara för att det är ett grafiskt verk).

Summering 2018

Alla lästa vuxenböcker och några barn- & ungdomsböcker finns i min lista över bloggade böcker som sorteras på datum (bloggdatum) som standard. Jag har ju inte skrivit om barn- & ungdomsböcker här i någon större utsträckning och vill egentligen inte skaffa mig mer jobb, men det vore kul att ha med dem förstås. Får se hur det blir 2019…

TOTALT: 46 böcker
Vuxenböcker: 27 (varav en i serieform)
Barn & ungdom: 19
+ bilderböcker (nya för i år): 9 (räknas ej i totalen eller övrig statistik)

Kvinnlig/manlig författare
Totalt: 43/14
Vuxenböcker: 18/9
Barn & ungdom: 17/2

Oj då! Förra året vet jag att jag hade motvikt åt andra hållet efter några månader och faktiskt ansträngde mig för att läsa fler kvinnor resten av året, då jag tyckte att jämn fördelning vore coolt. Kanske hängde den strävan i lite mer än nödvändigt…

Pappersböcker/e-böcker/ljudböcker
Totalt: 42/3/1
Vuxenböcker: 23/3/1
Barn & ungdom: 19/0/0 (fast vi läste något kapitel i en Nina-bok som e-bok lånad från biblioteket när jag hade glömt packa med boken på resa)

Bibliotekslån/köpt/fått/annat
Totalt: 23/11/6/6
Vuxenböcker: 9/11/2/5
Barn & ungdom: 14/0/4/1

Anmärkningsvärt att jag inte köpt barnböcker (jo, någon bilderbok faktiskt, men de är ju inte med här…). Men jättebra! Barnens hyllor är så fulla och det är superbra att låna på biblioteket. Men 2019 ska jag nog försöka läsa lite mer av det som redan finns hemma också. Det är fortfarande kul att få böcker såklart, men jag har ju gått från att se det som att jag/vi får en bok till att vi får en läsupplevelse. Jag ger gärna vidare läsupplevelsen sen när vi är klara med den (framför allt för vuxenböcker, men vi kommer att behöva gallra barnböcker desto mer snart också).

“Annat” kan betyda: lånat av mamma, stått i hyllan sen länge, lyssnad med provabonnemang på olika ljudbokstjänster.

Annat nämnvärt:

  • Av vuxenböckerna är samtliga skrivna av olika författare.
  • Det blev inte en enda en ny Nobelpristagare! Jag läste visserligen en Steinbeck, men det hade jag gjort förut.
  • Jag läste 7 bokcirkelböcker, varav 6 med Veganbokprat. Är så glad att ha kommit igång med dessa träffar!
  • Dessa länder är representerade bland vuxenböckerna: Sverige (12), USA (4), Norge (2), Storbritannien (2), Frankrike (1), Japan (1), Kina-ish (1), Nigeria (1), Skottland (1), Tyskland (1), Österrike (1)
  • Dessa årtionden är representerade bland vuxenböckerna: 2010-talet (18), 2000-talet (1), 1990-talet (1), 1980-talet (1), 1970-talet (1), 1940-talet (1), 1930-talet (1), 1880-talet (1), 1750-talet (1), -500-talet (1)
  • Bland vuxenböckerna är 7 någon form av non-fiction och 20 skönlitteratur varav 1 pjäs.
  • I somras körde jag ett mini-tema och läste tre böcker med handling kretsande kring bokhandlar. För att det verkade mysigt!

Favoriter

Bland vuxenböckerna måste jag nämna Binas historia och Stanna hos mig. Båda lästa för Veganbokprat!

Bland barn- & ungdom: Det fina med Kerstin, Inuti huvudet är jag kul.

Läsutmaningen

Läsutmaningens status är nu 90 av 101 kriterier avbockade och jag har en planering för vilka böcker jag förslagsvis ska läsa för att klara av den; 9 böcker varav 2 är påbörjade återstår.

Kapitelböcker med Sander

I år var året då vi kom igång med att läsa kapitelböcker för Sander! Det har blivit några bilderböcker också, men jag har läst 12 kapitelböcker för honom. I början var det lite motigt och vi fick ge upp någon bok, men så hittade vi Saga-sagor-böckerna som blev en perfekt inkörsport. Enkla kapitelböcker med många färgglada bilder och mycket igenkänning med vardagsnära dramatik. Vi fortsatte på temat vardagsdramatik och kunde levla upp svårighetsgrad inom det. När vi läst alla Saga-sagor som då fanns läste vi Nina-böckerna och lite annat. Sen kom det en ny Saga-sagor, men trots att de gått så bra tidigare var det tydligt att vi kommit förbi dem, så vi läste inte ens klart den. Kul att kunna läsa lite mer avancerade grejer!

Måluppfyllelse

Jag hade nästan glömt bort att jag skrivit läsmål för 2018. Så här gick det:

  • Jag ville bokcirkla. Det gjorde jag! Det har varit toppen!
  • Jag ville läsa böcker från fler länder. Jag hade en från Nigeria i åtanke. Den läste jag inte, men däremot en annan från Nigera. Sådär värst många länder blev det inte, men några i alla fall (se ovan).
  • Jag ville beta av hyllvärmare: Jag löste det ju med gallring i stället. :) Har kvar en del förstås, men betydligt mindre.
  • Jag ville läsa minst en för mig ny nobelpristagare: Rackarns, den gick jag bet på. 2019, kanske?
  • Jag ville bocka av så mycket som möjligt i läsutmaningen. Det har gått ganska bra faktiskt. Inte exakt som jag preliminärt planerade, men det var inte meningen heller. Jag är nöjd. Eller, det är klart att jag helst hade velat vara klar (Ingela är klar!), men jag tycker det har gått bra ändå.

Goodreads

I år var året jag bytte från Boktipset till Goodreads och jag är väldigt nöjd med bytet. Försökte använda Boktipset lite nu när jag skulle kolla mina gamla listor till det nya diagrammet och jag säger bara… gaaah!

Jag har skapat upp shelves/taggar för att enklare kunna ta fram statistik. Tanken är att jag för varje bok jag lägger in ska bocka i direkt: år boken är läst, om det är pappersbok/e-bok/ljudbok, om boken är bibliotekslån/köpt/fådd/annat och om boken är skriven av en man eller kvinna. Då blir det enkelt att sammanställa sen. Jag skulle egentligen gärna enkelt få fram utgivningsår och land, men nä, det funkar inte att lägga in taggar för allt det också, så det blir antingen fortsatt manuellt eller så struntar jag i det.

Publicerat iBöcker

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *