Hoppa till innehåll

12 Angry Men

Vi följer en jury med 12 män som ska besluta om en ung mordanklagad mans öde. Hur säker ska man vara på sin sak för att med gott samvete skicka en person i döden? Och hur ska man egentligen tolka att brottslingen ska ha bevisats skyldig “beyond a reasonable doubt”? Meningarna går isär bland dessa 12 män och filmen bjuder på fantastiska karaktärsporträtt som verkligen får mig att tycka saker om dessa män.

Det första juryn gör är att rösta preliminärt för att se var de står. 11 av 12 röstar “skyldig” och det blir upp till den tolfte att övertyga de andra om att inte förhasta sig i denna viktiga fråga.

Visst är alltihop ganska förutsägbart, men filmen innehåller som sagt fantastiska karaktärsporträtt och det är de som bär upp hela filmen och gör den väldigt, väldigt bra. Till exempel lyckas Lee J. Cobb förfärande bra med att vara enerverande. En riktig klassiker som IMDbs användare tycker är en av världens 250 bästa filmer.

FilminfoIMDB: 12 Angry Men
Regissör: Sidney Lumet
År: 1957
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *