Pyogent granulom

Har testat ganska många olika grejer…

För några månader sedan upptäckte jag att Sander hade en liten blodblåsa på vaden. Vi höll lite koll och den såg likadan ut i ganska många veckor. Sen började den växa… Den fick också som ett hårt skal och blödde lite, så vi satte på plåster. Jag skickade en bild till en onlinedoktor som svarade att det var ett hemangiom som skulle bli bra av sig självt.

…men så ringde de från skolan en dag för att berätta att Sander fått gå till skolsköterskan. Han hade märkt att han var blöt på baksidan av byxbenet, känt efter och blivit alldeles röd på handen. Det hade kommit jättemycket blod! Så skolsköterskan satte på ett mer ordentligt plåster.

Grejen växte sig ganska stor och verkade vara på väg att lossna. Men den började också lukta något fruktansvärt… så efter telefonrådgivning med husläkarmottagningen höll vi Sander hemma en dag för att kunna få en akuttid. Då fick vi veta att det var ett pyogent granulom (gör dig själv en tjänst och bildgoogla inte det), en sorts ofarlig tumör som kan uppstå när en sårläkning går bananas. Vi hade ju inte märkt något sår, men det lär ha varit ett där innan “blodblåsan” kom fram.

Vi fick remiss till hudläkare för borttagning samt diatermi, alltså att försegla blodkärl genom bränning… mm, mysigt. Men det dröjde innan vi fick någon tid. Under tiden blev Sanders hud runtomkring själva granulomet allt mer röd, fnasig och sårig av att ha plåster hela tiden, så det var rätt jobbigt. Vi testade massor av olika sätt att lägga om det. Kirurgtejp ska ju vara mer skonsamt, men det kändes fortfarande jobbigt att tejpa över det såriga, så vi testade att lägga en kompress och vira gasbinda runt och tejpa utanpå den… osv osv.

Sen fick jag sms tre dagar innan tiden hos hudläkaren om att tiden tyvärr hade avbokats och att jag kunde ringa för att boka om den. Argh! Lyckades inte ringa under deras telefontider den dagen, så fick vänta till nästa. Vid det laget hade Sander ont, vilket han inte haft innan. Han fick vara hemma den dagen, för att han klagade på magont och halsont och allt möjligt, men egentligen kanske mer pga min oro för granulomet (det brukar inte vara så illa ställt när han klagar över flera symtom, är han sjuk är det oftast vi som märker det först…). Jag ringde hudläkarmottagningen och lyckligtvis fanns det en tid samma dag, vilket var en enorm lättnad. När läkaren tog av förbandet lossnade “pluppen” helt! Så han behövde bara göra diatermin. Bedövningen gjorde ont, såklart, men sen gick det bra.

Det är så skönt att vi är av med “pluppen” och Sander har inte ont längre. Vi tvättar och byter plåster varje dag, samt smörjer det röda runtomkring med kortisonkräm. När det har blivit en sårskorpa kan vi sluta med plåstret. Håller verkligen tummarna för att det läker som det ska nu.

Ava 13 år!

Nu har vi en tonåring!

Vi tjuvstartade redan i onsdags med en present: öronhåltagning!

I morse vankades såklart sång och paket. Det blev bland annat manga, mangafigurer och örhängen såklart.

Presentöppning

Sen vvar det dags för dagens sedan länge planerade aktivitet: Comic Con på Kistamässan. Fast det var inte Ava som åkte dit, utan Miya Chinen från serien SK8 the Infinity. Avas kompis, som också var där, föreställde en annan karaktär från serien och de träffade ytterligare en som gick med dem i cosplay-paraden..

Ava… eller jag menar Miya Chinen!
I cosplay-paraden.

Det fanns i vanlig ordning massor av saker att titta på och köpa. Barnen köpte varsin manga. Sander fick se flera youtubers han kände igen och Ava kände igen betydligt fler cosplayare i år än när vi var där 2019.

Vi hade med hembakta piroger som lunchmatsäck och till middag blev det sushi. Eftersom det regnade och vi var trötta beställde vi hem, men maten kom en timme efter först uppskattad tid, så det ångrade vi kanske lite. Men det var väldigt god sushi!

Efter maten svängde vi ihop en vattenmelontårta och avslutade firandet med födelsedagsfika.

Tårta med 1+3 ljus, nästan som 13…

Coolt att vi nu har en 13-åring och en 9-åring!

Sander 9 år!

Idag är det Sanders födelsedag! I år inföll den på höstlovet och vi var alla lediga. På morgonen tågade vi såklart in i Sanders rum med presenter och sång, men han fick komma ner och öppna ute i vardagsrummet (knepigt med loftsäng just på födelsedagar…).

Paketöppning på morgonen! Ava hade preppat väggen kvällen innan, inte bara med bokstavsgirlang som vi brukar, utan även med en massa roliga bilder på Sander som liten och på sånt han gillar.

Ganska skönt faktiskt, att vi nu inte längre behöver ockupera förrådet med ett gigantiskt paket (som jag för övrigt använde en hel rulle presentpapper för att slå in)…

Paketöppning!
Och så det stoooora paketet…
…som innehöll en gamingstol.

Sander fick välja mat idag och till lunch blev det sushi medan vi tittade på cirka halva Familjen Mitchell mot maskinerna – kul film!

Sanders önskade aktivitet var att hela familjen skulle spela Roblox, så det gjorde vi en stund. Jag briljerade kanske inte riktigt…

Årets tårta blev en prinsesstårta från Bageri Passion i Sundbyberg. Den var väldigt god! Grädden var dock lite för lös, vilket kanske inte gjorde jättemycket eftersom det smakade bra, men det var snudd på omöjligt att ställa ljusen i den, eftersom grädden inte gav något motstånd… :D

Middagen blev våfflor och de åts till resten av filmen.

En mysig dag som också innehöll en del ballonglek och annat. Tänk att Sander är nio år nu!

Ledig dag med fågelskådning i regn

Gråhäger (med flera) i Råstasjön

Idag tog jag en ledig dag för att vara med på en fågelguidning vid Råstasjön! Mysigt, men… oj, vad det regnade. Vi var bara två tappra + guiden som dök upp och det blev en kortare tur än planerat, med skippad fikapaus. För det regnade hela tiden… Och ja, det blir ju inte så mycket fåglar sedda då. Men vi såg i alla fall blåmes, talgoxe, bofink, nötväcka, koltrast, gråhäger, gräsand, sothöna, kricka, snatterand, brunand, rörhöna, skäggsdopping, knölsvan, kanadagås, kanada/gr¨å-hybridgås, storskarv… kanske glömmer jag någon. Inga nya arter för mig (utöver hybriden, men den räknas inte riktigt…), även om vi hoppades på vattenrallen som guiden brukar se där och jag gick till och med en liten extrasväng efteråt för att ge den en chans till att dyka upp.

Ändå en lite spännande hybrid. Kanada/grågås. De blir sterila, annars skulle de säkert vara vanligare.

Jag använder ju kameran som både kikare och kamera och det är lite olustigt när det regnar, för jag vet inte hur mycket vatten den tål. Den fick gömma sig innanför jackan den mesta tiden men komma fram ibland. Inga nya arter idag som sagt, men några som jag bara har väldigt dåliga bilder av tidigare. Tyvärr var brunanden för långt bort för att jag skulle få bättre bild än jag redan hade, men jag fick i alla fall något bättre bilder av kricka och snatterand.

Ett gäng skarvar.

Jag anmälde mig till en ny guidning vid både Råstasjön och Lötsjön en söndag i december, så får vi hoppas på bättre väder då…

Efter guidningen hade jag tänkt uträtta lite ärenden på Fridhemsplan, men genomblöt och kall som jag var bestämde jag mig för att åka direkt hem. Deadline för att hämta reserverade biblioteksböcker är dessutom imorgon, så jag har en chans till… Åt lunch och tänkte ägna eftermiddagen åt skrivande, men var så trött att jag sov på soffan i stället… Nåväl, jag antar att jag behövde det. Men åh, vad jag vill ha skrivtid, ska försöka få till lite i helgen i alla fall…

Bytte plugin för mailprenumeration

Pluginen för mailprenumeration som jag lade till igår var visst lite lynnig. Eller, den verkade strunta i inställningar jag gjorde. Och så var den ju på engelska. Och mailet blev fult. Men misströsta icke, jag hittade en ny som verkar bättre!

Nu ser signupgrunkan ut så här:

Prenumerera! Nu på svenska. :)

Får kolla med Jonas sen om den är bättre…

Testar, bara för att få se hur det blir i mailet, att lägga in lite slumpmässiga bilder också:

Nu ska det gå att få mail om nya inlägg igen

Jonas uppmärksammade mig på att han inte längre får mail när jag skriver något på bloggen. Och ja, den funktionen verkar ha försvunnit, så nu har jag riggat detta på nytt, med hjälp av en plugin. Tyvärr är de adresser som tidigare var registrerade för att få mail borta, så om du är i samma sits som Jonas får du lägga in dig igen.

Du hittar funktionen under “PRENUMERERA PÅ INLÄGG VIA E-POST” widgetkolumnen. Fyll i din e-postadress och klicka sedan på länken i bekräftelsemailet. Får du inget sådant, kolla skräpposten.

Ja, pluginen är mestadels på engelska just nu… men förhoppningsvis fungerar den i alla fall… Hör gärna av dig annars.

Nu kan du alltså följa bloggen via mail, via RSS-flödet eller via Helenas dagar på Facebook.

TILLÄGG: Detta gäller fortfarande, men jag bytte plugin och det ser nu lite annorlunda ut och är på svenska. Se Bytte plugin för mailprenumeration…

Hässelbyloppet

I söndags sprang jag Hässelbyloppet, första loppet som kunde genomföras utan några särskilda coronarestriktioner. Alltså ett vanligt Hässelbylopp! Det som ska vara så platt och i år skulle det vara ännu plattare. Hmm, jaså, jag tycker att det är ganska backigt ett tag och så även i år. :D Ja, jag är känslig… Men det var trevligt i alla fall.

Jag gjorde ett försök att hålla tillräckligt bra fart för att klara mig under timmen, men det höll inte hela vägen. Jag blir så seg i slutet av millopp, varje gång… Men jag är nöjd över mellantiden, 5 km under halvtimmen (29:54) i alla fall! Titta vilket fint diplom jag fick: