Hoppa till innehåll

La cité des enfants perdus

Svenska: De förlorade barnens stad

Att Jean-Pierre Jeunet gjort den härliga filmen om Amélie Poulain är skäl nog att bli nyfiken på fler av hans filmer, tycker jag. Har man dessutom sett lite bilder från den här snygga filmen borde saken vara biff: den ska ses!


Krank stjäl drömmar | Miette och One försöker rädda Ones “petit frère”

Den onde Krank har ett problem. Han saknar förmågan att drömma, vilket gör honom djupt olycklig och får honom att åldras i rasande takt. För att råda bot på detta kidnappar han små barn och stjäl deras drömmar. Men det blir inte så lätt som han tänkt sig, för eftersom han är så otäck drömmer barnen bara mardrömmar…

Vi får också följa den lilla flickan Miette som hjälper en märklig karl som kallas One att leta efter sin “petit frère” som blivit kidnappad av Krank och hans hejdukar.


Snygga miljöer!

Filmen är surrealistiskt fantasifull och fylld av små finurliga detaljer i snygga miljöer. I början har jag faktiskt riktigt svårt att hänga med, det blir ganska rörigt! Jag skulle egentligen vilja se om den för att vara mer uppmärksam.


Rökande siamesiska tvillingar – bara ett exempel på filmens skruvade karaktärer

Man hittar många lustiga figurer i filmen. Dominique Pinon, som tycks vara med i de flesta Jeunet-filmer, är härlig som de klonade “sönerna” till Krank. De onda siamesiska tvillingarna har en hel del lustigheter för sig, till exempel när de röker cigarrett. Oförglömlig är också hjärnan som bor i ett akvarium och klagar på ständig migrän.

Verkligen en mysig film!

FilminfoIMDB: La cité des enfants perdus
Regissör: Jean-Pierre Jeunet & Marc Caro
År: 1995
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. De förlorade barnens stad har just släppts på DVD med 5.1-ljud och svensk översättning (har tidigare bara funnits på VHS med svenska). Jag har själv skrivit lite om filmen på min sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *