Hoppa till innehåll

Glasögonen från Favoptic har kommit!

I måndags beställde jag glasögonen från Favoptic och postade tillbaka provbågarna, med mina pupiller markerade på bågen jag valde, enligt instruktionerna. I tisdags fick jag en bekräftelse på att provbågarna tagits emot och idag, fredag, fick jag mina färdiga glasögon! Snabbt och smidigt, helt i min smak!

Paketet innehöll inte bara glasögonen, utan även ett glasögonfodral, en putsduk och ett verktyg för att dra åt skruvar på glasögonen:

De nya glasögonen

Nu har jag fri returrätt i 14 dagar. Men det känns nästan som ett hån, eftersom jag för att få returnera glasögonen måste låta Favoptic-sigillet sitta kvar:

De nya glasögonen

Vem vill se ut så i 14 dagar? Det stör jättemycket och underlättar inte precis att känna efter hur man trivs. Och gissa vem som tycker det är jättekul att rycka i allt som dinglar? Det börjar på A och slutar på va. :) Men jag håller på som bäst och anstränger mig för att prova dem så länge jag bara kan stå ut innan jag klipper. När jag var ute på promenad hittade jag en lösning som nästan gjorde det bekvämt att bära glasögonen:

De nya glasögonen

Ja, jag är en sån person som kan gå ute så här utan att skämmas. Nästan, i alla fall…

Jag känner att jag vill prova ordentligt, för jag är inte 100% säker på att styrkorna blev perfekta. Tycker jag blir lite snurrig och får ont i huvudet. Särskilt om jag vrider på huvudet. Och bilden blir skev om jag tittar längst ut i kanten. Men jag vet ju att man alltid känner sig vimmelkantig i nya glasögon, så jag vill ge det lite tid… frågan är bara hur länge jag står ut med den enormt irriterande, dinglande prylen! Jag har tryckt fast etiketten mellan näsan och glasögonen, så att den åtminstone inte dinglar, men det är ju inte bekvämt precis. Den syns hela tiden och ramlar ner så fort jag böjer mig. Kunde de inte ha satt på ett klistermärke eller nåt i stället?!

Känns inte som någon idé att justera bågen så att den sitter perfekt, eftersom man är så fruktansvärt distraherad av sigillet. För övrigt skriver Favoptic att det är enkelt att själv bocka till bågarna så att de sitter bra. Jag håller inte med! Det är svårt både att böja och att veta hur man ska böja för att det ska bli bra. För att inte tala om läskigt!

Menmen… jag hoppas verkligen att jag vänjer mig så att det känns bra, för i så fall har det här glasögonköpet gått fantastiskt smidigt!

5 kommentarer

 1. Martin Martin

  Jag har också nya glasögon från Favoptic införskaffade för några månader sedan, undrar t.o.m. om det inte är samma modell! :-) Hade ont i huvet i några veckor men det gick över, som vanligt.

 2. Hej! Jag blev tipsad om din blogg om våra brillor från Favoptic. Tycker din lösning med sigillet i pappan var kul. Vi införde de där sigillen för ett par år sedan – vi hade en del “okynnesbeställningar”.
  Men du har helt rätt i att vissa kunder behöver testa sina nya brillor ordentligt genom att verkligen använda dem hela tiden i ett par dagar. I praktiken har vi tagit bort kravet på att sigillet skall vara kvar när det gäller progressiva glas – och jag ser att du har ovanligt starka glas och högbrytande så när vi inför de nya rutinerna någon gång under november så kommer vi att även göra undantag för de som har speciellt starka styrkor och högbrytande.

 3. Maddie Maddie

  Ah! Jag har precis samma problem! Alltså med den förbannat ofina lappen och att styrkan känns jättekonstig. Tror vi har samma bågar tillochmed! Har brutus-ont i huvudet och måste “ställa in” skärpan med ögonen hela tiden…känns inte riktigt rätt?! Hur gjorde du? Behöll du dina?

 4. Helena Helena

  Ja, jag behöll mina och det känns mycket bättre nu (ska blogga om det, har bara inte hunnit än…). Det är tydligen normalt att vara vimmelkantig i ett par veckor… men om det känns riktigt illa kan du ju göra en ny synundersökning hos en annan optiker innan ångertiden gått ut! Jag gjorde inte det, men jag frågade faktiskt en annan optiker om hon tyckte det lät normalt att bli så vimmelkantig och det tyckte hon.

 5. Ika Ika

  Minns att du skrivit om fenomenet nya glasögon och gick in och sökte upp texten… Är inne på fjärde dagen med mina och undrar mest hela tiden om världen ska vara så här konstig, eller om det kommer att gå över. Tänkte att nästa gång jag skaffar glasögon måste det vara lättare, eftersom jag vet hur det är “normalt” att känna med nya glasögon – men tydligen ropade jag hej lite för tidigt. :) Nu är jag ju total nybörjare, och har inte riktigt koll på vad jag ska vänta mig. Skev bild i kanterna, vimmelkantighet (fast jag har kommit så långt i omskolningen av ögon och syncentrum att jag faktiskt blir vimmelkantig när jag tar av glasögonen också), perspektivförskjutningar, sneda hörn och diverse annat. Dessutom tycker jag att det stundvis är så utmattande att dels vara inne i den här omställningen av synsinnet, dels behöva ta in alla nya detaljintryck som jag tidigare missat på grund av dålig syn. Alla dessa strukturer vart man än vänder sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *