Hoppa till innehåll

Android-appar för små barn

Detta är ett av flera inlägg om Android-appar för barn.

Vi testar barnappar för fullt just nu. Testpanelen består av Helena, 31 och Ava 3 år. När jag skaffade ny telefon var nog tanken att vi skulle sälja min gamla, men det har blivit så att Ava får leka med appar på den. Jag är mycket mer avslappnad när hon leker med en telefon som jag inte har så mycket viktigt på, än när hon leker med min primära, så hennes appande har ökat dramatiskt. :) Jag har inget simkort i telefonen och jag har tagit bort det mesta utom hennes appar från att visas i appdrawern, men det kan förstås hända att hon råkar skicka ett mail eller så. Jag ville nämligen använda mitt vanliga Market-konto och gör man det har man plötsligt identifierat sig för telefonen. Lite dumt kanske, men åh så smidigt det är när vi kan sitta med varsin telefon och jag installerar appar på hennes telefon samtidigt som hon spelar, genom att besöka Market i browsern på min telefon där jag får välja vilken av mina telefoner jag vill skicka apparna till.

Jag hoppas hinna redovisa lite av vårt apptestande. Idag skriver jag om tre stycken.

Kids Socks (Plus)

Kids Socks är en app för att matcha strumpor(!). I gratisversionen har man tillgång till ett spelmoment, i Plusversionen (9,99kr) finns tre.

Match – En strumpa kommer glidande på en tvättlina. Vilken av dem du har framför dig passar ihop med den? Dra den till linan och se om du valt rätt. Misslyckas du får du försöka igen. Spelet tar inte slut för att du väljer fel och är på det sättet väldigt passande för små barn.

Memory (i Plus) – Memory, fast med två uppsättningar strumpor på två linor. En strumpa på ena linan matchar en strumpa på den andra. Visa två strumpor åt gången och matcha ihop dem. Ett lite svårare moment än grundmomentet.

Count (i Plus) – Räkna strumporna på linan och tryck på rätt siffra. Definitivt för svårt för de allra yngsta, men passar bra för barn som börjar få koll på siffror.

+ Att man inte får game over gör spelet lämpligt för de yngsta.
+ Snygg och trevlig app.

Kan inte komma på några direkta minus. Minns inte om det är reklam i gratisappen, men det första spelmomentet är i alla fall fullt tillräckligt för små barn.

Feed Pio

Feed Pio trodde jag skulle vara i svåraste laget för en treåring, men faktum är att Ava älskar det. I korthet går det ut på att man ska mata kycklingen Pio med maskar som kommer upp ur hål i marken, genom en dra-och-släpp-manöver.

+ Grundmomentet är enkelt och roligt.
+ Appen är snygg och välpolerad.
– Onödigt många steg för att starta spelet, svårt för de yngsta.
+/- Det blir mer och mer avancerat, eftersom maskarna snart kommer i olika varianter och kräver olika åtgärder. Fördelen är förstås att spelet håller långt upp i åldrarna. Det finns tre olika svårighetsgrader och det verkar som att Ava klarar att spela ganska länge på Easy.
+ Helt gratis app.
– Verkar inte finnas något sätt att bli kvitt reklambannern. Jag betalar gärna några kronor för det.

Mitt barn spel (Balloon pop!)

Intrycket man får av My Baby Balloon Game från presentationen är kanske inte det bästa, vilket helt beror på den Google Translate-aktiga textkvaliteten. Men om vi bortser från det så är spelet underhållande på det där bubbelplast-beroendeframkallande sättet. Konceptet är superenkelt: starta appen och du kommer direkt till en skärm med svävande ballonger och glad musik. Tryck på en ballong så spricker den med ett litet pang. Ibland gömmer sig ett djur i ballongen och då hörs även ett djurläte. Det finns inget lyckas eller misslyckas, du kan trycka på alla ballonger eller låta bli. Det tar aldrig slut. Visst kan det verka en smula poänglöst, men det är kul och för de yngsta är det ju klockrent att slippa game over stup i kvarten. Djuren tillför en extra dimension, Ava brukar fråga vilket djur vi vill se och så trycker hon tills det kommer fram.

Att ta bort reklamen kostar 7 kr.

7 kommentarer

  • Ja, grejen är att det finns så sjukt många att det är riktigt svårt att vaska fram guldkornen. Tänkte att det kan vara schysst att dela med sig av några fynd.

 1. Bra med tips! Det är svårt att hitta bra barnappar, i alla fall om man som jag än så länge bara håller sig till de som är gratis.
  Det är reklambanner på strumpspelet, om man har gratisversionen. Max gillar det, även om det är jag som får trycka. Även ballongspelet gillar han, men där måste jag erkänna att det nog är jag som är mest förtjust, det är verkligen som bubbelplasttryckar-beroendet!

  En annan favorit vi har, är Moo Box. En lång rad med små bilder på djur, tryck på djuret en gång och bilden blir stor, en gång till och hör hur djuret låter. Enda nackdelen är att man sedan måste trycka på telefonens bakåt-knapp för att komma tillbaka till utgångsläget. Max lärde sig vad alla djur heter väldigt snabbt, och nu brukar han få säga vilket djur han vill se, så klickar jag fram det. Men det känns som att vi snart får frångå regeln om att det bara är jag som får trycka på telefonen, svårt att hålla hans fingrar borta.
  Vi har även två PeekABoo-spel, från BabyFirst. Ett där PeekABoo gömmer sig bakom en av tre saker, peka på rätt sak och hen kommer fram, en där hen är och campar och man ska peka på där hen är (hen sticker ut en hand eller fot så man ska veta). De här spelen är jag dödligt trött på, men Max älskar dem. Han vill spela varje morgon då väckarklockan ringt på mobilen, hmmmm… kanske borde skaffa en analog väckarklocka…

 2. Hej,
  Jag snubblade över din sida och såg att ni recenserar barnappar för android. Jag har utvecklat en ljud-barnboksapp som heter Tinydudes. I gratis versionen får man 1 hel bok gratis med ljud/bild/text och hälften av de andra två böckerna (så att man ser vad man får om man köper appen). I full versionen får man alla böckerna, med ljud/text/bild.

  Det hade varit väldigt roligt om ni vill kika på den och eventuellt skriva en recension.

  Appen finns här:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.android
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.tinydudeslight

 3. alf alf

  finns så mycket nu, har blivit riktigt tidskrävande att hitta något man är nöjd med.

 4. Mats Andersson Mats Andersson

  Hej! Surfade in på denna sida av en slump. Vill bara tipsa om http://www.pappasappar.se – där finns de bästa apparna för Android. Och ett grymt sök för att lokalisera appar för en viss åldersgrupp. Exempelvsi om man bara vill ha appar för en 3-åring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *