Hoppa till innehåll

Ingela och Systrarna Cederschiöld

Nu har Ingela varit här i några dagar! Det var som alltid trevligt att träffa henne igen och alltför länge sedan sist. Vi hann testa ett par caféer och äta riktigt stora bakverk i Haga, varav en rejäl bit blev slukad av en fräck fiskmås.

Jag och Jonas har länge velat ordna ett eget middagslajv och eftersom Ingela är lajvare passade vi på när hon var här. Systrarna Cederschiöld handlade om en ganska misslyckad familjeåterträff. Deltagarna var jag, Jonas, Ingela, Sven (som kom ända från Linköping), Jonas L, Julia och Elisabeth. Jag var systern Maja som blivit utkastad från den fina familjen och nu gjorde ett nervöst försök att återuppta kontakten med mina rika släktingar. Maja bjöd hem sina förnäma systrar och två vidhängande makar till den för systrarna allt annat än imponerande förortslägenheten som hon delade med arbetarkillen Roger och sin dotter.

Vi ägnade några timmar i Nyköping åt att skriva rollbeskrivningar åt alla och efterklokheten har gett oss många förbättringsförslag, men lyckligtvis var scenariot spelbart ändå. Vi hade ansträngt oss för att alla karaktärer skulle ha någonting att prata om; alla hade åtminstone någonting att ge och någonting de ville ha. Ett par rollpersoner hade mörka hemligheter som på ett ganska snyggt sätt gjorde sig påminda utan att avslöjas helt och hållet under lajvets gång.

Lajvet hade ingen stor plot eller oväntad vändning planerad, det viktigaste var att alla skulle få vara någon annan för en stund. Vi ville göra tillräckligt intressanta karaktärer för att någonting skulle hända av sig självt.

Den första inspirationen till scenariot fick jag från filmen Pieces of April som handlar just om en utflugen dotter som trots sin svarta-får-roll i familjen bjuder in dem allihop på Thanksgiving-middag. En rätt söt film, för övrigt. Sedan blandade vi in en rejäl krock mellan samhällsklasser; Maja hann vänja sig vid det enkla livet under sina 12 år borta från toppskiktet och vill gärna få familjen att se att man kan vara lycklig ändå. Det hela blev allt annat än sött, mycket tack vare den extremt syrliga äldsta systern.

Jag har ju inte direkt lajvat innan, men däremot spelat improvisationsteater. Precis som där är det roligast att göra lite extrema grejer, vilket är anledningen att min stackars Maja blev väldigt blåst och gjorde bort sig ordentligt genom att försöka lugna nerverna med alldeles för mycket vin. Det var roligt, men ganska överdrivet. Förhoppningsvis var jag inte för jobbig, det lär i alla fall vara bättre att vara övertydlig än alltför diskret. Ingen kunde i alla fall undgå att se kontrasten mellan systrarnas liv.

Det var roligt att få hit de flesta av de få människor jag känner i Göteborg; Elisabeth bjöds in för att hon lajvar och Jonas L och Julia för att vi trodde att de skulle vara bra på det. Vi fick rätt, de har båda två en god portion fantasi och förhoppningsvis vill de vara med på något liknande någon mer gång. Att Sven kom ända från Linköping var också väldigt kul, han och Ingela blev verkligen ett underbart dåligt par. :)

Det råkade bli så att två av lajvets par var par i verkligheten, vilket kan diskuteras hur bra det är. På sätt och vis känns det verkligen bättre att slippa se sin respektive sitta och gulla med någon annan, men så länge det hela sköts rumsrent :) så är det kanske lättare att spela mot någon annan. Det kändes till exempel mycket mer fånigt att spela ensamscener i köket mot Jonas än att göra det mot Sven. Jag hade nog lättare att se Sven som Ernst än Jonas som Roger…

Bilder från lajvet finns på fotodagar och åtminstone ett tag finns alla bilder här.

Sven skriver ganska uttömmande om lajvet i sin blog, Polyfem Transformed. Uppdatering: Nu har Jonas skrivit på Jonas dagar också! Uppdatering 2: Nu finns alla rolltexter här (.pdf, 0.6Mb).

3 kommentarer

  1. Jo, jag tror nog att det är enklare att se folk man inte känner lika väl som deras rollpersoner. Jag tyckte iofs inte att våra köksbesök kändes fåniga, men sen kanske det var tydligare att du var någon annan också.

    Jag tyckte att det var bra att Maja var övedrivet fånig och puckad, eftersom det fick mig att lättare känna mig som en annan person. På riktigt hade jag såklart aldrig stått ut med Maja, men nu fick jag chansen att fundera över vad Roger såg hos henne.

  2. Jonas Jonas

    Ja, just det! Själv inspirerades jag av filmen Festen, och det var kul att vi såg den med Ingela dagen efter. Jag tycker att det är bra att vi inte hade med någon sådan förplanerad vändning, men hade inte haft något emot om någon spelare tagit tillfället i akt och chockerat oss alla.

  3. Helena Helena

    Jonas: När vi spelade ut något ordentligt kändes det faktiskt inte fånigt, det jag menade var nog egentligen att det var lätt att råka tänka att det var Jonas som satte på kaffe i köket och sådär. När vi gjorde såna praktiska saker blev jag lite mer Helena när jag pratade med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *