Hoppa till innehåll

Helenas dagar Inlägg

Jonas 41 år!

Idag fyllde Jonas 41 år!

Vi inledde såklart firandet med skönsång och paket i sängen.

Sen åt vi frukost och Jonas trixade med PS4:an som hade ballat ur och vägrade läsa från den externa disken, men som tur var löste det sig efter många om och men. Men Sander kunde inte spela Fortnite 04:30 när han tyckte det var morgon…

Till lunch blev det pestopasta med rostade pinjenötter:

Efter lunch åkte vi till Hellasgården där två kanadensare väntade på oss. I två timmar fick vi paddla runt i Källtorpssjön. Det var jättemysigt! Åtminstone efter att vi i en gemensam räddningsaktion tömt Sanders och Jonas kanot på spindlar och andra kryp…

Hejdå kanoterna!

Nu har vi mersmak på paddling!

Väl hemma igen blev det hamburgare med chips till middag medan vi enligt jubilarens önskemål såg Det femte elementet. Läänge sen och jag kom inte ihåg så mycket innan, men när vi såg den var väldigt mycket bekant. Bzzzt är ju DÄRIFRÅN!!!

Tårta blev det också såklart! Mums!

Lämna en kommentar

Traneberg

Idag gjorde jag en egen utflykt till Traneberg och var ute och gick i sju timmar. Det blev 8 geocacher, två nummerplåtar (135 och 136) till vår platespottingsamling, två nötskrikor som tyvärr inte fastnade bättre på bild än den jag redan fotat och mumsig picknick med midsommarmatrester.

Mitt fågelintresse gör att jag inser att en del fåglar som har känts lite ovanliga för mig inte är det minsta ovanliga. Som nu är det till exempel blåmesar ÖVERALLT I MÄNGDER! Hur har jag kunnat tycka att jag aldrig ser blåmesar?

Här är en blåmes från idag:

Ingen kanonbild precis, men den hängde och dinglade så gulligt. :)

Jag stod en lång stund och tittade på först en och sedan två fåglar som jag till slut lyckades identifiera som nötskrikor. Svårt att se dem ordentligt då de var högt upp och ljuset låg på tokigt så de mest såg mörka ut. Hade varit sååå kul att få en fin bild på två nötskrikor! Eller en nötskrika, för all del… Här är en bild i alla fall, om än inte så fin:

DET ÄR NÖTSKRIKOR, JAG LOVAR! :D

Bättre bild för artbestämning:

Hur som helst… Jag knatade över Tranebergsbron och besökte ett gäng burkar i Traneberg/Minneberg, som är ganska nära oss fågelvägen, men som ändå känts långt bort pga på fel sida om bron. Det var jättefint där, så det blev en mysig promenad. Kul att se hur det såg ut och kul att se vårt område från ett nytt håll.

Där borta är Hornsbergs strand!

Det var väldigt lyxigt att ha picknick med midsommarmatrester:

Fånigt nog blev nog snyggaste bilden idag en random bild på en fluga tagen med mobilen:

Mysigt med egen utflykt och att få göra som man vill.

Lämna en kommentar

Midsommarafton på Hornsbergs strand

Igår var det midsommarafton och vi hade en skön dag här hemma. Vi inledde dagen med smörgåstårta till frukost! Sist jag gjorde smörgåstårta var till Avas ettårskalas, om jag minns rätt…

Till lunch blev det picknick ute i strandparken och jag och barnen badade – årets första dopp för mig och Sander!

Vi hann softa lite var och en med sitt också. För min del innebar det en skön lässtund på balkongen.

Lämna en kommentar

Dille på växter

Jag har blivit lite smått besatt vid att jag vill ha fler växter här hemma. Så jag letar efter anledningar att gå till affären och komma hem med fler… :)

Mycket nöjd med den schefflera arboricola jag köpte nu senast. Så fin i all sin enkelhet (och ja, jag har tagit bort namnskylten nu):

Dessförinnan köpte jag dessa två gröna + fick den med rosa blommor i namnsdagspresent:

Och sen har vi förstås våra gamla vanliga:

Jag gillar croton (den med färgglada blad). Den här är förhållandevis ny, eller tja inte så värst, men vi brukade ha croton för länge sedan och den här är efter vår crotonperiod.

Våra två pelargoner har nog fortfarande inte förlåtit oss för att vi åkte på semester förra året…

Orkidén vi har just nu är inte precis en sån som blommar jämt…

Och vår bonsai-ish ser lite porrig ut för den har liksom ben och … … :)

Men jag vill ha MEER och det gäller bara att ha någonstans att ställa dem utan att de är ivägen. Skulle jättegärna ha växter på vägghyllor på väggen vid köksbordet till exempel, men det verkar lite för jobbigt…

Lämna en kommentar

”Dessertskålarna” var ett bra köp, phew!

Ni vet när man funderar länge på om man ska köpa något eller inte, men inte är riktigt säker..? Så himla gött när det verkligen blir perfekt. Vi använder dessertskålarna/allglasen jättemycket, till allt möjligt.

Tidigare använde vi ofta fula, nötta små plastburkar med lock (fast utan locket) till många av de här användningsområdena. Nu kan vi plocka med oss snacks med stil. :)

Såå, inga superhäftiga desserter ännu, men flera sorters snacks och frukost (en av bilderna visar Alpro Go On – typ kvarg-ish – med granola), samt tesilshållare.

Skönt att ha många också, köpte ju en låda med 12 st för 200 kr.

Lämna en kommentar

Aspens naturstig

Idag blev det utflykt för hela familjen med 7 km vandring i sommarväder! Inte fy skam!

Vi tog bilen till Hågelbyparken och gick Aspens naturstig runt sjön Aspen. Det var väldigt fint! Tyvärr var det lite knepigt att hitta ett bra ställe för lunchpicknick. En ganska stor del av vandringen var på spänger över sumpmark. Vi borde ha gjort avstickaren till Ekholmens naturreservat och lunchat där, men det förstod vi ju i efterhand… Och sen när vi kom till en bra plats vid sjön var den såklart upptagen. Men vi hittade en bra plats i skogen i alla fall. Sen behövde vi en plats till för fika, men det fick bli i Hågelbyparken när vi gått hela varvet.

Varvet runt sjön, inklusive lunchpaus, tog ungefär 2 1/2 timme, vilket kändes lagom.

Familjen var lite kameraskygg, men vi var med allihop, lovar!
Lämna en kommentar

Äntligen kompost!

Nu kan vi äntligen kompostera igen! Det har vi inte kunnat sedan vi bodde i Bergsjön och vi flyttade alltså därifrån 2008, så det var verkligen på tiden.

Idag fick vi vårt startkit med påsar, hållare, vaskskrapa och en broschyr. Nu är trixet bara att få plats med ett till sorteringskärl (det står i mitten av bilden nu).

I den där utdragsgrunkan till vänster i bilden har vi glas och metall. Metall slänger vi så sällan att det inte hade varit någon större förlust att slänga det i en påse i förrådet i stället, men tyvärr passade inte kompostkärlet i den.

Så i stället flyttade vi papperskassen som vi slänger kartong i till förrådet… Det känns inte jättebra, men vi testar.

Ett annat alternativ hade ju varit att flytta vanliga soporna till utdragsgrunkan, men det finns viss risk att de soporna hamnar i kompostpåsen om den tar vanliga sopornas plats och de vanliga soporna ”försvinner”… Men vi får se hur det känns längre fram!

Lämna en kommentar

Klarat challengen att geocacha i alla Stockholms läns kommuner!

Jag snubblade ju på mållinjen när jag skulle logga Challenge #042AB – Alla kommuner i Stockholms län. Idag har jag rättat till mitt misstag och loggat den!

Jag saknade alltså en fysisk cache i Upplands Väsby (hade ett event…), så idag klev jag på pendeln och åkte dit. Hittade snabbt en cache, samt lunchprovianterade lite. Sen var det bara att hoppa på pendeln åt andra hållet och åka heeeela vägen till Södertälje centrum. Efter det vidare en kvart med buss, promenera en bit och så LOGGA CACHEN! Yay! Nu har jag den!

Det var ett rejält projekt. De flesta kommuner hade jag ju inte innan jag började, så jag har åkt till flera kommuner enbart för att logga en cache och åka vidare. Det blir ju inte så effektivt med lokaltrafiken…

När jag loggat cachen blev det lunch vid Måsnaren och lite spanande på fåglar. Det blev några nya fågelsidor i ”fågelboken”: svartvit flugsnappare, trädkrypare, nötväcka och kanadagås. Kunde även uppdatera med något bättre bilder på bofink och talgoxe + en ytterligare otydlig sädesärla.

Lunch vid Måsnaren

Kanske blir nästa projekt att fota fjärilar?

Fint med skog

Blåbär

Lämna en kommentar

Fågelprojektet

Nu har jag bestämt hur jag ska redovisa mina fågelbilder. Jag skapar sidor här på Helenas dagar och har hittat en plugin som ger en bra samlingsvy här:

Min nya fågelsida!

Det blir förstås ingen krysslistefunktion i detta (bocka av sedda fåglar på en lista), men det kanske jag kan göra på annat sätt. Har en app för det, som är sådär, kanske finns bättre.

Här i min egna lilla ”fågelbok” är i alla fall tanken att jag ska samla fåglar jag identifierat. Jag kommer leta bland gamla bilder också, för jag har ju fotat en del fåglar genom åren. Jag ställer inga högre krav än att det ska gå att se vilken fågel bilden föreställer – det är ju så rackarns svårt att få bra bilder på fåglar. Så ja, det är en del usla bilder nu, men då blir jag ju desto mer motiverad att lyckas byta ut dem. :)

Här bjuder jag på en bild på en flyende blåmes från i morse…

Små, snabba småfåglar är svårast att fota… :D

Lämna en kommentar