Hoppa till innehåll

Summering av läsning 2012

Jag har nyligen listat de bästa barn- och ungdomsböckerna jag läst 2012 på Barnboksprat och faktum är att de bästa ungdomsböckerna även är de bästa totalt: Jellicoe Road av Melina Marchetta och The Fault In Our Stars av John Green. Jag har läst väldigt många bra ungdomsböcker i år, faktum är att de sopar mattan med vuxenböckerna jag läst! Så här ser totala listan ut, om jag nu fått allt rätt:

26 vuxenböcker (varav 4 grafiska romaner)
24 ungdomsböcker
11 kapitelböcker (varav 3 egentligen är börja-läsa-böcker som jag kanske inte borde ha räknat…)
33 bilderböcker
6 småbarnsböcker
3 faktaböcker (+ några lagda på is som jag inte räknar in)
TOTALT: 103 böcker, varav 61 romaner (inklusive barnromaner)

Jag har därmed slagit läsrekord! Se antal lästa böcker 2001-2012:

Läsning 2001-2012

Det är förstås svårt att jämföra med tidigare år, då jag inte läste en massa barnböcker, men jag räknar i alla fall in ungdomsböcker och kapitelböcker och dessa gör att stapeln blir rekordhög. Det var lite oväntat, faktiskt. I perioder (som t.ex. nu på sistone) har jag knappt läst något alls. Men ett tag, när jag låg till sängs och mådde gravidpyton, läste jag väldigt mycket, för att det var det enda jag orkade göra.

När jag gick igenom alltihop nu såg jag att jag missat att blogga om två böcker på vuxenlistan. På barn- och ungdomslistan har jag tyvärr skippat att blogga om desto fler, men jag har skippat en del på grund av tidsbrist och/eller att kanske någon annan barnbokspratare skrivit om boken redan. Här är listan med årets vuxenböcker:

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken
Örfilen
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Grannen
24 minuter från T-Centralen
Persepolis
Tamara Drewe
Vila på gröna ängar
Eremitkräftorna
Barabbas
Sagan om den okända ön
Svinalängorna
The Help
Hetero i Hägersten
Persuasion
Döden på en blek häst
Tistelblomman
Italienska skor
Himmelsdalen
Sense and sensibility
14 år till salu
The Christmas Wish
The five people you meet in heaven
Vi i villa
Memento mori – minns att du ska dö
Vår man i Shanghai

Mest av alla dessa gillade jag nog The Help, eller Niceville, som den heter på svenska.

Svenska – engelska
Vuxenböcker: 19 – 7
Ungdomsböcker: 25 – 4
Kapitelböcker: 11 – 0

Papper – e
Vuxenböcker: 15 – 11
Ungdomsböcker: 9 – 15
Kapitelböcker: 10 – 1

Jag tror att jag har lånat 13 böcker på biblioteket, samtliga i e-format.

Jag har varit bra på att beta av hyllvärmare 2012. Några av vuxenböckerna har stått här hemma jääättelänge, men när jag låg nere för räkning passade jag på att beta av dem. Vi har blivit väldigt bra på att inte spara böcker, så jag gör mig numera av med i stort sett allt när jag läst klart. Det är en stor anledning till att jag föredrar e-böcker framför pappersböcker, då slipper jag det steget. Och det är såklart lättare att läsa i telefonen när jag är på språng eller – mer troligt, numera – ammar.

Jag har varit mindre bra på att fortsätta läsa nobelpristagare, det blev bara två (Lagerkvist och Saramago). Det har inte känts särskilt lockande, tyvärr. Men jag skulle ändå vilja sätta som mål att läsa åtminstone någon mer 2013.

Annat jag vill läsa: mer av John Green! Och så är jag nyfiken på debutanterna Janina Kastevik, Eva Ludvigsen och Annika Estassy-Loven, inte minst för att jag gått en liten skrivarkurs med dem och har lite kontakt med dem. Jag vill också läsa vidare i Jonas Gardells AIDS-serie. Med mera! Men jag tar det lite som det kommer.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *