Hoppa till innehåll

Intryck av CEWE/Printlife fotobok

Nu har jag äntligen (ä-n-t-l-i-g-e-n-!) gjort färdigt min fotobok och skickat iväg beställningen. Här är mina intryck av programvaran Printlife. Jag har alltså inte sett den färdiga boken ännu, så kvaliteten på den får jag återkomma om senare!

Fotobok i CEWEs Printlife

+ Generellt trevligt program att arbeta i.
+ Programmet ger goda möjligheter både för den som vill bli hjälpt så mycket som möjligt och den som vill detaljstyra.
+ Bra mallar. Jag vill kunna utnyttja HELA sidan och det finns många mallar som gör det.
+ Bra möjlighet att lägga in egna mallar.
+ Enkelt att utgå från en mall och göra ändringar för bara den aktuella sidan. Eller modifiera den och spara som ny mall.
+ Smidigt att dra och släppa från valfritt program till bildrutan.
+ Kul funktion för att automatiskt byta till nästa layoutförslag. Superbra att det funkar både för enskild sida och helt uppslag.
+ Går att ange exakt storlek och position för bilder (men kunde ha varit smidigare, se nedan).
+ Går att lägga in valfria fonter.
+ Det går att vända texten på ryggen så att den står åt rätt håll (men default är “fel”, har ni tänkt på att detta är olika i olika länder?).
+ Man kan välja bort labbets automatiska fotokorrigering. Jag litar inte på sånt.
+ Intressant att man kan lägga in bilder direkt från Flickr. Det gjorde dock inte jag.
+ Slutpriset (dock minus expeditionsavgiften) står tydligt angivet direkt i programmet och man ser direkt hur det påverkas om man ändrar sidantalet.
+ Fotopapper. Ska bli intressant att se om bildkvaliteten blir bättre den här gången. (Ok, det hade inte med programvaran att göra, men ändå…)

– Besvärligt att man inte kan visa alla mallar, man MÅSTE välja hur många bilder layouten ska innehålla.
– Mallvisaren växlar till fel mallurval hela tiden! När jag drar in en mall med två bilder till en sida vill jag att tvåbildsmallarna ska ligga kvar, men i stället växlar mallvisaren till trebildsmallarna! Ofta vill jag testa några olika mallar, så det blir ett fasligt klickande för att få fram rätt.
– Det ser ut som att det blir en glipa i en av mallarna där bilderna ska ligga kant i kant. Svårt att veta om det blir det i tryck eller inte. Jag gjorde en egen kopia av den aktuella mallen, ville inte chansa.
– Det går inte att filtrera fram de mallar man själv skapat, såvitt jag kan se.
– Går inte att expandera bildram till bilds storlek? Hur gör man för att ändra storlek på en bild man vill visa till 100%?
– Hittar inget sätt att flytta en sida i boken. Fast sen insåg jag att det bara är att markera alla bilder och kopiera, så det är väl ok även om det kunde vara smidigare. Hela uppslag kan man göra draåsläpp på.
– Det går som sagt att ange exakt storlek och position, men man måste klicka väldigt mycket för att göra det. Man kan inte få upp en vy där man kan göra allting, utan man får göra flera gånger: position x-led, position y-led, storlek (både x- och y-led).
– Max antal sidor är 82. Nu blev min bok på 74 och det kändes lagom, men jag hade gärna velat göra den nästan dubbelt så lång till att börja med och sedan gallra. Jag brukar göra ett första urval med ganska många bilder genom att dra in alltihop i boken, men nu fick jag begränsa mig tidigt.

På det stora hela är jag faktiskt nöjd med programvaran. Klart att det finns förbättringsutrymme, men det gör det ju alltid. Om jag fick välja EN sak att ändra så är det mallvisaren. Att den byter till fel urval hela tiden är det jag irriterat mig mest på.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *