Hoppa till innehåll

Ostkustleden

Jonas och jag har länge pratat om att vandra och i år blev det av! Två etapper på Ostkustleden med övernattning. Det var första gången Sander sov utan någon förälder, men alla överlevde…

Vi skulle ha gått 17 + 21,5 km, men första dagen gick vi fel i Lämmedal och hamnade på ca 21 km då också. Så ett maraton på två dagar blev det. :)

Det var trevligt, men BLÖTT. Vi siktade på fem minuters rast varje timme och då vred jag ur mina strumpor…

Njöt för fulla muggar av att se alla fina ängsblommor och plocka av blåbär, hallon, smultron och lingon vi hittade. Men vi var tvungna att knata på rätt bra, för det var långa och bitvis svårframkomliga etapper. Första dagen längtade vi väldigt in till stugan för att bli torra och slippa undan åskvädret som tycktes komma allt närmare. Andra dagen hade vi avtalat tid med Janne om upphämtning klockan 16. Vi kom fram 15.55. :)

Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden
Det var i Lämmedal vi gick fel…

Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden

Bara 1,5 km kvar!

Färdigvandrade!
Här har vi just gått färdigt och blir fotade av Janne som hämtar oss med bil.

Etappbeskrivningar härifrån:

Etapp 1, cirka 17 km. Lilla Hycklinge – Nynäs

Omkring 2 km efter starten vid Lilla Hycklinge följer leden en långsmal sjö vid namn Eckern, sjön utgör en av vattentäkterna för Oskarshamn kommun. Efter 5 km kommer man till “Döderhultarn” Axel Petterssons födelseby Högatorp. Äldsta byggnaden är från 1500-talet, då som nu försedd med torvtak. 12 km från starten finns Lämmedals by, en av de äldsta byarna i Döderhults socken. Första övernattningsstugan Nynäs, är belägen vid sjön Hummeln, mitt inne i Humlenäs naturreservat.

Stugan har cirka 15 liggplatser (sängar och skumgummimadrasser), vidare finns vedspis och enklare köksutrustning. Brunn och torrklosett på gården. Under sensommaren kan problem med vattentillgången i brunnen uppstå. Man får då hämta vatten i sjön (300 m, bör kokas). El saknas, varför ficklampa bör medtagas. Bussförbindelse efter ungefär 2 km på etapp 2, till Oskarshamn, även söndagar.

Etapp 2, cirka 21,5 km. Nynäs – Lönhult

Första delen går genom det vackra naturreservatet Kejnäset. Över gamla stenpiren i sjön Hummeln. Denna sjö är en av sveriges märkligaste, bl a på grund av sitt djup – 60 meter! – och sin fina vattenkvalitet. Efter cirka 5 km det gammaldags odlingslandskapet vid Saxtorp med mängder av odlingsrösen, ett stycke längre fram Bråhultssjön med fint bad. Efter cirka 7 km vackra hagmarker vid gården Gumsebo. Strax innan Smisserum, cirka 13 km från Nynäs, en jättelång stenmur, av vandrare redan döpt till den småländska “Kinesiska muren”. Vid 19 km fd Lönhults kvarn, vackert vattenfall med rester från kvarntiden. Etappmål är Lönhultsstugan vid sjön Övre Nejern. Här når leden sin västligaste punkt, på gränsen till Hultsfreds kommun.

I stugan finns cirka 10 liggplatser (sängar och skumgummimadrasser). Vedspisar, viss köksutrustning, sommarvattenledning vid knuten. Elström. Buss en gång om dagen både till Hultsfred och Oskarshamn, dock ej söndagar. Torrklosett på baksidan av ladugården.

Fler bilder:
» ‘Ostkustleden 2015’ på Flickr

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *