Hoppa till innehåll

Slutrapport (?) Svorak, ny chans för QWERTY

Jag har använt tangentbordslayouten Svorak (men på QWERTY-tangentbord) i över ett år nu. Det blev visst inte så många rapporter här (#1 och #2), men jag kan tala om nu i stället att jag trivts utomordentligt bra med det. Jag har haft bra fingersättning och bra hastighet (bättre, till och med? Vet inte…). Det enda jag fortfarande tragglar med är när jag måste skriva med en hand. då hittar jag inte särskilt bra. Det kan också vara lite bökigt när jag måste använda någon annans tangentbord, för jag har helt glömt bort QWERTY. Jag tycker absolut att Svorak är bättre och skulle gärna se det som standard. men jag tänkte ändå ge QWERTY en ny chans. Att jag lärde mig vettig fingersättning var trots allt det bästa med bytet och nu när jag nollställt mig på QWERTY borde jag ju kunna lära mig det rätt från början. Följaktligen sitter jag nu och tragglar fram bokstäver oändligt långsamt. Jag får inte titta på tangenterna. utan bara på min lapp med tangentplaceringen som jag har framför mig. Får väl se hur det går… känns lite trist att överge nåt så bra, men samtidigt vore det kul att se om det går + faktiskt skönt att vara lite mainstream för en gångs skull.

Om jag inte passar mig nu kan jag råka skriva att jag heter Jdpdla Ydoot.

9 kommentarer

 1. Hanna-Stina Hanna-Stina

  Du kan ju alltid byta namn. ;) Själv har jag tack vare någon slags skrivmaskinskurs i nian bra fingersättning för allt utom siffrorna. :) Fast siffror skriver jag ändå helst med siffertangentordet – lärde mig det ganska bra när jag sommarjobbade i kassan på Obs!.

 2. Hanna-Stina Hanna-Stina

  Öh… glömde ju att tillägga att jag har en amerikansk dator, men har ställt om till svenskt tangentbord, så för många tecken kan man inte ens tjuvkika. :)

 3. Haha – jag blev också en jävel på siffertangenterna tack vare ett sommarjobb! Jag var ekonomiassistent och registrerade inbetalningar och sånt.

  Skolans skrivmaskinskurs gjorde inget för mig eftersom jag redan lärt mig fel… skrev ju fort så, så varför krångla, tyckte jag då.

 4. Även jag hade maskinskrivning i skolan, jag kan stoltsera med mitt alfabetsrekord på 4,05 sekunder – på en mekanisk skrivmaskin :)
  Fast hur ofta skriver man alfabetet å andra sidan?

  Hoppas du lär dig qwerty i ett litet nafs.

 5. Julia Julia

  Jag har aldrig gått någon maskinskrivningskurs, vi hade inte sånt på de skolor jag gick. Jag har inte rätt fingersättning men tycker att det funkar bra ändå, jag använder iaf alla fingrarna, men inte lika mycket.

 6. Rickard Rickard

  Aha, då tror jag att jag ligger ganska så bra till..utgångsläget är iaf korrekt…får ta och måla tangenterna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *