Hoppa till innehåll

Ava, puréerna och gröten

På sin fyramånadersdag fick Ava för första gången äta mosad potatis. Ögonblicket är förevigat med videokameran. Det gick ganska bra faktiskt (tills hon blev arg…), men sedan dess har vi hittat mat som är mer populärt. Färdigköpt katrinplommonpuré till exempel, det är mums!

Ava äter banangröt
Ava äter banangröt

Banangröt slinker också ner, det får hon numera som kvällsmat och det verkar som att hon blir ganska mätt på det trots att hon inte får i sig så många skedar. Någon gång har hon hållit sig i 9 timmar på det! Idag testade vi hemmagjord morotspuré som verkade gillas. Däremot var den köpta broccolipurén som testades härom dagen inte så populär. Det känns roligare med hemmagjort, broccolipurén var verkligen bara grönt slem… Min morotspuré blev i och för sig också väldigt såsig när jag väl var klar med den. Först mosade jag med gaffel och det gick ju inget vidare. Pressade sen i vitlökspress, men det var fortfarande för stora bitar. Mixern kastade såklart upp allt längs kanterna utan att göra något med det, tills jag tillsatte löjligt mycket vätska. Då blev det väldigt fint mixat, som en slät soppa eller sås ungefär. Men det är ju i alla fall lättätet så!

Morotspuré är mums (och väldigt gult...)!
En portion morotspuré sätter sina spår

Jag kan för övrigt upplysa om att katrinplommonpuré är väldigt brunt och att morotspuré är väldigt gult… och att vita kläder numera är en dålig idé. Potatiskräks är mycket tråkigare att få på tröjan än vanliga mjölkspyor. Kan inte påstå att jag ser fram emot morotsvarianten…

Ett problem är att vi inte har någon riktigt bra haklapp. Bäbishaklapparna som passar så bra vid flaskmatning känns löjligt små vid skedmatning, men de större vi har sitter inte åt tillräckligt runt halsen utan lämnar en rejäl glipa.

Annars är väl den största utmaningen att faktiskt få in något i munnen på Ava. Det där med att gapa och dra mat av skeden kräver viss övning… i bästa fall sätter hon läpparna mot skeden och suger i sig maten!

Ätandet just nu ser ut ungefär så här:

Morgon: Amning
Kl 10: Välling av ersättning + morotsgrötpulver
Dag: Amning + smakportion av någon puré
Kl 17: Välling igen
Kl 20: Banangröt
Kväll & natt: Amning
+ katrinplommonpuré när det passar (behövs för magen…)

Det är ofta väldigt svårt att veta när hon är hungrig och inte. Vi tenderar att tro att hon är hungrig så fort hon klagar, men det kan lika gärna vara att hon vill bli av med sina strumpor eller något annat otippat. Det blir en hel del uthälld välling och ibland är vi så osynkade att jag knappt har någon mjölk när det passar att amma, medan jag blir sprängfylld och måste mjölka ut själv när hon inte är det minsta intresserad… Men vissa dagar går allt jättebra och det känns såå lyxigt. Förresten har det blivit svårare att få henne att vilja amma när jag sitter upp, det funkar i princip bara på natten numera… vi måste lägga oss i sängen, vilket ofta medför att vi somnar båda två och jag inte får någonting gjort…

Det är mycket fokus på Avas ätande om dagarna!

2 kommentarer

  1. Du känner väl till Första mosboken? Kolla länken annars!

    Jag känner igen Jonas blick i Avas ögon på den där bilden, vet inte varför. Kul att se iaf!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *