Hoppa till innehåll

The Nightmare Before Christmas

När vi firade jul ville vi se en julfilm och The Nightmare Before Christmas är ett av de bästa val man kan göra. Det är en underbart snygg och fiffig dockfilm med härlig musik – jag har sett den förut och har inget emot att se den igen. Ändå älskar jag den inte helt förbehållslöst, för trots att den är underbar håller egentligen inte berättelsen mig i något järngrepp. Varje gång jag sett den har jag blivit en smula uttråkad mot slutet. Fast bara lite. Jag tycker om den ändå. Den känns väldigt Tim Burton, och det är ju han som har producerat den även om han inte står för regin.

Det handlar om högtider. Den uttråkade och livströtte Jack Skellington, the Pumpkin king of Halloweentown, hittar av en händelse Christmastown och blir förtjust. För tittaren är det härligt uppenbart hur han reagerar precis fel – han ska ta över julen och genomföra den på sitt eget vis, vilket såklart slutar i katastrof. Det enda Jack är bra på är ju att skrämmas, vilket inte riktigt passar på julen.

Underbart härlig, fast med något pyttelitet som fattas för att jag ska sitta klistrad. Att den är snygg och har bra musik räcker nästan ända fram till eufori.

FilminfoIMDB: The Nightmare Before Christmas
Regissör: Henry Selick
År: 1993
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *