MirrorMask

Nu när jag har en liten Neil Gaiman-period i och med mitt nyligen påbörjade gigantiska projekt att läsa Sandman passade det väldigt bra att se MirrorMask, vars manus alltså är skrivet av Gaiman. I sann gaimansk anda är filmen mysigt övernaturlig och kreativt fantasifull. Det handlar om 15-åriga Helena (!) som kuskar runt med sin cirkusfamilj. När hennes mamma hamnar på sjukhus hamnar Helena i en parallell värld där hon måste hitta den mytomspunna “spegelmasken” för att väcka den sovande goda drottningen och rädda världen från den onda drottningens mörker.

En god portion fantasi varvat med symbolik om tonårstiden gör filmen ganska trevlig, men samtidigt känns det som att jag skulle behövt vara i Helenas ålder eller yngre för att riktigt uppskatta den.

Jag gillar att flickan heter Helena och att de uttalar det så som jag ville att man skulle säga mitt namn under mitt USA-år, fast folk envisades med att säga Helejna…

FilminfoIMDB: MirrorMask
Regissör: Dave McKean
År: 2005
Omdöme (1-5): 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.