Bloggrosor

Foto: www.fotoakuten.se
För sisådär en evighet sedan fick jag en bloggros från Lisa. När man har fått den ska man svara på några frågor och skicka minst fem rosor till andra bloggare.

Varför började du blogga?
Varför jag började är kanske inte lika intressant som varför jag fortsatte. Det första inlägget skrevs på någon community som jag inte minns vad den hette. Några inlägg senare flyttade jag över dem till en egenhändigt kodad blogg, eller nätdagbok som det hette på den tiden, själv och det var väl då det började på riktigt. Innan dess var det nog mer ”kul grej, jag vill också prova”. Sen blev det viktigt.

Det handlar främst om två olika saker. Den ena är mitt omfattande dokumenteringsbehov. Dagbok, brev, fotografier… jag dokumenterar för att inte tappa bort alla minnen. Jag glömmer så lätt och bloggen är ett viktigt stöd för minnet.

Den andra är att bloggen är en del av mitt sociala liv på nätet. Och mitt sociala liv på nätet, ja det har blivit en allt större del av mitt sociala liv över huvud taget. Jag har ju familjen förstås och vi har inte ont om folk att umgås med i egenskap av familj (därmed inte sagt att det händer jätteofta, man har ju ändå viss tidsbrist…), men däremot har jag ont om självklara vänner att umgås med i egenskap av endast mig själv. De som har funnits finns kvar i periferin, lite för långt bort för att det ska bli så mycket av det och för att det ska fortsätta kännas så där enkelt och självklart.

Och jo, jag var en sån där som skrev en massa brev förr i tiden också (precis som Lisa) och bloggande är liksom fortsättningen på det. Jag gillar att skriva.

Vilka bloggar följer du?
Generellt kan jag säga att när det gäller personliga bloggar föredrar jag att läsa bloggare jag har lite kontakt med, om så bara via kommentarsfältet. Och det ska vara ömsesidigt. Jag ledsnar jättefort om det bara är jag som kommenterar hos dem hela tiden. Därför läser jag hellre lite mindre bloggar än de där stora jättepopulära där man bara blir en i mängden av alla fans. Ett bra exempel är t.ex. Lisa som jag fick bloggrosen av.

De som är närmast hjärtat finns här i sidospalten under rubriken ”BLOGGAR ♥” (med reservation för framtida ändringar). I Google Readern finns ett flertal ytterligare som jag inte har en lika personlig koppling till. Jag har haft vääldigt många i Readern tidigare men gör mitt bästa för att rensa. Jag har en tendens att samla på mig t.ex. fina receptbloggar eller barnklädessömmerskebloggar som genererar alldeles för många inlägg att tröska igenom.

Några av bloggarna i Barnboksprats blogglista håller jag extra koll på också. Dvs bloggar inom specialintresset barnlitteratur, t.ex. Bokunge, BLÄDDRA! BLÄDDRA!, Grannfrun, Boktjuven, Den lilla bokhyllan m.fl. Och det finns väl ytterligare ett par sådana ämnesbloggar jag läser. Vegokoll till exempel.

Favoritfilm?
Jag tycker om filmer med en bra och oväntad twist, vars plott håller för skärskådning. Jag tycker också om filmer som får mig att tänka och känna – även om jag inte nödvändigtvis gillar alla filmer som ger fukt i ögat, för en del sådana känns mest fyllda av billiga gråtknep. Jag tycker också om filmer som roar mig, men för mig är det sällan mainstreamkomedierna utan lite mer lågmälda och finurliga filmer. Dock lär du aldrig höra mig skratta högt åt en film (det har hänt, men det är inte vanligt). Nagelbitande spänningsfilmer gillar jag förstås också, men även där krävs en story som håller och överraskar för att jag verkligen ska gilla den. Sammanfattningsvis: jag gillar filmer som berättar bra berättelser. Och det ska finnas bra karaktärer, som jag på ett eller annat sätt bryr mig om.

Vilka länder drömmer du om att besöka?
Det finns olika nivåer för svaret på den här frågan, baserat på realism. Det är klart att jag drömmer om att besöka väldigt exotiska och häftiga ställen, men faktum är att jag just nu mest drömmer om att komma utomlands överhuvudtaget eftersom det inte skett sedan bröllopsresan till Tobago 2008. Något så banalt som en slumpmässig restcharter till ett turistexploaterat sol- och badställe skulle faktiskt vara underbart, trots mina egentliga ambitioner att semestra med lite mer kvalitativa upplevelser. Jag vill väldigt gärna åka till Italien också. Och Berlin. Och England/London. Och USA såklart. Och det där veganpensionatet i Österrike

Minst fem bloggrosor går till:
Lucia på Humble & Bug för att det är så himla trevligt att någon i min jobbvärld också driver en blogg som jag tycker om att läsa. Vi träffas inte så ofta, ändå känner jag henne nästan och det tack vare bloggandet. Kul!
Miriam på Mera Miriam för att vi har följt varandra ända sedan då det hette ”nätdagbok” och inte blogg. Vi har aldrig träffats, men jag har sett hennes barn växa upp via foton och blogginlägg. Det är häftigt.
Tess på Hell & Glory för att hon har en trevlig blogg och för att jag blev så glad när hon efter en paus började skriva igen.
Lisa på Onekligen – precis en sån där stor och cool blogg som jag skrev för några rader sedan att jag inte läser, men jag gillar den ändå. Jag gillar det mesta Lisa gör, faktiskt. Och så är hon en trevlig prick också, för jag har ju faktiskt träffat henne på riktigt och skulle inte ha något emot att göra det igen.
Ika på Ikas ord 2.0 för att vi haft kontakt väldigt länge. Först via pappersbrev och sedan via våra bloggar och liknande. Och för att hon tycker intressanta saker om böcker med mera, förstås.

Relaterade inlägg:

2 reaktioner på ”Bloggrosor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *