Hoppa till innehåll

Jul i Oskarshamn

Jul i Oskarshamn - collage
Lite bilder – klicka
för att bläddra
bland dem på flickr.

Nu är vi hemma igen efter en mysig jul i Oskarshamn – min första jul där! Vi åkte tidigt den 23:e och tillbringade kvällen med att laga vårt bidrag till julmaten tillsammans med Emma medan svärföräldrarna var på kalas. På julafton anslöt Jonas farmor och farbror och vi åt julmat och delade ut klappar och hade det lugnt och skönt.

För oss veg-människor bestod julmaten av:

  • Julbollar (kikärter, cashewnötter)
  • Hummus
  • Julhummus (med lingon!)
  • Polenta med russin, valnötter och soltorkade tomater
  • Jansson med oliver i stället för ansjovis
  • Brysselkål
  • Kroppkakor med kantarellfyllning (dock med lite ägg i)
  • Linspastej
  • Vörtbröd
  • Minisojakorv (dock ej veganska)
  • Snittar med tångkaviar och avokadoröra
  • Vitkålssallad
  • Rödbetssallad
  • Gurka
  • Valnöt- och cashewnötmix
  • Julöl
  • Enbärsdricka
  • OP

Mycket mumsigt! Dessutom gjorde vi egen risgrynsgröt på rismjölk, fast den blev mycket bättre när vi gjorde den här hemma på prov… typiskt! Nåja, det gick ju inte precis någon nöd på oss ändå!

På juldagen var det traditionsenlig fest hos Tomas och Karolina. Det var skoj och det kom dit en hel del bekant folk! Vi var väldigt trötta dagen efter när vi gick på Jonas farmors 80-årskalas med hela tjocka släkten. Jag har lite jobb kvar när det gäller att lära mig släktförhållandena i min nya ingifta släkt… Vi satt hur som helst med Jonas kusin Daniel och hans Anna och pratade mest med dem. De bor i Göteborg och jag har hört talas om dem förr, så det var kul att träffa dem på riktigt.

På annandagen åkte vi hem igen, så det var i vanlig ordning en ganska snabb julledighet. Nu är det exjobb som gäller igen, även om det hittills blivit mest pill med annat. Vi har ju en bröllopsresa att förbereda också! Och så ska vi såklart fira nyår på måndag!

3 kommentarer

  1. Flera saker på den där listan blir jag sugen på att prova även utan att vara vegetarian. Speciellt kroppkakorna och Jansson låter intressanta.

  2. Ika Ika

    Julbollarna låter spännande – du råkar inte ha ett recept att del med dig av? Linspastejen gör mig också nyfiken, jag försökte en gång göra smörgåspålägg av röda linser men blev inte förtjust… Tror dock att man skulle kunna göra det på bättre sätt, även om jag själv inte har lärt mig hur.

  3. Julbollarna var ganska improviserade eftersom vi planerade för tofubollar men tofun var slut… men jag tror att detta stämmer hyfsat med vad det blev:

    » Julbollar av kikärter och cashewnötter

    Linspastejen blev ärligt talat sådär… jag tyckte det fattades något. Emmas hummus var mycket bättre än vår linspastej, men här är receptet ändå:

    Linspastej
    1 dl gröna linser
    grönsaksbuljong
    1 dl sötmandel
    1 liten gul lök, hackad
    3 msk olja
    ½ dl vatten
    1 tsk curry
    1 tsk timjan

    Koka linserna mjuka, mixa ihop dem med övriga ingredienser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *