Dålig kvinnosyn i Ally McBeal

Usch! Jag såg precis avsnitt 19 i säsong 2 av Ally McBeal, Let’s Dance. Det var så vidrigt!

Richard, John och Nelle försvarade en arbetsgivare som låtit kvinnor få veta att de inte längre var aktuella för delägarskap, med motivering att de blivit mödrar och därför arbetade färre timmar och prioriterade jobbet lägre. Åklagarsidan kallade in en feminist som sa att arbetsmiljön är diskriminerande mot kvinnor, för att man måste arbeta mycket för att lyckas. Diskrimineringen, menade hon, ligger i att kvinnor blir mödrar och lägger tid på familjen, inte män, och därför är arbetsklimatet skapat av män, för män.

Richard och John blev chockerade över att Nelle sa att alla kvinnor, däribland hon själv, inte vill bli mammor. I slutpläderingen sade Nelle att den egentliga diskrimineringen ligger i presumptionen att alla kvinnor vill skaffa familj och att de som inte vill det inte ska få fördelar för att de prioriterar karriären.

Jag tycker att diskrimineringen ligger i att kvinnor förväntas ta ansvaret för familjen medan männen satsar på karriären. Hur kan en feminist säga att familjebildande tar tid för kvinnor?!

Till råga på allt förstärktes manusskribenternas uppenbara syn på kvinnorollen genom att John förstod av Nelles agerande att hennes föräldrar skiljdes när hon var liten. Hur annars skulle en kvinna ha kunnat förlora önskan om familj och barn som finns djupt rotad i varje kvinna?

Usch!

Och givetvis förväntas Georgia förlåta Billy (sin man!) för att han kysst Ally. Och Billy försvarar sig såklart med att jättemånga män är otrogna och att han åtminstone inte hade sex, vilket han har haft tidigare utan att berätta det. Svin!

Suck!

Jag som brukar gilla Ally…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.