Les Misérables

För några år sedan såg jag musikalen Les Misérables i London. Att ta del av historien via Bille Augusts film blev såklart en väldigt annorlunda upplevelse och inte bara för att de inte ständigt brast ut i sång. I musikalen kändes det som att fokus låg på berättelsens kvinnor, medan de i filmen bara är bifigurer i Jean Valjeans liv. Éponine är inte ens med i filmen!

Jean Valjean (Liam Neeson) avtjänar ett nittonårigt straff för att ha stulit bröd. När han blir villkorligt frigiven beslutar han sig för att börja om som en rättfärdig människa och arbetar sig uppåt under falsk identitet, tills han blir borgmästare. Det förflutna hinner ifatt honom i form av Inspector Javert (Geoffrey Rush), som inte tror på att människor kan förändras. Samtidigt som Valjean måste fly Javert vårdar han en döende fattig kvinna (Uma Thurman) och lovar henne att ta hand om hennes dotter Cosette (först Mimi Newman, sen Claire Danes).

En bra historia, det är ju en riktig klassiker! Det är nästan så jag blir sugen på att läsa boken av Victor Hugo. Klart sevärd film! Man får se Reine Brynolfsson på ett hörn också… :)

FilminfoIMDB: Les Misérables
Regissör: Bille August
År: 1998
Omdöme (1-5): 4
Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *