Hoppa till innehåll

Parfymen

Grenouille föds i ett 1700-talets Frankrike av en mor som strax därefter avrättas. Hans uppväxt blir svår och människor ogillar honom instinktivt, utan att förstå varför. Förklaringen är att han saknar doft – han luktar ingenting och folk uppfattar honom därför som obehaglig. Grenouille har dessutom en specialitet; hans eget luktsinne är enormt utvecklat, så till den grad att han luktar världen snarare än ser den.

När Grenouille blir äldre tar han vara på sin talang för att bli parfymör, men hans mål är aldrig rikedom eller berömmelse. Han vill helt enkelt lära sig att fånga dofter, så att han kan behålla dem för alltid. Den allra ljuvaste doften hittar han hos unga, oskuldsfulla flickor, men priset för att utvinna en människas doft är högt…

Grenouille blir allt bättre på att hantera dofter och manipulera människor med parfym.

Att jag efter att ha läst boken gärna känner efter lite extra hur saker luktar ser jag som ett gott betyg. Den har lyckats så ett frö som fortfarande finns kvar nu, flera dagar efter att jag läst klart. Berättelsen är fascinerande och intressant, jag tycker verkligen att den är läsvärd. Det är intressant att fundera kring dofters betydelse och hur dofter påverkar oss omedvetet. Jag lärde mig ett nytt ord också, olfaktoriskt, som betyder “med luktorganet” ungefär.

BokinfoTitel: Parfymen
Författare: Süskind, Patrick
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *