Hoppa till innehåll

Helenas dagar Inlägg

Onsdagspaddling!

Igår kväll var jag med på onsdagspaddling med Paddla i Pampas! Det var härligt och kvällen blev helt okej fin, även om lite grå och blåsig. På grund av blåsten blev det tyvärr inte ett helt varv runt Kungsholmen, utan vi körde i stället Karlbergskanalen, bort till Stadshuset och tillbaka. Det var ändå ganska mycket motvind bitvis på hemvägen, så det var nog bra att hålla sig på snällsidan… Mysigt att paddla i solnedgången!

Karlbergskanalen
I Karlbergskanalen
Kajakfolk fotar gråhäger (såg flera gånger, kanske samma två individer – här syns en av dem)
Svårt att fota sig själv så att kajaken syns…
Jättekul att paddla under bron till Stadshuset. Paddlade ut en bit i det öppnare, vildare vattnet innan vi vände.
Ute på vildare vatten…
Fikastund just före solnedgången
Paddla i solnedgången
Karlbergs slott
Karlbergs slott med tydligare kajak
Nöjd paddlare nästan färdig med kvällens tur

Tillägg! Fick precis dessa bilder av en som var med och paddlade:

Jag paddlar vid Stadshuset
Jag paddlar mot solnedgången
Lämna en kommentar

Pladdlat med Elina!

Ikväll pladdlade jag och Elina Green Kayak! Nej, jag stavade inte fel, pladdla är alltså att paddla och plocka skräp. Man får låna kajaken gratis i utbyte mot skräpplockningsinsatsen, himla fin grej tycker jag!

Vi fick inleda vår paddling med att jaga ifatt en förrymd kajak. Det gick som tur var bra. Sen började vi spana efter skräp och till en början kändes det som att vi knappt skulle hitta något alls, men sen trixade vi in oss på lite mer svåråtkomliga ställen där det fanns massor av skräp, så vi kom tillbaka med hinken i stort sett full.

Det var en superfin kväll och vi frös inte fast vi blev rejält blöta, mest av vattnet vi öste in över oss själva med paddlarna. :)

Vi paddlade mellan Mälarpaviljongen, där vi lånade kajaken, och Smedsuddsbadet, långsamt nära stranden på ditvägen och betydligt mycket snabbare raka vägen tillbaka. Vi fick vara ute från 17 till 18:45, men hade kunnat roa oss en god stund till. Det enda var väl att det började bli svalare mot slutet, så det var nog rätt bra att hoppa iland då i alla fall.

Tänk att det kan vara så kul att plocka skräp!

Lämna en kommentar

40- och 50-årskalas i Nyköping

Igår var vi bjudna till mina föräldrar i Nyköping för att fira att jag fyllt 40 år och att min bror John snart fyller 50 år. Ava blev tyvärr sjuk, men vi övriga tre åkte som planerat och John kom med alla fyra kusinerna samt en pojkvän till en av dem.

Mamma och pappa hade rustat upp med ett partytält i trädgården ifall att det skulle bli regn – att vara inomhus kändes inte aktuellt i coronatider – men det såg inte ut som att det skulle behövas… förrän precis när vi skulle äta då himlen plötsligt öppnade sig och vräkte ner vatten över oss. Då var det väldigt tacksamt med partytältet! Sen blev det ganska fort fint igen. Konstigt väder…

Familjen samlad i partytältet

Regnet utanför… kolla plaskvåta duken!

Tomatdjungel i växthuset!

Stor händelse! Det gick att kissa i badrummet på övervåningen, som varit under renovering i VÄLDIGT många år. Nästan klart nu, men duscha får man göra i källaren ett tag till. Kanske fixat här uppe nästa gång vi kan sova över?

Lämna en kommentar

Blodomloppet Visby :)

Idag fick jag Facebook-reklam, någonting i stil med ”ska du springa Blodomloppet i helgen?”. Tja… jag borde ju springa idag, tänkte jag. Och alla Blodomloppet är ju virtuella i år, så man kan springa dem var som helst. Just idag funkade det att springa Visby-loppet, så varför inte? Jag har ju ingen lopptid på 5 km under 30 minuter ännu, så det var ett uppenbart mål. Ett annat mål var förstås PB på 5 km. Det första målet klarade jag – yay – men jag var tyvärr 10 sekunder långsammare än mitt PB från häromsistens. Nåväl, det känns rätt bra i alla fall.
Har faktiskt tänkt förut att man borde Blodomloppsturista lite, alltså åka till olika städer och springa loppet samt kolla sevärdheter, geocacha och sådär. Det kanske blir nästa steg, men nu har jag i alla fall sprungit Visbyloppet på distans. :)

Lämna en kommentar

Personbästa 5 km!

I morse var jag ute och sprang igen och bestämde mig för att göra ett försök att vara snabb igen. Det gick!

Jag brukar tycka att morgonlöpning känns seg och hopplös, men det gick ändå!

Jag har sprungit 5 km under 30 min någon gång tidigare. Men nu blev det PB enligt RunKeeper med 29:14.

Längsta löprunda är Söder runt, snabbaste milen såklart virtuella Tjejmilen i förrgår och högsta stigning… hmmm, vet jag inte just nu.

Är grejen bara att jag börjat våga ta ut mig? Jag tycker ju inte att det har gått tidigare. Nu är frågan: kommer det bli lättare att springa den här farten eller kommer det fortsätta vara sjukt jobbigt? :D

Lämna en kommentar

Tjejmilen Virtual Edition – äntligen milen under timmen!

Igår sprang jag Tjejmilen Virtual Edition, det vill säga den corona-anpassade versionen av loppet i vilken man fick springa på valfri plats och valfri tid denna helg. Jag hade inga skyhöga förhoppningar, särskilt inte med tanke på att jag känt mig krasslig dagarna innan loppet, men WOW! Jag klarade mitt långsiktiga mål att springa milen under timmen! Det har varit mitt mål 2017, 2018, 2019 och 2020… och äntligen, ÄNTLIGEN KLARADE JAG DET!

Jag kan knappt förstå det, faktiskt. Tittar jag i min träningsdagbok har jag på sistone kilometertider som exempelvis: 8:16, 7:57, 6:28, 6:25, 6:47. Jag sprang Söder runt (också ett millopp) veckan innan på 1:11:13. Och nu: 58:41, kilometertid 5:52. Vilken skillnad!

Mitt problem brukar vara att jag inte kan pusha mig. Kroppen saktar liksom ner oavsett om jag vill eller inte. Men nu kunde jag! Och det var så coolt!

Så här såg jag ut precis innan jag gav mig ut:

Redo för lopp

Tjejmilen-appen, som skulle ta min tid och bjuda på en ljudupplevelse, i telefonen i armfickan med hörlurar. Midjeväska där jag hade tänkt ha jobbtelefonen med RunKeeper som backup, eftersom jag sett att Tjejmilen-appen strulade för flera.

Jag valde snällast möjliga bana: fram och tillbaka längs Karlbergskanalen och Kungsholms strand till Kungsbron två gånger. Jag hade kunnat fortsätta varvet runt Kungsholmen i stället, men då hade jag drabbats av både trafikljus och framför allt min stora nemesis: backar. Nu slapp jag det helt och det underlättade såklart.

Tjejmilen-appen fungerade fint, men gav just ingen hjälpsam info alls. Så det blev att jag sprang med jobbtelefonen i handen hela tiden (och hoppades att den var vattentät…) för att hålla koll på farten. RunKeeper visar ju både nuvarande fart (hyfsat rätt, men ibland hoppar den iväg till något osannolikt) och genomsnittlig fart (desto mer tillförlitligt). Så fort jag såg nuvarande fart glida över 6:00 pushade jag ner den igen genom att öka kadensen (stegfrekvensen) och klarade att hålla genomsnittlig fart därunder hela tiden!

RunKeeper funkade bra ända till sista kilometern. Då påstod den plötsligt att jag sprang ca 3 min/km. Det trodde jag inte riktigt på… Och sen tyckte den att jag var färdig med milen en bit innan jag var det. Tyvärr stängde jag av då, jag förstod senare att det finns en funktion för att släta ut en hackig bana som jag hade kunnat använda. För det var ju såklart det som hänt. Mot slutet av min bana sprang jag enligt RunKeeper i zick-zack ut i vattnet och långt in på land. Skönt att det bara var sista kilometern, men samtidigt lite läskigt att inte veta hur jag låg till då.

Rutten enligt RunKeeper (sprang alltså fram och tillbaka två gånger) – haha, kolla zick-zackandet på slutet!

Jag tycker att jag var imponerande jämn i farten:

Dippen på slutet stämmer alltså inte utan det var RunKeeper som fick fnatt…

Tar inte med sista km som ju var fel…

Det regnade hela tiden, vilket jag faktiskt tror hjälpte mig! Det var inte så mycket folk ute, så det blev aldrig svårt att komma fram. Temperaturen var behaglig och regnet svalkande. Och kanske bidrog det bistra vädret till känslan att det bara var att bita ihop och köra.

Jag körde ett intervallpass cirka en vecka innan loppet och reagerade på att jag faktiskt klarade det ovanligt bra. Jag sprang 200 meter långsamt och 200 meter snabbt och det blev väl fem snabba tror jag. Vid tidigare försök har jag säckat ihop och behövt stanna/gå under de långsamma och fått betydligt lägre fart för varje snabb sträcka. Men den här gången klarade jag det fint.

Det ska bli väldigt spännande att se om detta var tillfälligheter eller om någonting kanske lossnat för mig. Jag hoppas verkligen jag får fortsätta springa skadefri och med så välmående fötter som jag har nu när jag äntligen hittat skor som inte gör mig illa.

Detta var för övrigt min femte Tjejmilen på lika många år. Hoppas kunna fortsätta streaken länge och bli en sån där cool tant som har en tröja med ”Min 30:e Tjejmilen”. :)

Lämna en kommentar

Skriv- och myshelgen

Malin och jag har haft en härlig helg på deras Värmdö-ställe. I fredags åkte vi ut och handlade mat på vägen. Väl framme blev det pizzakväll.

Pizzafredag

Vi fick besök av lite olika djur…

Rådjursfamilj, ringduva, hare, gräshoppa…

Jag satt uppe ganska sent och filade på mitt synopsis.

På lördagen tittade vi alltså på Feelgoodfestivalen Online mellan 10 och 18. Många intressanta författarsamtal. Det blev en bra dag, men vi håller såklart tummarna för att få åka till Mariefred nästa år.

Feelgoodfestivalen Online

Efter festivalen gav jag mig ut och sprang, med sikte på en geocache vid Strömma kanal.

Bild från löptur

Sen sprang jag till stranden där Malin väntade och så tog vi ett härligt dopp.

Nybadade
Stranden

Sen blev det hamburgare till middag och skrivkväll. Jag startade ett nytt dokument och började klippa in stycken från det gamla i ny ordning.

Idag blev det lite mer skrivtid. Jag har fortsatt stuva om befintlig text och kitta ihop den med lite nya stycken. Det är en bit kvar, men det känns som att jag har hyfsad koll, även om textmassan kan kännas en smula oöverblickbar ibland…

Skrivstund
Poké bowl till lunch

Tyvärr hade vi otur när vi skulle hem… Tre bussar körde förbi hållplatsen med ordet FULLSATT på skylten. Efter en och en halv timmes väntan kom vi med en buss, som nog egentligen inte borde ha tagit med oss, för den var väldigt full. Men hem kom vi i alla fall, fast familjen fick äta middag utan mig.

Härligt med skrivhelg! Men det blev såklart mindre skrivtid denna gång på grund av Feelgoodfestivalen. Hoppas på mycket mer skrivtid framöver så att det inte ska behöva dröja evigheter tills jag har ett råmanus.

Lämna en kommentar

Skrivhelg och synopsis

Nu börjar skrivhelgen! Den kommer visserligen till stor del gå åt till att titta på Feelgoodfestivalens sändningar, men jag hoppas få lite gjort med mitt manus också.

Nu har jag i alla fall putsat till mitt synopsis från juni så att det börjar kännas riktigt vettigt!

Vill gärna börja skriva på riktigt igen! Kanske lite mer karaktärsarbete först…

Lämna en kommentar

Barnens aktiviteter i höst

Det blir ingen basket för Ava den här terminen, hon hoppar av den nu. Teatern fortsätter, fast nu på fredagar.

Idag har jag suttit utanför Balettakademien och läst i en halvtimme. Ava var nämligen där på en gratis provlektion i balett. Coolt att testa lite nytt! Det var svårt men kul och nu känns det lite synd att vi inte hittar någon grupp med passande kombination av ålder, kunskapsnivå och tid.

Sander har bara fotboll nu, det blir ingen simskola nu heller pga corona. Men fotbollen brukar ju kunna bli flera gånger i veckan, så det är inte så att han behöver mer.

Lämna en kommentar