Nakenhetsdiskussion

Jag brukar ofta titta på bilder på fotosidan.se och en diskussion kring en nakenbild har cirkulerat i mitt huvud såpass mycket att jag blev tvungen att kasta mig in i den.

Här är bilden och detta är vad jag skrev:

Jag läste diskussionen kring den här bilden för ett par dagar sedan och den har inte lyckats ta sig iväg från mina tankar ännu, så här kommer min kommentar om nakenhet. Jag vill poängtera att det inte är bilden jag reagerar på, utan fotografens kommentar:

”Genom att beskära bildens nederdel skulle jag ochså sända ut ett budskap om att man som kvinna skall skämmas över sin kropp och att man måste dölja den,bara för man är kvinna.”

Jag tar mig friheten att utvidga detta till att röra allmän exponering av lättklädda människor.

Jag håller med om att man inte borde behöva skämmas för sin kropp, men argumentet faller så stenhårt på att det bara är de med perfekta kroppar som exponeras på lättklädda bilder i konst- och reklamsammanhang. DE behöver inte skämmas, de är ju perfekta. Men vi andra får skämmas, eftersom vi ideligen bombarderas med dessa bilder som signalerar hur vi borde se ut. Det är klart att vi är medvetna om att vi inte lever upp till idealet. Till råga på allt signaleras att inte ens dessa fotomodeller duger, eftersom de sminkas och retuscheras i det oändliga. Bröst ska bli ännu större, midjor ännu mindre, rumpor ännu rundare, hud ännu slätare.

Egentligen kan man tycka att det vore bättre reklam för exempelvis en klädkedja att visa att kläderna passar på många olika, vanliga kroppsformer, men de kommer undan med det just för att samhällets syn är att man borde se ut som modellerna. Det är inte kläderna det är fel på när de inte passar, det är DU som är fel.

Jag vill inte attackera fotografen för den här bilden och jag inser att det inte är ”hans fel” att han fotograferar perfekta kvinnokroppar. Det måste vara oerhört svårt att hitta modeller med kroppsproportioner avvikande från idealet, eftersom de flesta av dem vet att de inte duger till att fotograferas. Det har bilderna med lättklädda människor berättat för dem i hela deras liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.