Hoppa till innehåll

Castle Waiting – läs den!

I somras letade jag efter en bra serie att ge Jonas i födelsedagspresent. Då snubblade jag över Castle Waiting av Linda Medley och tilltalades genast av sagostilen, de snygga men enkla och charmiga teckningarna och inte minst den stiliga boken:

Nu har jag äntligen läst den och konstaterat att den är så mycket mer än en snygg yta. Castle Waiting är underbar! Om jag får rekommendera tre serier väljer jag Neil Gailmans Sandman, Adrian Tomines Optic Nerve och denna. Castle Waiting platsar definitivt bland de bästa.

Handlingen kretsar kring de olika invånarna i slottet Castle Waiting och mestadels går det ut på att de turas om att berätta om sina liv och äventyr. En stor del av denna första (och enda hittills utgivna) samlingsvolym ägnas åt medlemmarna i en ytterst speciell nunneorden för skäggprydda kvinnor. Överhuvudtaget är det många kvinnor med i berättelsen, kvinnor som faktiskt gör saker och jag antar att det är därför Castle Waiting kallas feministisk. Det kanske inte låter så stort, men försök hitta berättelser som uppfyller The Mo Movie Measure så får du se hur lätt det är. Okej, den gäller egentligen filmer, men passar ganska bra för serier också.

Jag tycker verkligen om de mysiga berättelserna, fantasifulla figurerna och charmiga bilderna och vill absolut läsa fortsättningen. Vad man möjligtvis skulle kunna kritisera är att stilen ändras något – i början är det nästan sanslöst fyndigt med oändligt många sagoreferenser, men det mattas av senare – fast det är ingenting som stör mig.

Läs Castle Waiting! Den finns till exempel hos Adlibris och Bokus. Köp!

2 kommentarer

  1. Emanuel A. Emanuel A.

    Instämmer helt och fullt. Castle Waiting är fantastisk. Det är min favoritserie någonsin, möjligtvis på delad förstaplats med Tove Janssons muminserier. Det gör mig lite ledsen att den inte får mer uppmärksamhet. Den är genomsympatisk, smart, vältecknad och med levande karaktärer. Väntar nu otåligt på att vol. 2 skall komma (någon gång 2008)… Jag vill kunna frossa i onödiga fakta, intervjuer och annat jox om Castle Waiting, men internet verkar nästan länsat. Så tack för att du visade att det finns fler som gillar Linda Medley.

  2. Charlotte K. Charlotte K.

    Jag blir så glad när jag läser att en fortsättning av Castle Waiting är planerad! Jag är nämligen nastan klar med bok 1 och vill bara kunna fortsätta läsa!

    Här har vi en tecknad serie som är lekfull, mänsklig, genomtänkt och faktiskt ganska djuplodande, men även mycket vackert tecknad. Berättelsen om de skäggprydda kvinnorna och nunnorna är helt underbar – och en så'n där historia som länge väntat på att bli berättad: det kan jag som kvinna med skägg vittna om!

    Nog finns det fog för att kalla Castle Waiting feministisk, inte minst då den just ifrågasätter genusnormen. Själva HETERO-normen kunde däremot gärna luckras upp lite mer; men vi får se vad som händer i uppföljaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *