Hoppa till innehåll

Lolita

Jag gillade Kubrick’s Lolita från 1962, varför jag kanske är orimligt hård mot den nyare versionen. Jag kan börja med det som är bra; Lolita är även här otroligt barnslig och odräglig. Resten av karaktärerna känns enormt mycket mer ointressanta. Jag saknar dråpligheten i Humberts äktenskap med Charlotte Haze, jag saknar Clare Quiltys bisarra stil och uppskattar inte den dålige, dålige Humbert på samma sätt som jag gjorde i Kubricks version, han är till exempel inte lika extrem i sin svartsjuka. Lite beror väl såklart på att jag redan kände till storyn och inte tyckte att det var särskilt spännande, men jag vidhåller att karaktärerna är intressantare i den gamla filmen.

Handlingsmässigt är de väldigt lika, med några undantag. De börjar olika och den nya filmen ger sig på en förklaring till varför Humbert är fascinerad av småflickor. Det är förvisso intressant, men jag vet inte om det är så enormt trovärdigt… nu står det säkert i boken som filmerna är baserad på och det känns säkert mer övertygande där, men ändå gillar jag att få tro att Humbert bara blir förälskad i Lolita för Lolitas egen skull.

Äsch. Se den gamla i stället. Den är bättre.

FilminfoIMDB: Lolita
Regissör: Adrian Lyne
År: 1997
Omdöme (1-5): 2
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *