Hoppa till innehåll

Helenas dagar Inlägg

Stockholm Streets 5 km

Efter Söder runt blev jag så pepp att jag anmälde mig till ett lopp till! Valet föll på att springa 5 km i Stockholm Streets. Man fick välja 5 eller 10, men milloppet var två varv på samma bana och det är ju inte jättekul när man blir omsprungen av täten som springer dubbelt så fort som en själv … och jag ville testa att pressa farten, vilket ju är lättare om man springer kortare.

Två dagar innan loppet gav jag mig ut på ett sorts intervallpass där jag efter uppvärmningsjogg en dryg kilometer sprang en kilometer på 05:56. Efter att ha gått/joggat lite sprang jag en till snabb kilometer på 05:54. Och där är ju min idealfart. Jag kände att jag med största sannolikhet inte skulle kunna hålla den i 5 km, men jag tänkte att jag skulle tillåta mig själv att släppa det där kravet jag har på att springa hela loppet. Jag ville starta i idealfart och se hur länge jag kunde hålla den och sedan gå en bit om det behövdes.

Men … nej, jag lyckades inte riktigt. Precis i starten var jag snabb (ovanligt att slippa trängseln som brukar råda på större lopp) men jag kände direkt att det inte var aktuellt. Totaltiden på första kilometern blev 6:03, så ändå väldigt nära. Men sen tappade jag till 6:21 och sen 6:28 … vid det laget var det ju helt uteslutet att ha en total snittfart på under 6:00, men jag började sikta på 6:15! Och jag lyckades rycka upp mig så de följande två kilometertiderna blev 6:13 och 6:07! Totalen blev då 6:14 min/km, vilket jag kände mig väldigt nöjd med ändå.

Anledningen att jag inte lyckades pressa mig mer kan nog ha varit för lite energi. Jag hade ätit en ordentlig lunch, men sen helt glömt bort att jag borde äta något mellanmål. Ville inte äta något för nära inpå loppet, som alltså startade 18.30, men jag hade en så hektisk dag att jag kom på det för sent. Det funkade ju ändå, men kanske hade jag kunnat pusha lite mer med mer energi i kroppen. Får komma ihåg det till nästa gång …

Min officiella tid blev 31:11 och det börjar ju närma sig målet 30:00. Egentligen är det ju lite snett att jag har som mål att springa 5 km på/under 30 min och 10 km på/under 60 min, eftersom det såklart är svårare att hålla samma fart längre tid, men så får det vara. När/om jag kan springa 5 km på under 30 min kan jag ju såklart sätta ett nytt mål, fast jag tror inte att jag har det i mig att bli jättemycket snabbare …

Jag är ändå väldigt glad att farten gått åt rätt håll på sistone efter att jag under lång tid befunnit mig i en svacka. Så här har ju vårens lopp sett ut:
Kungsholmen runt 10 km, 1:08:51, 6:53 min/km
Vårruset 5 km, 32:07, 6:25 min/km
Söder runt 10 km, 1:03:59, 6:24 min/km
Stockholm Streets 5 km, 31:11, 6:14 min/km

Banan var jättefin! Har inte sprungit lopp i Vinterviken förut, men banan var verkligen en anledning att välja just det här loppet. Framför allt fint att springa runt Trekanten! Då var jag glad att det var ett mindre lopp, för det var ändå ganska trångt. Apropå mindre lopp, jag kom på placeringen 31 i min kategori! :) Det lär jag nog aldrig slå. Fast totalen var förstås 73 personer i Damer 5 km. :) Ändå bra att ligga i övre halvan, hehe.

Fin bana, särskilt runt Trekanten

Nästa lopp är inte förrän 31 augusti, Tjejmilen. Jag kommer att ta paus under semestern, men det hade ju varit fantastiskt om jag kan rycka upp mig i augusti och fortsätta sänka farten. Men vi får se. Är väl medveten om att en sommarpaus kan göra att man tappar mycket …

Lämna en kommentar

CPACC – Certified Professional in Accessibility Core Competencies

Nu är jag certifierad tillgänglighetsexpert! 9 april gjorde jag provet med onlineövervakning hemifrån. Efter en lång väntan fick jag äntligen resultatet 29 maj. Sedan dess har jag väntat på att få min badge och att listas på sidan med alla CPACC-certifierade (som inte optat ut) innan jag skrev det här inlägget.

CPACC är en bred certifiering inom tillgänglighet som handlar exempelvis om olika funktionsvariationer, hjälpmedel och underlättande design och tekniker inom både den digitala och den fysiska världen. Det är det första, mest grundläggande, av IAAPs tillgänglighetscertifikat och jag kommer även göra provet för det mer webbspecifika certifikatet WAS – Web Accessibility Specialist.

Man kan se min badge online.

Provet består av tre delar och man får veta hur stor del av provet som hör till vilken del:

I. Disabilities, Challenges, and Assistive Technologies (40%)
II. Accessibility and Universal Design (40%)
III. Standards, Laws, and Management Strategies (20%)

Resultatet redovisas lite speciellt:

Our exams are scored against a numeric standard that is set in conjunction with the IAAP Certification Committee and our test partners, Professional Testing. This is known as the cut-score, we use a modified Angoff Methodology to reach this standard. We convert raw scores to a scale of 200 to 800. The passing scaled score is 600.
 
How did you perform?
Your scaled score was: 738

Man fick också veta per område om man låg Above, Near eller Below Standard. Jag fick Above Standard på alla.

Jag gratulerades så här fint på jobbet:

Nu håller jag tummarna för att jag klarar WAS också, vilket i så fall innebär att jag blir CPWA – Certified Professional in Web Accessibility. Klarar man både CPACC och WAS ersätts de nämligen av CPWA.

Om tre år måste certet förnyas och för att förtjäna det måste jag redovisa att jag deltagit i fortbildande aktiviteter, som att se webbinarier om tillgänglighet, med mera.

Tillgänglighet blir allt viktigare (det kommer nya lagkrav 2025) och jag tycker att det är allt roligare!

1 kommentar

EU-val, kortvecka, nationaldag och Söder runt

Den här veckan jobbade jag bara två dagar, eftersom jag i vanlig ordning var ledig i onsdags, torsdag var nationaldagen och fredagen en klämdag. Sommarvärmen har kommit av sig och det ser ut att vara en hel del regn och svalare temperaturer i prognosen för nästa vecka, skolavslutningsveckan.

I måndags jobbade Jonas och jag hemifrån och på lunchen gick vi och röstade på Kungsholmens bibliotek. Jo, det fanns förtidsröstningslokal närmare, men en promenad till Fridhemsplan kändes lagom. Dessutom hade Jonas ett pass att hämta ut på passexpeditionen, så då fick vi det gjort också.

I onsdags hade jag bokat min andra och sista Sturebadsdag som jag utnyttjade friskvårdsbidraget 2023 till. Jag hade en massage bokad kl 10, men kom i god tid så att jag fick sitta och läsa i en soft vilstol i en halvtimme innan det var dags. Sen satt jag där en stund efteråt också, för jag ville simma lite och det var just då vattengympa i poolen. Men sen blev det lite simning och sen kände jag mig rätt nöjd (satt en stund i en bastu också) och gick för att uträtta ärenden på stan i stället.

I torsdags var det alltså nationaldag och vi hade knytis hos vännerna i Bagis. Satt på deras uteplats tills det kändes skönare att gå in, det var ju det där med sommarvärmen som plötsligt försvann. Hur som helst god mat och trevligt häng!

I fredags hade barnen skola som vanligt, men Jonas hade en fast klämdag. Jag har ju inga fasta klämdagar utan ett par valfria och tidigare under terminen hade jag synkat upp mina med Jonas. Sen var det oklart ett tag vad som gällde barnen, men det blev alltså så att vi fick en ledig dag tillsammans bara jag och Jonas. Vi tog en lång promenad in till stan och åt den veganska mjukglassen som finns i Gallerian.

Jag fick också mitt paket med sommarpocketar!

Bokpaket! Det här är vad jag kommer att läsa framöver. :)

På kvällen åt vi tacos och tittade på filmen Wonka med hela familjen.

Igår lördag sprang jag Söder runt och Ava var på fest.

Idag söndag har jag bockat av en massa saker på min att-göra-lista.

Läser: Minns du den stad av Per Anders Fogelström. Farmor och farfars gamla böcker <3 och detta är alltså nr 3 av 5 i stadserien.

Tittar på: Jag och Jonas har sett klart Baby reindeer och nu är det inte riktigt läge att börja på något nytt. Idag såg vi ett avsnitt av Santa Clarita Diet, som vi ju släppte med tre avsnitt kvar av säsong 1. Kanske lagom att se klart den … Jag, Ava och Jonas har några avsnitt kvar av Serial Experiments Lain också.

Spelar: Disney Dreamlight Valley är fortfarande aktuellt, men har kanske inte spelat jättemycket den här veckan.

Pusslar: Har faktiskt lagt lite på det fina fågelpusslet!

Lämna en kommentar

Söder Runt 2024

Igår sprang jag Söder Runt, 10 km! Det är ett av mina favoritlopp, som jag försöker springa varje år. I år blev mitt sjätte. Jag har sprungit 2018, 2019, 2020 (drop-in under Runner’s week pga covid), 2022, 2023 och 2024. Missade 2021 bara.

Sommarvärmen har ju lämnat oss för tillfället, så innan loppet var det såpass kallt i blåsten att jag valde att springa med min tunna löparjacka på (tur att jag tänkte på att ta med den!). Det var skönt! Det blev lite varmt ett tag, men strax därefter friskade det i ordentligt och på det stora hela var det rätt lagom.

Jag har haft problem med mjölksyra i vaderna på sistone. Det brukar komma under första kilometern eller så, men kännas bättre bortåt tredje, så jag testade att springa en del i Tantolunden innan loppet. Mjölksyran kom nästan direkt, men jag sprang lite och varvade med stretchpauser. Det funkade!

Jag hade ett nästan osannolikt bra flyt under loppet. Har nog aldrig sprungit en så bekväm mil? Under merparten var det knappt jobbigt och jag hade en skön lunk. Under andra halvan någonstans började tårna domna av på högerfoten … och under sista kilometern hade det spritt sig till en större del av båda framfötterna vilket ledde till att jag kände mig lite stapplig + att knät också började ömma där på slutet. Men det var egentligen bara sista kilometern som det kändes tufft på riktigt.

Jag var ju väldigt nöjd med att jag sprang Vårruset för 2,5 vecka sedan med 06:25-fart och tiden 32:07 på 5 km. (Mitt egentliga mål är ju under 06:00-fart, dvs milen under timmen, men det har inte varit aktuellt de senaste åren.) Jag satte 06:30-fart som mål för Söder runt, men kände också att jag skulle vara nöjd med lite sämre fart än så, det är ju ändå skillnad på 5 och 10 km … men snittfarten blev 06:24 min/km! Och nu när jag lade in loppet i min lista över sprungna lopp ser jag att tiden 1:03:59 är den bästa tiden jag fått på Söder runt hittills! Alltså wow, äntligen går det åt rätt håll igen!

Väldigt nöjd med kilometertiderna:

Bara nr 1 och 5 låg under målfarten och första kilometern var det inte tal om att välja fart själv – det gick mycket långsammare i början, men snabbare på slutet, så blev ändå bra till slut. Amazed av kilometer 8!

Blev så pepp nu att jag anmälde mig till Stockholm Streets 5 km på torsdag med målet att springa snabbare än 06:25 i alla fall. Spännande. :)

Kul grej: Skyltmannen stod och hejade under första kilometern, tillsammans med familjen. Kul att se honom igen, det var ett tag sen för mig.

Bra grej: Äntligen fick jag en ny Söder runt-vattenflaska, som kan ersätta den jag haft vid sängen i ett år och som fått alldeles ostadig botten pga att den föll och slog in en av “piggarna” nån gång …

1 kommentar

Challengize, CPACC, sommar-AW och barnfrakturmottagningen

Oj, så somrigt det är nu! Våren märkte vi inte mycket av, men nu är det ordentlig sommar.

I veckan startade jobbets friskvårdsutmaning med Challengize, då vi samlar poäng för alla möjliga olika motionsaktiviteter och annat hälsofrämjande och tävlar i lag. Jag har hittills lyckats skrapa ihop de 750 maxpoängen varje dag och tänkte försöka hålla i det! Får väl se om det går … Jag har i alla fall kommit ut och sprungit och promenerat bra den här veckan!

I onsdags fick jag äntligen veta att jag klarat CPACC-certifieringen! Alltså inom tillgänglighet. Ska skriva nästa certifieringsprov (mer specifikt riktat mot webb) 18 juni också, mycket spännande.

I torsdags var jag på Solnakontoret, där det både var teammöte och sommar-AW. Trevligt.

I fredags var det sista dagen på årets skrivstreak. Det blev en skrivövning utifrån slumpord varje dag och jag har även petat lite i manuset och känt att mitt skrivande jag börjat vakna så smått. Härligt!

Till fredagsmyset blev det pizza från vårt nya favvoställe Fredhälls källare och vi såg äntligen filmen Five Nights At Freddy’s, som vi spanat efter på streamingtjänsterna ett bra tag. Nu gick det i alla fall att hyra den.

Igår gick jag och Sander en sväng på stan. Först hade vi ett besök på barnfrakturmottagningen, uppföljning av hans nyckelbensfraktur. Vi kom till en jättebra läkare som förklarade ungefär allt vi undrat utan att vi ens behövde fråga. Som till exempel att det bildas en knöl när skelettet läker och att den sitter kvar i ganska många månader men sedan försvinner. Att frakturen var på ett “bra” ställe och bör läka fint. Och att vi kan räkna med att han kan göra allt som vanligt efter ca 6 veckor. Men han får skippa resten av terminens skolidrott och ta det lite lugnt ett tag till.

Efter läkarbesöket gick vi in mot city och fick se täten av Stockholm Maraton passera vid Drottninggatan. Då hade de sprungit ungefär 3 km, sa en funktionär. Ganska många km kvar … Alltid imponerande att se hur fort de springer. Killen som vann gjorde det på 02:14:17, jösses. Om jag någonsin ens lyckas springa så långt kommer det ta betydligt längre tid …

Sen fokuserade vi på huvuduppdraget, nämligen att hitta shorts till Sander. Det blev två par shorts, en vit t-shirt och ett trepack vita strumpor. Vi var mycket nöjda med fynden och avslutade med lunch på McDonald’s innan vi åkte hem. Jag köper ju egentligen gärna begagnat, men vi returnerade precis två par shorts till Sellpy och det kändes lättare att hitta något bra när vi fick prova på stan. Men det blev en t-shirt från Sellpy som behölls i alla fall.

Vi har också skördat smarrig sallad från balkongen!

Idag har jag och Ava varit och träffat ett par i grannhuset som behöver kattvakt. Ett perfekt sommarjobb för Ava! Och det var en supergullig och kelig katt och ett trevligt par, så det ska nog bli bra.

Jag badar var och varannan dag nu – idag blev det två gånger! Jag mätte 18-19 grader med badtermometern idag! Säkert lite kallare en bit längre ner, men ändå. Härligt med sommar! Det är också så härligt att vi liksom har ett rum till nu när det går att vara på balkongen en del.

Läser: Minns du den stad av Per Anders Fogelström. Tredje delen i Stadserien. Så fint att läsa min farmor och farfars gamla böcker.

Tittar på: Jag och Jonas tittar på Baby Reindeer. Jag, Jonas och Ava tittar på Serial Experiments Lain. Jag har sett klart Gilmore Girls: A Year in the Life och känner mig även denna gång besviken på framförallt hur otrevlig Rory blivit.

Pusslar: Är visst inte inne i en pusselperiod … det jättefina fågelpusslet har legat orört. Men vill såklart fortfarande lägga det.

Spelar: Fortfarande en del Disney Dreamlight Valley. Har snart låst upp alla karaktärer som finns utan expansioner …

Lämna en kommentar

Nyckelbensfraktur, Vårruset, bokcirkel och mors dag

I veckan som var har jag bloggat en del. Utflykterna till Drottningholm och Hjälstaviken veckan innan fick egna inlägg, det blev ett inlägg om Sanders nyckelbensfraktur och ett om att jag sprang Vårruset i onsdags.

Ava var ledig måndag-tisdag och Sander var hemma pga nyckelbenet. Eller, måndagen gick ju åt till läkarbesöken, men sen fick han en dag att vila. Sedan dess har han varit i skolan och det märks redan en stor förbättring, även om han fortfarande behöver ta det lugnt med armen.

Ava var hos sin kompis i Trosa fre-lö. Igår lördag träffade jag bokcirkelgänget vid Blackebergs tunnelbanestation och gick en sväng i Grimsta naturreservat och picknickade vid Kanaanbadet. Vi pratade om Suicide club av Rachel Heng och mitt bidrag till knytispicknicken var en cheesecake smaksatt med kolasås och kaffe.

Idag är det mors dag! Ava skulle iväg tidigt för genrep inför teaterföreställning, så det blev tidig frukost och jag gratulerades med choklad, digital trisslott och ett fint kort från Sander. Jonas är förkyld idag, så det var bara jag och Sander som gav oss iväg för att se Avas teaterföreställning klockan 12. Sista föreställningen med gruppen som blivit för liten för att fortsätta i höst!

Efter teatern blev det brunch på Greasy Spoon, som jag sneglat på ett tag. Lyxigt!

Nu har jag slappat hemma ett tag. Ringde min egen mor, har läst lite och beställt årets sommarpocketar. Alltid mysigt att välja ett gäng som sommarens semesterböcker.

Ava gav sig av till sitt läxhjälpsjobb direkt efter Greasy Spoon (full dag för henne!) och när hon kom hem hade hon med sig blommor och te till mig!

Nu lägger Jonas en beställning på pizza från Fredhälls källare och om en stund blir det pizza och film!

Läser: Presidentens dotter av Lisa Linder. Fick överta den av Veroniqa, som ville få prata med någon om den. :)

Tittar på: Jonas och jag tittar på Baby Reindeer nu. Utöver det har jag nog bara sett veckans GVFÖ sedan sist, men har fortfarande pågående Serial Experiments Lain och Gilmore Girls: A Year in the Life.

Spelar: Uppsvinget i mitt intresse för Disney Dreamlight Valley har hållit i sig, så det blir en del sånt om kvällarna. Matchar rätt bra med att Jonas kör en hel del Fallout 4 nu.

Pusslar: Bara några bitar till på det fina fågelpusslet … hoppas veckan som kommer blir pussligare. :)

Lämna en kommentar

Vårruset 2024

Idag sprang jag Vårruset för första gången! Jag var anmäld 2016, fast blev sjuk. Men nu så! Det handlade alltså om 5 km på Norra Djurgården och det är ett lopp som riktar sig till kvinnor.

Min officiella tid blev 32:07, vilket ger en kilometertid på 6:25 min/km. Jag är supernöjd med det, sett till min nuvarande form.

Jag har sprungit i lägre hastigheter på sistone, runt 7 min/km. Igår testade jag att känna på lite högre fart inför loppet, men bestämde mig att bara springa 1 km och sen ta paus och springa lugnt tillbaka. Då sprang jag 1 km på 5:50, alltså väldigt snabbt för att vara jag just nu. Det blev märkbart mer flås, men det som framförallt var tufft var att jag fick känningar av min ansträngningsastma, som jag väl får kalla det. Alltså inte riktig astma, utan astmaliknande symtom vid ansträngning. Det var några år sedan jag kände av det ordentligt, men jag brukade framför allt få såna problem vid ansträngning i kyla, innan jag vande mig vid att springa även när det är kallt. Jag hostade och hostade och långt efter att jag sprungit satt jag med lätt rosslande och pipig andning … obehagligt, men jag kände mig ju trygg med att det skulle gå över och det gjorde det.

Jag hade nog inte kunnat hålla den höga farten i 5 km även om jag velat, men jag ville ändå sikta lite högre än en tid under 7 min/km, som var målet på Kungsholmen runt (10 km). Så jag siktade på 6:30/min. Jag trodde faktiskt att jag preciiis bommat det, men det visade sig att min klocka mätte sträckan till något kortare än 5 km och jag valde såklart att ändå räkna sträckan som 5 km. Klockan tyckte att jag sprang på 6:31 min/km. :)

Sen är såklart det riktiga målet att springa under 6 min/km … jag har gjort det på ett par 5 km-lopp och ett millopp (dock ett virtuellt på valfri och därmed helt backfri bana), men jag är inte riktigt där nu. Får jobba på det …

Det var jäääättemycket folk som sprang eller gick loppet (det fanns alla möjliga olika startgrupper, fint att det är ett så inkluderande lopp!). Jag råkade bli lite försenad, så jag kom till målområdet en halvtimme innan start. Jag hade varit mer bekväm med en timme … Jag riktade in mig på väskinlämningen först och tyvärr var den rätt seg. Sen fanns det ingen chans att hinna till en bajamaja, så vi var många som sprang till skogs. Så många att sedvanlig blygsel inte infann sig, vi satt flera stycken på rad med bara någon meter mellan oss. :)

Så hann jag i alla fall till startområdet medan uppvärmningen pågick och tog mig in i den första startgruppen, för dem som skulle springa med tidtagning.

Det var sååå trångt! Första kilometern var det inte tal om att välja hastighet och då kände jag att jag hade velat springa snabbare. Mot slutet av kilometern lyckades jag springa om några och sen passade gruppens hastighet mig ganska bra. Vid ett par tillfällen kom backar som segade ner mig – spelar liksom ingen roll att de är korta, jag segas ner direkt! Och vid 4 km blev jag oförklarligt plötsligt jätteseg, men lyckades ta mig ur det. Kände att jag sprang med något mer flås än jag gjort på mina vanliga pass på sistone, men utan att jag för den skull fick astmaliknande symtom, så det var väl toppenbra! Ändå var jag inte särskilt trött efteråt. Minns att jag kunde vara supertrött efter lopp tidigare, så jag måste ha lyckats ta ut mig mer då och frågan är ju varför jag inte lyckas nu? Tål att kluras på. Men det är klart, jag vill heller inte anstränga mig så att jag pipandas och hostar mig halvt fördärvad. Får öva på att öka farten och ansträngningen lagom!

Vid målgång fick vi medalj och goodiebag. En hel banan fick man, vilket kändes lyxigt efter att ha fått en halv vid andra lopp. :)

Så knatade jag hemåt, sugen på att kanske anmäla mig till något mer lopp … Har i alla fall Söder runt i juni och Tjejmilen i slutet av augusti, men är lite sugen på att kanske lägga till Sthlm Streets där man kan välja 5 eller 10 km – kanske en till liten 5:a vore fint? Vi får se!

Lämna en kommentar

Sander har brutit nyckelbenet – igen

För fem år sedan bröt Sander nyckelbenet och nu har det hänt igen. Det var i fredags på idrotten, när de spelade fotboll och han fick en glidtackling när han skulle göra mål. Skolsköterskan ringde till Jonas och rådde oss att avvakta över helgen, eftersom hon inte kunde se att något var brutet eller ur led. Så vi körde på med Alvedon och kylbalsam, men smärtan blev bara värre och värre. I söndags ringde vi 1177, mest för att kolla vart vi bäst skulle vända oss, och det resulterade i att vi ringde vår vårdcentral på måndagsmorgonen och fick en akuttid 10:40. Vi hade kvar slyngan (typ mitella, fast tunnare band man virar runt) vi fick för att hålla upp armen 2019 och det kändes lite knasigt att komma till vårdcentralen med den på, eftersom vi misstänkte starkt att en sådan skulle vara enda behandlingen även denna gång om det var brutet … Läkaren tyckte att vi absolut skulle röntga och vi fick välja bland två ställen i stan och ett i Sollentuna. Eftersom vi skulle åka bil valde vi att slippa ge oss in i smeten, så remiss skickades till Sollentuna.

Vi åt lunch hemma först och sen skjutsade Jonas oss till Sollentuna. På röntgenmottagningen fick vi komma in nästan med en gång och då såg vi ju att det var brutet. Sen fick vi vänta en stund och så blev vi skickade till närakuten intill. Där var det lite längre väntan, men det var skönt att vi då hade nummerlapp så att vi hade lite koll på när det var dags. Lättare att slappna av och läsa (jag) och spela på telefonen (Sander) då.

Till slut fick vi komma till en sjuksköterska för en första bedömning och skickades sedan till ett annat väntrum. Inne hos läkaren sen gick det väldigt fort, och sen skickades vi vidare (via en liten stund i väntrummet igen) till gipsrummet där vi fick en ny slynga för armen.

Från att vi kom till Sollentuna tog det cirka 3 timmar tills vi kunde skriva och be Jonas om att bli hämtade, så det var inte så farligt ändå!

Ur journalen: Vänster nyckelben visar odislocerad fraktur i mellersta klavikeln med cirka 30° kaudal vinkelfelställning.

Jag googlade lite om frakturer och odislocerad betyder alltså att benet fortfarande ligger rätt, jämfört med dislocerad fraktur som behöver reponeras = läggas rätt. Roligt att snubbla in på flash cards för läkarstudenter. :)

Nu håller vi tummarna för snabb läkning. Det gick fort förra gången, så vi hoppas såklart på liknande förlopp. Vi skickade Sander till skolan idag onsdag, men han fick lite sovmorgon eftersom första lektionen var idrott och det ändå inte var läge att vara med på den.

Lämna en kommentar

Hjälstaviken med Malin och gulärlorna

Det har ju närmast blivit tradition att få till en fågelskådningsutflykt till Hjälstaviken på våren och en på hösten. Den första utflykten gjorde jag själv, men sedan dess har jag fått sällskap av Malin.

Vi hade ett tidigare datum planerat, men eftersom det då var närmast vinterväder valde vi att skjuta upp. I stället blev det som en riktig sommardag med strålande sol. Härligt!

Det var torrare än jag någonsin sett Hjälstaviken och det kryllade inte precis av vadarfåglar (tofsvipor såg vi). Vi såg ganska få fåglar och få sorter jämfört med tidigare besök, men det var ändå aktivitet nästan hela tiden.

Vi började med att gå till fågeltornet denna gång, eftersom det är ganska långt dit. Längs vägen såg vi mängder av gulärlor och även många buskskvättor. Oftast på lite för långt håll för att vi skulle få toppenbilder, men några fina fick vi i alla fall.

I tornet lunchade vi och tog ett snabbt span bara, det fanns inte mycket att se.

Sen gick vi tillbaka och tog svängen ut i vassen. Där såg vi en andmamma med elva ungar!

I vassen fotade vi sävsångare och till vår stora glädje även vassångare som blev ett nytt fågelkryss, det 143:e i ordningen.

Vi satt en stund i gömslet där ladusvalorna hade ett bo. Vi såg en massa fisktärnor på flottarna ute i vattnet och någon rovfågel vi inte kunde fota ordentligt eller identifiera.

Jag roade mig med att göra en sammanställning över foton per art:

96 gulärla
50 buskskvätta
1 fiskmås
2 fisktärna
5 gräsand
5 hybridgås kanada/grå
1 hämpling (bara lite sudd … synd!)
1 stare
24 sävsångare
6 vassångare
+ några suddiga oidentifierade rovfåglar, en bortgallrad suddig bofink m.m.

Till stor del speglar det ju utbudet, men också intresset. Hade kunnat fota fler starar, en massa tofsvipor, olika gäss och måsfåglar. Både gulärla och buskskvätta hade jag okej bilder på, men det var kul att försöka få till snygga bilder ändå. Sävsångaren hade jag bara en usel bild på tidigare, så den fick jag förbättra. Vassångaren var ju ny, så den hade jag fotat mer om jag bara sett den mer!

En riktigt fin dag och jag var glad för att jag, till skillnad från Malin, smort in mig ordentligt med solkräm. ;)

1 kommentar

Utflykt till Drottningholms slott

I lördags var det dags för dejt med Jonas igen! Den här gången var det jag som planerat överraskningen, vilket var en utflykt till Drottningholms slott. Och vilken dag det var! En varm sommardag med strålande sol. Härligt!

Efter frukost promenerade vi längs vattnet bort mot Klara Mälarstrand, där vi klev på M/S Prins Carl Philip för en fin båttur till Drottningholm.

När vi kom fram började vi med en promenad i parken. Jag, som inte varit där förut, förvånades över hur stor och samtidigt ärligt talat ganska omysig den var. Eller, det var ju stora ytor med krattat grus, olikfärgad sand och prydligt klippta buskar där man inte ens fick vara. Stiligt, men inte så spännande. Men sen överhörde vi en guide berätta om att parken inte designats för att vara i, utan för att betraktas från slottet. Om drottningen skulle ut i parken bars hon i en täckt bärstol …

Men det fanns andra delar av parken som var desto mysigare. Det var väldigt fint vid dammen, där det simmade runt fåglar. Och det fanns verkligen många ytor där man kunde ha picknick eller liknande, helt utan trängsel.

Vi tittade också på Kina slott utvändigt och gick upp på Floras kulle och tog Kärleksstigen tillbaka mot stora slottet.

Sen blev det lunch på Karamellan. Jag hade kollat i förväg att de hade veganska burgare, så vi avnjöt sådana och varsin öl. Mysigt.

Sen gick vi och köpte en kombinationsbiljett för inträde till både Drottningholm och Kina slott.

Vi var inte med på någon guidad tur, men vi fick ändå en del info från de som jobbade där. Vi frågade om monogrammet vi såg lite varstans, vi läste RSE, men det var visst ett H där bakom också och skulle läsas HERS dvs Hedvig Eleonora Regina Sueciae. Och så fick vi veta att det såklart spökade på slottet och att självaste Drottning Silvia har vittnat om det …

Innan vi gick in på Kina slott köpte vi kaffe och vegansk kladdkaka på Kina slottscafé. Vi satt faktiskt inne då, för att komma undan solen en stund.

Inne på Kina slott fanns “kineserier”, det vill säga kinainspirerade saker, men alla långt ifrån autentiska. Vi hade en lång pratstund med en värd där, som bland annat lyste med ficklampa så att vi ordentligt kunde se toaletten med stoppad tygsits som fanns i en mörk skrubb. Han berättade också en hel del om kineserierna, till exempel att tavlorna med kinesisk text väckte viss munterhet hos besökare som kunde läsa kinesiska eftersom det inte står något vettigt.

Jag gillade att rummen hade så tydliga teman. På bottenvåningen fanns flera rum med färgtema, till exempel.

Sen gick vi tillbaka över området igen och handlade lite souvenirer innan vi tog bussen till Brommaplan och tunnelbanan hem. Vi hade såklart kunnat åka båt tillbaka också, men då hade vi behövt passa någon av tiderna med två timmars mellanrum och såklart betala en hel del mer än en kollektivtrafiksbiljett, så det var skönt att ta sig hem fritt.

En superfin utflykt som gav mersmak!

1 kommentar