Hoppa till innehåll

Ava 13 månader

Idag fyller Ava 13 månader! Det blir väl inget storfirande precis, eftersom jag är en tråkig och sjuk mamma som mest längtar efter att få sova… men en sedvanlig feature-summering kanske jag kan få till i alla fall:

Hon går ganska bra nu. Ibland knatar hon runt en god stund för att sedan sätta sig kontrollerat, andra gånger vinglar hon och sätter sig på rumpan efter bara några steg, det är olika. Hennes främsta transportsätt är fortfarande att krypa, gå är mer en festlig grej man gör ibland för att det är himla kul. Vi försöker att träna henne en del ute också, men det är förstås mycket svårare att gå med skor på fötterna.

Hon har lärt sig några djurläten.

Morgon- och kvällsvällingen var lite äventyrlig ett tag. Nu har vi insett att det är under Avas värdighet att bli matad och att kall välling är godare än varm. Nu får hon en liten nappflaska, för att den är lättare att dricka själv ur än den stora, absolut proppfull med kall välling och dricker själv eller nästan själv – ibland tröttnar hon på att dricka själv och accepterar att vi håller flaskan trots allt. Kompletterar även med t.ex. macka och/eller MiniFras om hon vill.

Annars är väl egentligen det mesta som när hon fyllde 1 år, fast lite, lite bättre. Hon kan till exempel äta med sked. Ibland. Men det är ju härligare att gegga med händerna. Fast det är klart, för geggigt får det inte vara. Puréad mat är jättetråkigt, även gröt och allt sånt som har den konsistensen. Soppa går däremot jättebra. Men för det mesta äter hon munsbitar av allt, oftast samma mat som vi äter fast möjligtvis med mer fett och mindre salt.

Just nu sitter hon till exempel och äter nudlar med sojastrimlor, wokgrönsaker, ärtor och kikärtor. Hällde lite extra flytande margarin på hennes och örtsaltade mitt. Och ja, jag sitter och skriver på laptopen (med vår nya uppkoppling, äntligen!) medan hon äter, vilket kanske är en smula oartigt…

När hon ätit klart är det sovdags och jag hoppas på att hon sover länge så jag får göra det också.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *