Linas kvällsbok

En ungdomsfilm baserad på boken av Emma Hamberg. Jag har bläddrat i boken – den ser mysig ut och innehåller många hambergska illustrationer. Jag kan tänka mig att den är mycket bättre än filmen, som mest känns kliché. Det är verkligen igenkänningsfilm, såtillvida att man redan sett allt detta 1000 gånger tidigare. Det är oändligt förutsägbart – men jag kan tänka mig att man som ung uppskattar att se en sån här film som sätter fingret på precis alla klassiska tonårsscenarier, åtminstone om man ser den innan man har sett allt annat som också gör det…

Det handlar om femtonåriga Lina som umgås med tuffa tjejer och blir kär i en töntig sjua, men tvingar sig själv att bli ihop med den coola Danne, som går i gymnasiet, eftersom det helt enkelt är för töntigt att vara ihop med någon i sjuan. Danne kräver givetvis sex, trots att Lina egentligen inte känner sig redo.

Jag kan inte låta bli att irritera mig på att Lina umgås med så elaka vänner som hon gör och på att hon faktiskt accepterar att vara tillsammans med Danne som bara har sex och snus i huvudet, trots att hon verkligen inte har något utbyte av honom. Men det är förstås det hela filmen handlar om, att förstå vad man själv vill göra och lära sig att våga göra det också.

Jag är glad att jag inte är tonåring längre…

FilminfoIMDB: Linas kvällsbok
Regissör: Hella Joof
År: 2007
Omdöme (1-5): 3

En reaktion på “Linas kvällsbok”

  1. Jag har läst böckerna, båda två till och med. Jag tycker att de är oemotståndliga, kunde inte släppa dem när jag väl börjat, även om jag satt och vred mig av obehag mellan varven och precis som du kände mig oändligt tacksam över att jag aldrig behöver vara tonåring igen. Mycket av det jag gillar med böckerna är just Emma Hambergs illustrationer, och hennes sätt att berätta och sympatisera med sina personer. Jag tycker att hon skriver om tonåringarna på ett både respektfullt och äkta sätt. Dock minns jag inte alls Carros kompisar som speciellt elaka i böckerna, kanske är det något som man har fått lite om bakfoten vid filmatiseringen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *