Hoppa till innehåll

Fyren mellan haven, vilken gråtfest!

Det här var ju en förtvivlat sorglig bok.

Fyren i fråga står på den ensligt belägna ön Janus Rock, där Indiska oceanen och Södra ishavet möts utanför Australiens sydvästra kust. Hit söker sig Tom Sherbourne som fyrvaktare, ärrad i själen efter att ha stridit i första världskriget. Hit ska han dra sig undan och bara träffa människor en gång i halvåret när båten från Partageuse kommer med proviant. Men på vägen till ön har han några dagar i Partageuse och hinner träffa Isabel Graysmark. De gör intryck på varandra, men skiljs åt när Tom beger sig till ön. När han har landpermission ses de igen… och trots att Tom knappt kan tro att det är sant slutar det med att hon följer med honom till ön, som hans hustru. De kan inte få nog av varandra och stortrivs på sin isolerade ö. Det enda de önskar är att komplettera familjen med barn.

Men det blir inga barn. Efter tre förkrossande missfall, varav ett är ett nästan fullgånget dödfött barn, känns lyckan långt borta. Det är kort efter att de begravt sin son som det händer. Det hörs barnskrik. Hur är det möjligt? Det måste vara inbillning? Nej, det är en roddbåt som flyter iland. Ombord finns en död man och ett levande spädbarn. Isabels modersinstinkter kickar igång och hon ber Tom att vänta lite med att rapportera händelsen…

Det går några år. Isabel blommar upp och är en fantastisk mamma till Lucy. Tom plågas av samvetskval, men kan inte värja sig mot kärleken det lilla barnet väcker i honom. De älskar henne verkligen som om hon vore deras egen. Visst är det nästan som att det var ämnat att bli så här… Isabel har dessutom fått beskedet från läkaren vid besök på fastlandet att hon aldrig kommer att kunna bli gravid igen.

Det är bara det att de får veta historien om Hannah Roennfeldt, som fortfarande går omkring som en toka i Partageuse och söker efter sitt barn, som försvann i en båt tillsammans med sin far en gång för länge sedan… och till slut hinner lögnen ikapp dem.

Vilket dilemma. Hannah är barnets riktiga mor och hon letar och sörjer, livet fördärvat. Men Lucy och Tom har uppfostrat Lucy som sin egen, hon vet inget annat än att de är hennes mamma och pappa. Visst är väl en förälder den som tar hand om barnet och älskar det? Men det går inte att komma ifrån att de handlade orätt och Hannah är värd upprättelse. Hur man än gör blir det ju förtvivlat svårt och sorgligt.

Tårarna sprutade mot slutet av läsningen. Misstänker att effekten upprepas om jag ser filmatiseringen.

Episka bokutmaningen:
I den episka bokutmaningen passar boken in på följande punkter:
22. En debutroman.
43. En bok skriven av en författare från Oceanien. (men hon bor i London nu)
89. En bok du lånar på bibblan. (redan upptagen)
92. En bok som filmatiserats, men där du inte sett filmen än.
98. En bok som får dig att gråta. (redan upptagen)

BokinfoTitel: Fyren mellan haven
Författare: Stedman, M.L.
Förlag: Massolit förlag (2014)
Publicerat iBöcker

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *