Hoppa till innehåll

Helenas dagar Inlägg

Lugn dag i Chur

Det var en svalare och molnigare morgon som mötte oss efter en regnig natt och jag kände mig tvungen att fota de molnhöljda bergen.

På förmiddagen gick vi på promenad i den ungefärliga riktningen mot floden Rhen. På vägen hamnade vi på en bondgård (!) men sen nådde vi floden och loggade även en geocache vid flodpromenaden (slog på mobildata jättesnabbt, annars kör vi bara wifi i detta icke-EU-land).

Sen gick tillbaka och köpte lunchmackor på Coop på stationen och åt på torget.

Efter det gick vi till Forum Würst och såg en liten gratis konstutställning och tittade i museibutiken.

Sen gick jag en liten sväng till själv medan övriga gick för att softa på rummet. Jag besökte bland annat Ikea och köpte lyxiga cashewchokladdoppade popcorn i en chokladbutik. Köpte också te på Coop och när jag kom tillbaka sov Jonas och Ava och Sander spelade Stardew, så jag gick och satte mig med te, choklad och bok på uteplatsen.

Sen spelade även jag lite Stardew innan vi gick ner till No Name-restauragen igen för middag.

Efter middagen fick Ava lite egentid på rummet medan vi andra tog en promenad.

Det har varit klart svalare idag även om det ändå var rätt varmt när vi promenerade.

En lugn och skön dag i Chur, imorgon gör vi Zürich.

Lämna en kommentar

Berninabanan – non-stop vykortsvackert!

Bästa tågresan!

Idag visade Berninabanan att den var väl värd platsen på min bucketlist, för HERREGUD så fint det var!

Vi hade än en gång köpt dagspass (fast en hel del dyrare än Lombardiets) så att vi kunde kliva på valfritt tåg. Enligt vad vi läst var det bättre att hoppa på ett vanligt tåg än att boka svindyr plats i panoramavagnarna och vi tror att det stämde! Panoramavagnarna ska vara väldigt mycket mer fullpackade och dessutom ska det vara svårt att fota genom fönstren.

Eftersom det kändes skönt att få checka in på boendet i Chur när vi kom fram valde vi att åka först kl 11. Utcheckningen var kl 10 så vi hann köpa lite lunchmatsäck på NaturaSí.

Vi åkte tre olika tåg. Först Tirano-Pontresina längs Berninabanan och vi hade fönster som gick att dra ner. Det var gott om plats i vagnen så att vi kunde gå över och fota på andra sidan när det behövdes.

Vi fick uppleva de kreativa lösningarna för att tågen ska klara höjdskillnaderna, som den kända spiralviadukten i Brusio. Häftigt!

Det var lite av en chock hur nära bebyggelsen vi åkte. Rakt över ett torg i Tirano, som om vi åkte spårvagn. Och det fortsatte så överallt, vi kom väldigt nära byarna.

Vi satt på vänster sida efter tips om det och det var egentligen bara en gång, vid Miralago, som det verkligen var något unikt och häftigare på högersidan. Eller visst, det kom ett par riktigt häftiga dalar där också, men vänster var nog bäst ändå.

Tåget var några minuter sent till Pontresina, så vi småsprang med all packning för att byta perrong och kliva på ett tåg till Samedan, vilket bara var en sju minuter lång resa. Ingen idé att ens ta av ryggsäcken…

Vi åkte: Tirano – Pontresina, Pontresina – Samedan, Samedan – Chur (via Filisur och Thusis).

I Samedan hade vi några minuter innan tåget mot Chur kom. Det tåget hade inte öppningsbara fönster, men dels hade vi ju fotat så mycket på första tåget att det var skönt att bara sitta och titta också, dels var första sträckan den vackraste. Det var tekniskt sett heller inte Berninabanan längre utan Albulabanan. Denna del hade många tunnlar, bland annat den 5,9 km låmga Albulatunneln. Också en del skog, men ibland lika fantastiska vyer som tidigare.

Framme i Chur shoppade vi lite på en kiosk innan vi gick till vår AirBnb där vi passande nog fick rummet med namnet Bernina. Vi har varsin säng i rummet och delar badrum och kök med andra. Här finns också en uteplats med utsikt mot bergen. Fint!

Vi chillade en stund på rummet och gick sedan ner och åt på restaurangen No Name som boendet hänger ihop med. Mycket att välja på och gott, men som väntat en helt annan prisklass än Italien…

Sen strosade vi mot gamla stan här i Chur och bara tittade lite, samt gjorde lite frukostinköp. Det verkar vara en mysig stad med vackra berg åt alla håll!

Lämna en kommentar

Lunchstopp i Milano och vackra vyer på vägen till Tirano

Idag lämnade vi lägenheten i Desenzano för att ta oss till Hotel Corona i Tirano. Vi hade köpt dagspass till all regionaltrafik i Lombardiet och behövde därför inte passa några specifika tåg utan bara hoppa på. Första tåget som gick till Milano var väldigt fullt och vi fick inte sitta tillsammans, men det gick bra i alla fall. I Milano möttes vi av en otroligt maffig stationsbyggnad (Milano Centrale) och en stad som verkligen kändes stor (och ganska ruffig med mycket graffiti och sopor). Vi knatade iväg med alla väskor och lunchade på ett riktigt bra ramenställe där man beställde via en pekskärm vid bordet. Sen hittade vi en geocache och gick till en helt vegansk gelateria med mängder av smaker och jättegod glass!

Sen klev vi ombord på nästa tåg, som vi redan visste bara skulle ta oss till Colico och där ersättas av en buss till Tirano. Men vi blev ändå lite förvirrade, för det verkade inte på stationsinfon som att tåget skulle gå till Colico, men sen utropades det på tåget i alla fall.

Det var en otroligt fin tågsträcka som gick länge längsmed vackra Comosjön och hela tiden med maffiga berg runtom. Vi satt i första klass och hadd lyckats hugga en 4-grupp eftersom vi klev på tidigt och det blev väldigt bra!

I Colico hänvisades vi först till direktbussen mot Tirano, men den blev full så vi fick i stället ta en som gjorde några stopp, men det var nästan bättre för den bussen blev inte ens halvfull och stoppen gick fort.

I Tirano checkade vi in på Hotel Corona och gick sedan ut och åt på Moro Burger. Nu tittar Jonas och Sander på EM-finalen i fotboll medan Ava pratar i telefon och jag bloggar.

Har sett såå mycket vackert idag! Imorgon blir det hej Schweiz!

Lämna en kommentar

Desenzano och bad i Gardasjön

Idag har vi haft en lugn dag. På förmiddagen fixade jag lite tvätt medan Jonas och Ava gick ut och shoppade och Sander stannade hemma och spelade Stardew Valley på Nintendo Switch.

Jonas och Ava hittade mackor på Lidl som blev vår lunch i lägenheten innan vi gav oss ut. Första målet var gelaterian som jag och Jonas testade när vi var ute igår och gärna ville äta från igen. Mums! Sen gick vi mot stranden Desenzanino och såg lite mer av den gulliga staden på vägen.

Stranden var ganska full av folk, men utsikten mot bergen var lika overkligt fin som innan. Det var också stenigt och svårt att gå i, men skönt vatten!

Vid stranden fanns en restaurang vi tänkte äta middag på, men det visade sig att den öppnade först vid 19 och vi var klara med badandet såpass mycket tidigare att vi bestämde oss för att ta en titt på stan. Då råkade vi hamna så nära lägenheten att vi gick dit först och lämpade av badgrejer osv. Men sen gick vi tillbaka och åt god pizza på Desenzanino.

När vi ätit klart höll mörkret på att falla och stranden var betydligt mindre fullpackad, men det var fortfarande 28 grader varmt. Vi gick och satte oss en stund vid vattnet innan vi strosade hemåt genom staden, tittade i lite butiker, oohade och aahade över mysiga gränder och lustiga ödlor som sprang på väggarna.

Desenzano och Gardasjön gav mersmak! Jag vill gärna utforska fler mysiga städer runt sjön.

Lämna en kommentar

Desenzano och Gardaland

I förrgår lämnade vi Ostia och Rom och tog Frecciarossa till Verona.

Även om Verona hade varit kul att se valde vi att åka vidare direkt med lokaltåget till Desenzano del Garda, där vi bokat en AirBnb. Denna gång fanns AC och hjälp vad skönt det var att komma in från värmen och svalka sig! Dessutom ett rymligt och fräscht boende, ännu en gång med tvättmaskin. Nästan full pott, även om barnen nog hellre haft separata sängar än att dela en bäddsoffa…

Barnen valde att stanna på rummet medan jag och Jonas knatade ut i värmen igen för att få en skymt av Gardasjön och proviantera. Jag trodde inte att Gardasjön skulle vara såå häftig så här långt söderut, men även här ser man helt overkliga superhöga blånande berg på horisonten. Coolt!

Det blev faktiskt till och med lite kallt på natten eftersom vi bara hade tunna lakan som täcken, men det kändes lite som ett lyxproblem…

Morgonen därpå var det dags för Gardaland! Vi tog lokaltåget en station till Peschiera del Garda och därifrån gick gratisbussar till Gardaland. Smidigt!

Vi började med att åka ett par saker tillsammans och sen delade vi upp oss så att barnen fick göra eget och jag och Jonas tog det lite lugnare… Jag testade en ganska snäll berg-och-dalbana, men nej, det är fortfarande inte njutbart för mig tyvärr. Så jag åkte bara väldigt snälla saker sen.

Till lunch hittade vi veganburgare på Blue Tornado, gott! Sen gick jag med Ava en sväng och kollade butiker, klomaskiner med mera, medan Jonas och Sander åkte grejer.

När vi delade upp oss igen tog jag och Jonas varsin öl och sen åkte vi en snäll monorailbana med Sander medan Ava gjorde eget.

Sander är preciiiis under 140 cm lång och vi tyckte att han kunde testa om han kom in till de häftigaste grejerna ändå, men det ville han inte. Ganska nära slutet av besöket insåg vi att berg-och-dalbanan Shaman var riktigt cool och tillåten från 120 cm, så då åkte han den sex gånger, först med Ava och sen själv.

Sen tog vi oss hem och plockade ihop en enkel kvällsmat i lägenheten. Vi var nöjda med dagen och var alla överens om att Gardaland var ett fint ställe med många roliga och fint dekorerade temaområden. Bra med toaletter och dricksvatten överallt och vi hittade ju bra vegansk mat, även om vi hade önskat kunna läsa oss till att det skulle finnas något.

Lämna en kommentar

Två dagar i Rom med Colosseum och Vatikanstaten m.m.

Nu sitter vi på Frecciarossa-tåget mellan Rom och Verona, där vi ska ta lokaltåg vidare mot vår AirBnb i Desenzano del Garda.

Vi har haft två fina och intensiva heldagar i Ostia/Rom. Det var en bra lösning att bo vid havet och kunna bada samtidigt som vi ganska lätt tog oss in till Rom.

Första dagen hade vi ett besök på Colosseum bokat klockan 15 (vi bokade lite sent så förmiddagstiderna hade gått åt – ett tips är alltså att boka så fort det går för att få välja fritt). Det var ett krångligt biljettsystem (typiskt Italien…) som gav fri entré till barn, men ändå krävde biljett och den biljetten gick inte att boka online utan man måste köa på plats för att få den. Vi åkte till Colosseo-stationen direkt och tänkte att vi skulle kunna fixa barnbiljetterna då, men det visade sig att man skaffade dem innanför entrén. Så vi styrde kosan mot en pizzeria vi sett ut till vår lunch och tittade i lite butiker och så längs vägen.

Pizzerian hade flera pizzasorter, varav fyra veganska, liggande i disken och så fick man visa hur stor bit man ville ha av varje, varpå de vägde den för att komma fram till priset. Potatispizzan var nog godast (!), men även aubergine/chili, soltorkad tomat/hummus och svamppizzan var god. Kul att lätt kunna ta lite av varje sort.

Sen hittade vi ett ställe med riktigt god gelato och så knatade vi runt lite till innan det var dags för Colosseum.

Colosseum var häftigt förstås! Det var lite av en djungel att välja biljett, men eftersom vi väntat med att boka begränsades valmöjligheterna av tillgången. Vi fick biljetter med tillgång till Arena, men inte Underground eller Attic. Arena var alltså en särskild del vi fick tillgång till, en plattform där arenagolvet varit. Oklart om det ens gick att köpa access till allt..? Nåja, vi fick ett häftigt besök i alla fall.

Biljetten täckte även intilliggande Roman Forum, så vi gick in där och tittade en sväng, men vid det laget var vi trötta och det började bli dags för middag, så det fick bli en snabbis.

Vi tog oss tillbaka till Ostia (en kort tunnelbaneresa till Piramide och en dryg halvtimme på Metromare till Stella Polare) och gick till veganrestaurangen nära stationen som varit stängd dagen innan. Nu skulle den vara öppen, men de var visst inte redo ändå, så vi gick och handlade mat först.

På restaurangen åt jag och Sander carbonara som vi båda gillade, Jonas lasagne som var god men liten och Ava någon burgarliknande historia. Vi tog också en förrätt med stekt salvia. Sen åt vi jättegoda efterrätter också, cheesecake, chokladmousse och tiramisú. Gott, gott!

Vi hade försökt få till en tidig kväll, men det var lättare sagt än gjort… Vi hade i alla fall gett upp ambitionen att hinna till stranden igen och skjutit det till morgondagen. Så vi knatade hem och startade en andra omgång tvätt.

Eftersom vi inte hann med stranden under dag 1 såg vi till att klara av det som första grej dag 2. Vi återvände till gratisstranden vi besökt tidigare och den här gången hade vi inte med några värdesaker så vi vågade bada samtidigt allihop. Inga telefoner/kameror heller, så inga bilder. Vi nyttjade de kalla uteduscharna för att bara snabbt kunna klä oss, ta med våra grejer och sticka in till stan när vi kom tillbaka till lägenheten.

Vi åkte till stationen närmast Vatikanstaten (krävde byte på Termini), men började med att knata till Flower Burger där vi åt lunch. Sen blev det glass och lite stros innan vi knatade till maffiga Petersplatsen och därmed hux flux befann oss i ett annat land! Jag loggade en virtuell cache där och fick därmed ett nytt geocachingland också. :) Sen köade vi för att komma in till den enorma och otroligt pampiga basilikan som till och med imponerade på de inte alltid lättimponerade barnen. :) Men så är det också världens kanske största kyrka – lite omstritt sedan 1990 tydligen (pga oklar jämförelse med stor kyrka i Elfenbenskusten). Ava bedömdes för oanständigt klädd för att komma in där och tilldelades därför två tygstycken att skyla axlar och lår med. Vi hade inte biljetter till någonting extra, men det räckte bra att få se basilikan.

Sen var vi väldigt trötta och varma och satt en stund på en restaurang och drack lite kalla drycker innan vi promenerade via Pantheon, Fontana di Trevi och Spanska trappan. Vi försökte få en tidig kväll igen, men lyckades inte riktigt nu heller. Jonas och barnen tog sig hem i förväg och jag provianterade själv. Åt nudlar och kikärter på rummet till middag (Sander fick micropizza).

Båda dagarna har det blivit närmare 40 grader varmt och solen har gjort sitt bästa för att steka oss, vilket vi motverkat med solhattar och solkräm. Det har gått åt kopiösa mängder vatten och Jonas har verkligen fått användning för sin vätskeryggsäck. Vi har svettats floder och nyttjat flera av de många dricksfontäner som finns överallt – himla bra grej.

En lärdom: boka alltid boende med AC i varma länder… Vi hade en takfläkt i sovrummet, men i det andra rummet där barnen skulle sova på bäddsoffan valde de att ligga PÅ GOLVET för att det var svalare…

Nu lämnar vi nog det varmaste varma bakom oss, även om Gardasjön med omnejd verkar vara bara snäppet mindre varmt. Där har vi i alla fall AC i lägenheten… Och sen blir det nog lite mer normalt varmt. Men det har varit skönt att vara i värmen tycker jag, även om jag gärna hade bott och sovit svalare.

Lämna en kommentar

Tåg till Rom och bad i Medelhavet

Idag tog vi Frecciarossa, det italienska snabbtåget, till Roma Termini. Därifrån åkte vi tunnelbana och sedan lokaltåg till Stella Polare i Ostia vid kusten, där vi bokat en AirBnb. Värdinnans dotter mötte upp oss och lämnade nyckeln.

Bland det första vi gjorde var att starta en tvättmaskin. Vi valde ett snabbprogram och hann därför hänga tvätten också (skönt att det fanns torkställningar) innan vi gick ner till stranden. Vi fick gå en liten bit för att hitta en strandsnutt utan inträde, men sen fick vi ett skönt, svalkande och mycket salt dopp i Medelhavet! Vi gjorde några fina strandfynd också, snäckor, snäckskalsbitar, strandglas och fina stenar.

Efter en vända tillbaka “hem” gick vi ut med sikte på en veganrestaurang precis vid stationen vi åkte till. Den skulle ha öppet enligt Happy Cow, men visade sig ha stängt på måndagar. Så vi knatade vidare mot nästa veganrestaurang, som var en ganska fancy historia. Jättegod mat! Sen hade det blivit alldeles för sent för att svänga förbi en matbutik, som vi egentligen ville, men lyckligtvis fanns i alla fall ett gelatoställe med väldigt många veganska sorter. Supermumsigt! Sen vände vi hemåt och slogs av hur mörkt det hunnit bli.

Nu i säng och imorgon in till Rom!

Lämna en kommentar

Bröllopsdag i Venedig

Gifta i 17 år!

Idag är det 17 år sedan jag och Jonas gifte oss och vi har tillbringat dagen i vackra Venedig.

Vi fick en lite lyxigare morgon av två anledningar, dels för att det var första morgonen vi inte hade ett tåg att passa och dels för att hotellet har ett gästkök så att vi kunde kyla yoghurt och juice till frukosten.

På det luftkonditionerade rummet var det svårt att föreställa sig värmen utanför, men vi klädde oss lätt och smorde in oss ordentligt med solkräm innan vi gav oss av. Vi valde att ta tåget från Venezia Mestre till Venezia S. Lucia, men när vi kom till stationen stod det CANCELLATO på alla avgångar. Strejk, tydligen. Fast efter att vi stått och kliat oss i huvudet en stund dök det faktiskt upp en avgång som tilldelats ett spår, så vi gick dit och ombord och köpte biljetter i Trenitalia-appen. Tåget avgick som utlovat och det var bara 13 minuter senare än det tåg vi skulle ha tagit om det inte varit för strejken, så det var en lättnad att det inte blev värre än så. Resan tog sen bara tio minuter och så klev vi ut i det gamla Venedig. Det var vackert med en gång!

Fast stopp och belägg, turister måste betala en särskild avgift för att besöka staden under vissa datum. Det gällde visserligen inte oss eftersom vi övernattar i Venedig (Mestre) och redan betalat turistskatt via boendet, men det behövde vi papper på och då var vi tvungna att stå i en lååångsam kö och sen fylla i ett jobbigt formulär på en dator och slutligen få med oss utskrifter att visa upp för kontrollanterna. Phew!

Vi hade sett ut ett pizzaställe vi ville äta på och rörde oss i den generella riktningen mot det, men stannade titt som tätt och tittade, fotade och shoppade.

Till slut hittade vi pizzastället (enbart takeaway, men mest veganintressant) och köpte med oss jättegod pizza! Mums! Sen letade vi rätt på en spektakulär bokhandel vi sett tipsas om och efter det vankades det galet god gelato.

Efter glassen fick Ava gå själv och shoppa mer, medan vi andra satte oss och vilade en stund. Sedan gick vi omkring lite till och satt även på en uteservering och drack kalla drycker. Jag har så många bilder, men nu får det räcka med en sista från strax innan vi tog tåget tillbaka:

Strejken höll fortfarande på, men även denna gång kom vi ändå iväg hyfsat snart.

Vi lämnade av barnen på hotellet och gick till jättestora Inter-Spar när hotellet för att fixa lite kvällsmat och frukost.

En riktigt fin dag och det var skönt att det var lite mulet. Det var varmt (27-28 grader kanske) och svettigt, men skönt att slippa bli helstekt. Vid ett par tillfällen kom några få regndroppar, men det var bara skönt.

I mmorgon bär våra vägar till Rom!

Lämna en kommentar

Venezia Mestre

I morse lämnade vi vackra Innsbruck och fick en fin tågresa mot Venedig med utsikt över berg mest hela tiden. Vi klev av på Venezia Mestre, stationen innan själva ön som är Venedigs city, och knatade ett fåtal minuter för att komma till hotellet. Fick checka in en halvtimme tidigt, skönt! Så vi laddade om lite på rummet och klurade på vad vi skulle göra.

Vi bestämde oss för att spara själva Venedig city till vår heldag imorgon och gav oss i stället ut på en planlös promenad i Mestre. Det var väldigt lugnt och icke-turistigt, gissningsvis en kontrast till hur det blir imorgon. Tittade i lite affärer, på lite byggnader med mera. Hittade en restaurang där vi åt middag och en Spar där vi provianterade lite.

På väg tillbaka till hotellet hittade vi en cache, min första i Italien och resans första nya land, kul!

Lämna en kommentar

Innsbruck och Nordkette

Vilken dag vi haft! Vi vaknade i våra små poddar på nattåget och bjöds på en enkel frukost. Vi kom fram 91 minuter sent (enligt infotavla), men det var nog bara tur eftersom vi då kunde checka in direkt på vårt hotell Pension Stoi.

Efter en kort omladdning på rummet (lyxigt med riktiga sängar, golvyta och badrum – även om duschkabinen och handfatet står ute i rummet, men jag antar att vi får vara nöjda med att det går att stänga om sig på toa i alla fall) gick vi mot och genom Gamla stan och oohade och aahade åt fina hus med blånande berg som fond. Det är såå fint här!

Målet för promenaden var Hungerburgbahn, första delen av Nordkettebahn. En bergbana som tog oss upp till Hungerburg via ett par hållplatser och mestadels genom en tunnel. Nästa del, Seegrubenbahn bjöd på desto mer utsikt, men det var inte fråga om några jättebekväma åkturer utan mer om att stå som packade sillar med en massa folk. Vi hade en bana kvar till toppen, men pausade en stund och åt på Seegrube-restaurangen.

Där hittade vi också gulliga får, en geocache, snö och nya solglasögon till Sander.

Sen åkte vi sista snutten upp, Hafelekarbahn upp på Hafelekartoppen som kallas Top of Innsbruck. Sista biten upp fick vi knata och där på toppen fanns ytterligare en geocache! Och gudomlig utsikt över Alperna och Innsbruck såklart. Vi var då 2 334 möh! Att jämföra med Kebnekaises 2 097 möh.

På tillbakavägen gick vi en sväng vid Seegrube igen och gick nu till en häftig utsiktsplattform längs en vindlande stig.

Väl nere igen kände vi direkt att det var varmare i staden än uppe på toppen! Vi strosade lite på stan och tittade i butiker innan vi slog oss ner på en restaurang och åt ramen (vi vuxna) och sushi (barnen).

Sen gick vi och provianterade till morgondagens tågresa och köpte kvällsmat på Dunkin’ Donuts igen, det fanns här också och även här med många veganska.

På hotellrummet har vi nu turats om att duscha, lyx, och ska strax krypa till kojs.

Lämna en kommentar