Sander 2 år

Allvarlig snart 2-årig Sander på förskolefoto

Allvarlig snart 2-årig Sander på förskolefoto

Nu var det ett tag sedan jag skrev om Sanders utveckling. Det har såklart hänt en del sedan han var 19 månader.

Pratet håller verkligen på att komma igång ordentligt. Han säger många fler ord än vi kan räkna och har börjat sätta ihop dem så smått: “min mamma”, “ut nu”, “stor hund”. Inte så klockrent uttal alla gånger, vi har till exempel svårt att höra skillnad på “papper”, “pappa” och “iPod”… men ofta går det ju bra med hjälp av sammanhanget. Han kastar gärna om ljud, gaki = dricka, till exempel. Gika hade ju varit mer logiskt…

Han säger äntligen Ava! Han har mest pekat på henne hittills. Det låter mer som Vava, men vi förstår. :)

Vi är så nöjda med förskolan och det känns som att han trivs där. Men han är fortfarande reserverad och pratar inte så mycket där (han säger “dä!”, men inte ord), bara lite om han är ensam med någon eller några få. Det går sakta men säkert framåt, i alla fall. Han verkar som sagt trivas ändå och kommer bra överens med personal och barn såvitt vi kan se.

Saker han gillar att göra:

  • Sparka boll! Ojojoj. Han brukar hänga med på Avas fotbollsträning och kan då springa runt och dribbla med sin boll i en timme. Han älskar det. Får se om det håller i sig tills han kan börja i knattelaget 2017.
  • Läsa böcker. Med stor inlevelse! Det är jättemysigt.
  • Vara ute! Gå själv!
  • Pyssla. Han är ganska bra på pilliga grejer, faktiskt.
  • Måla och rita. Ritar cirkelkrumelurer.
  • Hjälpa till! Han flyttar till exempel tvätt mellan tvättmaskin och torktumlare och startar torktumlaren.
  • Leka med träjärnväg. Bygga räls och köra tåg, inte minst de batteridrivna vi har.
  • Räkna: tå, te, tå, te…
  • Spela på iPod.
  • Amma. ♥

Han tittar lite på Netflix nu, men är inte intresserad så långa stunder. Favoriterna är Teletubbies och Pocoyo, men en del annat går hem också. Han sjunger alltid med i introt till My Little Pony när Ava tittar. :)

På det stora taget äter han bättre än någonsin, men det varierar. Vårt bästa knep nu är att minimera mängden distraktionsmoment vid bordet. Vi försöker att låta allt vi inte absolut behöver stå kvar på diskbänken, så får vi hämta där i stället för att Sander ska sitta och sträcka sig efter mer oliver i stället för att äta maten…

Han är liten för sin ålder. Han kan fortfarande ha en del kläder i storlek 80 (9-12 månader)! Men han har en del i 92 också (1,5-2 år).

Han sover i våningssängen med Ava. Vi påbörjar kvällsrutinerna 19.30, ibland lite tidigare. Om jag är hemma är det enklast att jag ammar till sömns, men det går bra för Jonas att natta om jag är borta. Ibland sover han ända till tidig morgon (sisådär 5…), då han eventuellt somnar om efter lite amning. Ibland vaknar han på natten. Ibland kommer han in till oss, ibland går jag in till honom. Men det blir sällan särskilt bra när jag lägger mig hos honom, eftersom jag brukar tänka att jag nog kommer loss och därför inte tar med mig mobil (=väckarklocka) och sånt… men sen fastnar jag ju, såklart. Så jag ska nog börja ta in honom till oss även de gånger han inte kommer självmant. Gillar förresten skarpt att han kommer självmant, det gjorde aldrig Ava. Hon bara satte igång att skrika, så fick vi hämta henne.

Han börjar bli stor! Jag frågade honom idag “är du en bäbis eller ett stort barn?”. Han svarade såklart “TOOT BAAN!”

Det kan hända att jag kommer på något mer jag vill ska stå här och uppdaterar det här inlägget. Har du något mer som ska in, Jonas? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *