Hoppa till innehåll

Vår lilla ettåring

Tänk att vi har en ettåring här hemma! Nu är ju Ava stora damen!

Hon har gradvis blivit bättre och bättre på att resa sig och nu reser hon sig mot vad som helst. Hon tar sig runt riktigt bra genom att hålla i möbler och väggar. När hon går och håller i oss räcker det att vi håller i ena handen. Hon kan även stå själv någon sekund och jag tror hon skulle kunna mer om hon bara vågade försöka. Ålandet och rullandet är helt borta, men hon kryper en hel del och kommer upp i ganska bra hastighet.

Hon har blivit väldigt mycket bättre på att äta själv. Ett stort genombrott är att hon faktiskt kan ha en tallrik stående framför sig utan att direkt slänga iväg den. Hon brukar få sitta och veva med en sked, medan jag matar henne med en annan. Hon kan göra rörelserna för att ta upp mat på skeden, föra den till munnen och stoppa in maten, men det är inte så lätt att få allt att klaffa på samma gång… men äter hon med händerna går det bra, förstås.

Hon har blivit väldigt bra på att dricka själv, ur nappflaska eller mugg med pip. Hon kan dricka ur vanligt glas, men har inte fått prova själv ännu, för jag tror att hon kommer att skaka ut all dricka…

Det går även att ge henne en skalad banan och låta henne äta själv. Hon stoppar fortfarande för mycket i munnen på en gång, men kan numera oftast hantera det…

Det är fortfarande roligt att sprätta ut en massa mat på golvet och det är det nog ett bra tag till…

Favoritmat: majs, spaghetti, nudlar, moghrabiah, broccoli, spenat m.m. Men det mesta går ner om hon har något kul att pyssla med medan hon äter.

Hon säger en massa saker som låter som ord, men det känns inte som att hon riktigt menar dem som ord ännu. Mamma, pappa och bajs, till exempel… allt som är viktigt! :) Hon säger “pa” när hon pekar på lampan och “ta” när vi leker den oändligt populära leken “ge och ta emot” och jag säger “varsågod” och “tack”.

Musik är roligt! Hon stuffar och diggar när hon hör någonting bra och hon kan göra rörelserna till Imse vimse spindel (eller ja, man kan se att det hon gör härrör från dem i alla fall, men hennes timing och finess lämnar väl lite att önska…).

Hon har länge gillat att plocka ur saker ur lådor och byttor. Nu har hon börjat plocka i saker också! Nyss plockade hon ut en massa pennor ur min låda här intill och hade först ut dem på golvet, för att sedan lägga i dem i en liten kartong som hon har haft ner på golvet från mitt skrivbord….

Favoritleksaker: badankorna, min mobil och Noaks ark med ljudeffekter som hon fick i ettårspresent.

Vi har gått och blivit såna där rutinmänniskor, för att det är enklast så. Tiderna är liiite svävande, men det blir bäst om vi försöker hålla dem ganska bra. Ava vaknar ca kl. 7 på morgonen och får frukost (gröt på sistone, annars välling) när vi har kommit upp och gjort oss i ordning. Kl. 11 är det lunch och någon gång mellan frukost och lunch blir det (oftast) ett mellanmål. Kl. 12 går vi ut på promenad och hon somnar nästan genast, varpå jag skyndar in för att få pyssla själv ett tag. Hon sover ofta till kl. 14 och då blir det lite mellanmål. Middag kl. 16, kvällsvälling 18-19 och därefter tandborstning, sagoläsande och nattning. Har vi tur somnar hon skapligt lätt och sover tills morgonen, men ibland blir det inte riktigt så enkelt.

Nu är klockan 16, så vi ska gå och äta.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *