Hoppa till innehåll

Familjens tågsemester 2019

Innehåll i detta inlägg:
» Intro
» Våra resor och vår Interrail Travel Diary
» Kostnad och Interrail-kort
» Resedagbok
» Boendet
» Maten
» Sysselsättning på tåg
» Lärdomar till nästa gång

Intro

Kort hej om du hittat hit men inte känner oss: Vi är en familj från Stockholm bestående av mig, dvs Helena, Jonas och barnen Ava (10 år) och Sander (6 år). Vi gillar att resa och har bestämt oss för att undvika flygresor av klimatskäl. Tidigare har vi mest bilsemestrat, barnen har faktiskt bara flugit en enda gång då vi åkte på Berlin-weekend för två år sedan. Nu ville framför allt Ava gärna åka till Harry Potter-studion utanför London och då valde vi tågalternativet. Toppen att få chansen att se andra platser längs vägen också!

Kan också nämna att vi är veganer sedan länge. Klimatskäl väger såklart tungt till det också, men det började med djurrättsskäl för vår del. På resande fot tänker vi nog lite mer på maten än allätare och det händer att vi går eller åker kollektivtrafik en bra stund i någon konstig riktning för att komma till just den veganrestaurang vi läst eller hört gott om. :)

Nu är vi tillbaka från vår tågsemester 9-23 juli och vi har haft det toppen. Jag var såklart lite nervös för vad barnen skulle tycka om att åka så mycket tåg, men det har gått väldigt bra.

När vi planerade resan var vi rädda för 1) att långa och sena tågresor skulle bli jobbigt med barnen och 2) att korta byten skulle gå åt skogen och sabba planen. Så vi försökte hålla nere både restid och antal byten per dag och gjorde desto fler korta stopp i stället – det är ju en avvägning, egentligen vill man ju hinna se varje ställe lite mer än vi kunde göra, men vi ville inte resa hela dagar. När vi behövde göra byten planerade vi in lång bytestid för att dels få lite paus (och förhoppningsvis hinna logga en geocache) och framför allt för att ha marginal vid förseningar. Vi fick t.ex. förslaget om 8 minuters bytestid i Fredericia mellan Köpenhamn och Hamburg, men ändrade så vi fick lite över en timme i stället.

Nu är jag inte rädd för lång restid med familjen på tåg. Faktum är att de längsta resorna var mysigast! Då hann vi varva ner bättre och sysselsätta oss ordentligt bok, spel eller vad vi nu gjorde. Någon gång blev det väldigt varmt på tåget och då är det såklart inte kul med lång restid, men annars: så mycket mer avkopplande!

Jag håller verkligen tummarna för ökade möjligheter att åka långt i ett svep, gärna med nattåg!

Våra resor och vår Interrail Travel Diary

Vi bokade platsbiljetter till nästan alla resor i förväg (i mars för de som gick, sedan några eftersläntrare), utom resorna inom England (och såklart S-Bahn i Hamburg och Berlin som ingår i Interrail men inte kan bokas). Det kändes tryggast att boka allting, eftersom vi t.ex. var tvungna att vara på Miniatur Wunderland och Harry Potter-studion på våra bokade timeslots, och vi ville boka framför allt EuroStar och Snälltågets nattförbindelse Berlin-Malmö tidigt då de kan sälja slut. Då var det lika bra att boka resten också, inklusive alla boenden!

Det här är de tåg vi åkte, med klockslag, tidsåtgång och de avvikelser som jag kommer ihåg. Då vi inte hade byten behövde vi ju inte kolla så noga hur ankomsttiden stämde, så det kan ha varit lite fler avvikelser egentligen…

DagSträckaKlockslagTidsåtgångAvvikelse
1Stockholm Södra - Köpenhamn08:26-14:0005:43Fick byta i Malmö. Kom ändå fram ungefär samma tid.
2Köpenhamn - Fredericia07:21-09:3802:17
Bytestid01:08
Fredericia - Hamburg10:46-14:0203:16
(S-Bahn i Hamburg)
3Hamburg - Köln08:46-12:5004:04Ca 20 minuters försening - tacksamma för bytesmarginal!
Bytestid00:53Minus ca 20 minuter.
Köln - Bryssel13:43-15:3501:52Ca 30 minuters försening.
4Bryssel - London S:t Pancras16:56-18:0502:09Kom iväg med 26 minuters försening. Stod även still i Lille. Total försening 45 minuter.
London Euston - Watford High Street19:27 (obokat)ca 45 min
5Watford Junction - London Euston t.o.r. (+ tunnelbana och buss som inte ingick i Interrail)10:35 resp 17:24 (obokat)ca 15 min per resa
6Inga tåg (Harry Potter-studion med deras shuttle bus)
7Watford Junction - London Euston (+ tunnelbana, ej Interrail)09:26 (obokat)ca 15 min per resa
London Waterloo - Bournemouth10:35 (obokat)ca 2h
Bournemouth - Weymouth16:04 (obokat)ca 1h
8Inga tåg (buss utanför Interrail)
9Inga tåg (buss utanför Interrail)
10Weymouth - London Waterloo09:20 (obokat)ca 3h
London Waterloo - Wimbledon15:57 (obokat)ca 20 min
11Wimbledon - London Waterloo (+ tunnelbana utanför Interrail)09:29 (obokat)ca 20 min
London S:t Pancras - Amsterdam (+ metro utanför Interrail)11:04-16:1104:07
12Inga tåg (metro utanför Interrail)
13Amsterdam - Berlin09:00-15:2206:22
(S-Bahn i Berlin)
14(S-Bahn i Berlin)
Berlin-19:25-
15- Malmö-07:3012:05
Bytestid01:41
Malmö - Södertälje hamn (+ pendel och tunnelbana hem, utanför Interrail)09:11-14:0004:49

Vi har även loggat hela resan i Interrailkortens Travel Diary, som man ju ska:

Interrail Travel Diary
Interrail Travel Diary

Det var en smula stressigt att hinna fylla i detta fyra gånger (i varje pass) när vi åkte S-Bahn, alltså typ pendeltåg i Hamburg och Berlin som ingår i Interrail och som vi åkte korta sträckor med byten på. :) Men allt som ingår ska med och det ska vara ifyllt när man kliver ombord egentligen, men för det mesta skrev jag när vi satt på tågen.

Kostnad och Interrail-kort

Vi valde att köpa 15-dagars kontinuerliga kort för maximal frihet. Det blev bäst för oss, då vi var ute i 15 dagar och nyttjade korten 11 av de dagarna (inräknat dagar då vi t.ex. bara var i London men åkte från hotellet i Watford och in till stan). Vi hade förstås kunnat ha begränsat antal resdagar också och räknat på vilka dagar det var lönt att använda Interrailkortet och vilka dagar vi skulle betala vanliga biljetter (man måste resa rätt mycket per resdag för att de där korten ska löna sig!), men det var skönt att slippa det krånglet!

För oss alla fyra kostade Interrail-korten 8941 kr. Då har vi barn i spannet 4-11 år, så för dem betalade vi inget för själva Interrailkorten utan bara för platsbiljetter.

Platsbokningarna var en stor extra kostnad. EuroStar, alltså tåget som går i tunneln under engelska kanalen är väldigt dyrt! Vi betalade nästan 3000 kr för att åka Bryssel-London och London-Amsterdam. Dessutom kostar nattåg mycket. På hemvägen med Snälltåget bokade vi en hel kupe för 2000 kr. Utöver det hade vi några ytterligare obligatoriska och några frivilliga platsbokningar. Det var väldigt skönt att ha platser även på tågen i t.ex. Tyskland där det var valfritt, för det var ganska mycket folk och det var värt mycket att kunna känna oss trygga med att få sitta tillsammans och inte bli ivägkörda. Totalt kostade platsbiljetterna 5725 kr.

Totalt för Interrail och platsbokningar alltså 14 666 kr.

Resedagbok

Varje dag under resan skapade jag ett utkast här i bloggen och skrev om det vi gjorde. Dessa inlägg finns här:

Boendet

Vi bokade alla boenden långt i förväg (i mars). Under resan försökte jag hålla lite koll på om det skulle ha gått att hitta något bra med kort varsel också och det var ju inte alls omöjligt att hitta något i alla fall, men jag gjorde inga grundliga jämförelser av kostnaderna.

Vi varvade familjerum på hotell eller vandrarhem som hade såna med ett par AirBnb-boenden.

Vi snittade ungefär 1000 kr per natt för boendet för hela familjen.

Det billigaste rummet fick vi förvånansvärt nog i London, som ju annars är rätt dyrt. Hett tips till den som ska dit: kolla boenden på Premier Inns egen webbplats långt i förväg. De släpper ett visst antal riktigt billiga hotellnätter för dem som är på hugget. Kolla framför allt de hotell som ligger i utkanten av London – med Interrail ingår resorna med tåg till förorten också. Vi fick en natt i Wimbledon för £29, alltså ca 350 kr.

Det dyraste rummet fick vi i Köpenhamn på Urban House by Meininger. 1535 kr (SEK) kostade det. Det var ett stort vandrarhem som hade fördelen att ha ett ordentligt gästkök, det bästa vi såg under resan. Det fanns fjuttiga små gästkök på några av de andra ställena vi bodde på, inget som kom i närheten av Urban House. Men tyvärr var det ändå knööökfullt när jag skulle försöka koka pasta och steka korv till en tåglunch.

Amsterdam var inte många kronor billigare än Köpenhamn.

Maten

Frukost: Inga boenden har haft frukost inkluderat i priset och det har varit ganska dyrt att köpa till, runt hundralappen per person. Så det har vi inte gjort någon gång. Hotellfrukost som veganfamilj brukar dessutom inte vara någon höjdare då det finns en massa lyxiga saker som barnen vill ha, men inte i veganversion. En gång blev vi bjudna på hotellfrukost för att rummet inte var klart när vi kom för att checka in (två timmar efter angiven incheckningstid), så en hotellfrukost blev det, men annars har vi handlat i vanliga matbutiker. Till barnen hade vi med oss en burk Vegan-Nutella och en hallonsylt i squeezy-förpackning hemifrån så att vi alltid skulle ha pålägg och så har vi kompletterat med bröd, “vuxenpålägg”, juice och frukt. Om vi har haft tillgång till kyl har vi köpt yoghurt och på slutet bar vi runt på en kartong Coco Pops som vi hade i yoghurten. :)

Lunch: Många luncher har ätits på tåg. När vi har haft möjlighet har vi t.ex. kokat pasta och stekt t.ex. korv eller vegoköttbullar och tagit med oss. Andra gånger har det blivit t.ex. färdig falafel, chips och körsbärstomater. :) Lite variation. Några gånger har vi ätit på restaurang också.

Middag: De flesta middagar har vi ätit på restaurang, utom då vi bott i AirBnb och kunnat laga middag “hemma”. Veganmat på restaurang kan vara lite utmanande när man har kräsna barn, då restaurangerna i regel inte har kommit på idén att ha veganska alternativ på barnmenyn ännu. Våra barn äter inte spännande vuxenmat, utan skulle behöva sån enklare barnmenymat som pannkakor och köttbullar (i veganversion). Det som däremot funkar är pizza och hamburgare, så det har vi ätit många gånger. Utöver det våfflor i Bryssel och pannkakor i Amsterdam.

Restaurangtips för veganfamiljer: I Tyskland finns numera en vegansk burgare på McDonald’s, Big Vegan. Den är inte lika bra som svenska McVegan, då den inte har någon mayo, men den funkar. Vi åt den en gång i Hamburg (hamburgare i Hamburg!) och en gång i Berlin.

I England finns Pizza Express TYP ÖVERALLT! Vilken räddning! De har en separat veganmeny med jättegoda pizzor och dessutom roliga starters som doughballs med pestorissa. Det är väldigt dyrt, men för oss räckte det bra att dela två pizzor och två fat doughballs, så då blev det inte lika hutlöst… De har tyvärr inte någon veganskinka, så barnen som brukar äta vegansk Vesuvio hemma åt Margherita och vi vuxna delade på någon av de lite roligare pizzorna. :) Vi åt där… hehe… två gånger i Watford och en gång i Wimbledon. En till bra grej: barnen får pyssel, pennor och en pappershatt att sysselsätta sig med medan man väntar på maten.

Andra höjdare: Nicecream i Köpenhamn (SÅÅ god glass), Plads’n i Köpenhamn (god pizza), Vx i London (t.ex. burgare, kebabrulle, nuggets och himmelska bakverk till efterrätt), Café Thrive i Bournemouth (mer snabbmat + lyxiga shakes och sundaes), Vegan Junk Food Bar i Amsterdam (magiska burgare), Brammibal’s Donuts i Berlin (MUNKAR OMG!!).

Mataffärerna: Vi har inte haft några problem att hitta veganmat i affärerna. Vi har sett till att leta rätt på någon hyfsat stor butik, så har det alltid gått att hitta något vettigt. Vi kanske inte alltid hittade det vi helst ville ha (i England var det t.ex. väldigt mycket Quorn – ingen personlig favorit, men kul ändå att de hade många veganska produkter som inte finns i Sverige), men alltid något. Vi har köpt Alpro-yoghurt med olika roliga fruktsmaker många gånger och flera olika sorters påläggsskivor som har varit väldigt goda.

Utrustning: Vi har haft flitig användning för de sju sporkar vi hade med oss. Sju för att vi köpte en förpackning om fyra, som en spårlöst försvann ur… och så köpte vi en till. Det var väldigt bra att ha några extra. Vi hade också två matlådor att ha med lagad lunch i. Vi övervägde att ha med vattenkokare och muggar, men rationaliserade bort det. Kanske var det lika bra, för många gånger (i England framför allt) var vattnet såpass icke-gott att te ändå mest smakade klor (men kanske hade vi använt den till typ snabbnudlar på hotellrum också).

Sysselsättning på tåg

Att Jonas precis fått en Nintendo Switch i 40-årspresent och tog med den på resan hjälpte vår sysselsättning en hel del. Alla fyra turades om att spela Stardew Valley, väldigt mysigt.

Utöver det hade vi böcker, mobiler resp. surfplatta, papper och pennor, målarbok (som inte användes) och flera sällskapsspel: Zombie Dice (spelade en gång), Rory’s Story Cubes (spelade en gång – pratade om att spela igen), Kasta gris (spelade inte) och Yatzy (spelade inte). Utan Switchen kanske det hade blivit mer sällskapsspel…

Vi hade inga problem att hålla oss sysselsatta! För min del hade jag hoppats på mer lästid egentligen, men det gick också åt en hel del tid för mig till att skriva resdagbok och att googla om platser vi skulle till. Jag läste bara ut en bok + påbörjade två.

En annan sak vi sysselsatte oss med var såklart att äta matsäck. Det blev många frukostar och luncher och någon kvällsmat på tåg.

Och att bara titta ut genom fönstret är ju inte fel det heller.

Lärdomar till nästa gång

Jag är väldigt nöjd med att vi gjorde precis den resan vi gjorde, men nästa gång vill jag komma ihåg:

 • AirBnb hellre än hotellrum/vandrarhem! Vi hade bara två AirBnb-boenden nu, en natt i Bryssel och tre nätter i Weymouth. De var de bästa! Det är så mysigt att bo i något som mer liknar ett hem och superpraktiskt att ha kök och ev. tvättmaskin (det hade vi i Weymouth).
 • Mer natur och småstäder! Storstäder i all ära, men det bästa på resan var dagen då vi åkte till Durdle Door i Dorset och upplevde den fantastiska miljön där. Det var också superskönt att komma till lugna Watford, där vi hade vårt hotell, efter att ha varit och trängts med folk och trafik i smeten i London.
 • Det är mysigt att åka tåg länge! Det var alltså inget att vara rädd för. Och genom att avverka längre sträckor i taget kan man ju få mer tid på platserna man besöker, vilket är bra. Däremot har jag som sagt svårt att komma över oro för missade byten, men jag hoppas på fler möjligheter att boka längre sammanhängande resor framöver! Håller tummarna hårt för nattåg från Stockholm och hela vägen till Bryssel, Paris, Hamburg… Det skulle underlätta så mycket!
 • Gärna billigare länder! Det kändes väldigt lyxigt att komma till Berlin, som hade en helt annan prisnivå än Köpenhamn, London och Amsterdam. Trevligt när boende och restaurangbesök håller rimliga priser. Så det kan man ju tänka på…
 • Tågsemester är toppen! ♥
Publicerat iVardagsliv

2 kommentarer

 1. Pia Spånghagen Pia Spånghagen

  Hej!
  Väldigt roligt och intressant att läsa din blogg om er resa. Jag är sugen på tågsemester men har oroat mig en del vad det gäller maten då jag också äter i huvudsak veganskt och helst även glutenfritt. Fick inspiration av din berättelse. Jag lever med min man och vi är äldre än du, 58 år, så vi kan ju ägna mkt tid på tåg åt läsning och filosoferande utan att behöva tänka på barn.
  Jag är dessutom även geocachare ?.
  Tack för intressant läsning!
  Hälsning
  Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *