Hoppa till innehåll

Bästa filmerna 2005

Ja, jag skäms för att jag inte får iväg det här inlägget förrän nu, men bättre sent än aldrig. Jag har gjort till tradition att försöka utse de bästa filmerna jag sett under året, men det var faktiskt lite svårt i år. Det blir nog att nämna ganska många…

Största filmhändelsen på bio måste vara Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit. Eftersom jag älskar Wallace & Gromit såg jag fram emot den jättemycket. Snygga leranimationer med fingeravtryck synliga på gubbarna – åh så mysigt! Jag blev inte besviken, den nya filmen följde den sanna W&G-andan och stämningen i biosalongen var på topp med många skratt.

The Machinist är en av årets obehagligaste filmupplevelser, mycket tack vare Christian Bales dramatiska nedbantning. Riktigt ruggig och bra film.

Medan vi är inne på ruggigheter så kan jag säga att årets bästa mysskräck med oväntade vändningar (en av mina favoritkategorier bland film!) måste sägas vara koreanska A Tale of Two Sisters. Förvisso lite för många billiga skrämselknep som gör att filmen inte får högsta betyg, men den är ändå riktigt bra mysskräck. En till i samma kategori som är värd att nämnas är The Skeleton Key. Först tyckte jag att det verkade bli en ganska ordinär filmupplevelse, blev ännu mer övertygad när jag hade förutsett de första vändningarna, men sen blev jag riktigt överraskad i alla fall, så där så det gick rysningar i hela kroppen. Mmmmysskräck! :)

För att bli lite mer lättsamma så måste japanska animen Tokyo Godfathers nämnas. Det här är lite annorlunda anime på så sätt att den inte är barnslig och gullig utan lite mer vuxen och med härligt fånig humor. Kul! Men den kanske allra roligaste filmen i år är nog zombiefilmsparodin Shaun of the Dead. Oj vad jag skrattade!

Vill man gråta i stället för att skratta kan jag rekommendera The Notebook som är härligt överdrivet dramatisk och sorglig. :)

Givetvis har vi sett ganska mycket äldre film, som Hitchcock och film noir. Bland film noir måste Scarlet Street nämnas, den är underbar mycket tack vare Edward G. Robinson i huvudrollen som den ovanligt mesige och hunsade protagonisten. Sunset Blvd är en riktig klassiker som faktiskt är väldigt bra. Gemensamt för dessa båda är att de på IMdB beskrivs som Drama/Film noir, så egentligen är de väl inte film noir i egentlig bemärkelse. Film noir är tufft, men där är det svårt att plocka ut favoriter eftersom det egentligen är grundkonceptet som är coolt… Nästan alla Hitchcock-filmer är jättebra, men som exempel kan jag nämna Strangers on a Train, Dial M for Murder och Rear Window.

Ytterligare en film jag vill nämna är Brokedown Palace med Claire Danes och Kate Beckinsale som de äventyrliga ungdomarna som blir grundlurade i Thailand och åker i fängelse där för knarksmuggling. Jag gillar Claire Danes och har försökt se mer film med henne. Den här har något särskilt.

Till sist, Fight Club såg jag förvisso inte första gången 2005, men eftersom den nu finns med i filmlistan och är inlagd 2005 då jag såg om den, förtjänar den att nämnas. Den är ruskigt bra, rentav bäst av alla jag nämner i detta inlägg.

Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *